Kahramanmaraş İlindeki Camilerin Klima ve Şadırvanlarından Legionella Cinsi Bakterilerin İdentifikasyonu
Abstract
Amaç: Bu çalışmada, Nisan-Ekim 2017 tarihleri arasında Kahramanmaraş il merkezindeki farklı camilerin klima ve şadırvan musluklarına ait sürüntü örnekleri ile su örneklerinden Legionella türlerinin izolasyon ve identifikasyonu amaçlandı.
Gereç ve Yöntemler: Bu amaçla, camilere ait klima ve şadırvanlardan 180 sürüntü ve 50 su örneği olmak üzere toplam 230 adet örnek alındı. Örnekler steriliteye dikkat edilerek hızla laboratuvara iletildi. Tüm örneklerin seçici bir besiyeri olan Buffered Charcoal Yeast Extract agarda kültürü yapıldıktan sonra, bu kültür ortamlarında üreyen Legionella spp. şüpheli bakteriler; katalaz ve oksidaz test gibi biyokimyasal ve latex aglutinasyon testi gibi serolojik yöntemlerle mikrobiyolojik identifikasyonu yapıldı.
Bulgular: Şadırvan musluklarından alınan 130 musluk sürüntü örneğinin 6’sında Legionella cinsine ait bakteriler tanımlanırken, 50 su ve 50 klimaya ait sürüntü örneğinin hiçbirinde bakteri tespit edilememiştir. İzole edilen Legionella spp. kolonilerinin lateks aglütinasyon testi ile serolojik tiplendirilmesi sonucu, üç türün L. pneumophila serogrup 2-14 içerisinde yer aldığı diğer türlerden birinin L. pneumophila serogrup 1, ikisinin ise serogrup dışı Legionella spp. olduğu tespit edilmiştir.
Sonuç: Legionella cinsi bakteriler aerosol şeklinde ve sularla insanlara bulaşarak, özellikle yaşlı ve solunum problemi olan bireylerde Pontiak ateşi ve Lejyoner hastalığı olarak bilinen ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına neden olmaktadır. Camilerin klima ve şadırvanlarında periyodik temizlikler yapılarak özellikle yaşlı bireyler Legionella kaynaklı solunum yolu enfeksiyonlarından korunmalıdır.
Keywords
References
- 1. Fields BS, Benson RF, Besser RE. Legionella and Legionnaires’ disease: 25 years of investigation. Clin Mikrobiol Rev. 2002; 15(3): 506-26.
- 2. Yu VL. Legionella pneumophila (Legionnaires’ disease). In: Mandell GL, Bennett JE, Dolin R, editors. Principles and Practice of Infectious Diseases. 5th ed. US: Churchill Livingstone; 2000. p. 2420-435.
- 3. Edelstein PH. Legionella. In: Murray PR, editor. Pınar A, çeviri editörü. Klinik Mikrobiyoloji. Ankara: Atlas Kitapçılık; 2009. p. 830-49.
- 4. Verissimo A, Marrao G, Silva da FG, Costa da MS. Distribution of Legionella spp.in hydrothermal areas in continental Portugal and the island of Sao Miguel, Azores. Appl. Environ Microbiol. 1991; 57(10): 2920-7.
- 5. Filermans CB, Tyndall RL. Association of Legionella pneumophila with natural ecosystem. In: Barbaree JM, Breiman R, Dufour AP, editors. Legionella: Current status and emerging perspectives. Washington, DC: ASM; 1993. p. 280-5.
- 6. Lasheras A, Boulestreau H, Rogues AM, Ohayon-Courtes C, Labadie JC, Gachie JP. Influence of amoebae and physical and chemical characteristics of water on presence and proliferation of Legionella species in hospital water systems. Am J Infect Control. 2006; 34(8): 520-5.
- 7. Breiaman RF, Fields BS, Sanden GN, Wolmer L, Meier A, Spika JS. Association of Shower use with Legionnaires' Disease. JAMA. 1990; 263(21): 2922-6.
- 8. Kim BR, Anderson JE, Mueller SA, Gaines WA, Kendall AM. Literature review efficacy of various disinfectants against Legionella in water systems. Water Res. 2002; 36(18): 4433-44.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Health Care Administration
Journal Section
Research Article
Publication Date
January 31, 2019
Submission Date
December 6, 2018
Acceptance Date
January 24, 2019
Published in Issue
Year 2019 Volume: 9 Number: 1
