Review
BibTex RIS Cite

The Effect of Schizophrenia on the Family

Year 2017, Volume: 7 Issue: 3, 170 - 175, 19.10.2017

Abstract

Schizophrenia is a worrying process, not only for patients but also for the families of the patients. The effect of schizophrenia on family is often distressing and disruptive. Family caregivers of patients with schizophrenia experience high levels of burden and low levels family functioning. Caregivers’ burden in schizophrenia is a complex concept often with negative connotations. This concept is mostly defined in terms of the results and effects on caregivers. In addition to the emotional, psychological, physical and economic impact on caregivers, it also includes sad concepts such as accusation, embarrassment, feelingof guilt and self-blame. In coping with this disorder, patients and their families don’t have adequate information and experience. They have many problems in terms of social, economic and emotional situations; therefore they need assistance, support and cooperation to cope with these problems. Effective management of symptoms, enhancement of patient social functioning, interventions to reduce the anxiety-depression levels of the caregivers, and social support provided by healthcare professionals will help to reduce the burden of family. In order to achieve better treatment outcomes for patients, psychosocial interventions designed for families and psychosocial rehabilitations programs designed for schizophrenia patients are effective means of easing caregivers’ burden. In order to promote mental health of schizophrenia patients along with their caregivers, the mental health workers should strive to find the means of supporting, informing, and cooperating with the family members. In this review, it is aimed to search the relationship between family burden and several variables including sociodemographic features and clinical findings, attitudes of coping with stress, family functions in patients with schizophrenia and their caregivers.

Şizofreninin Aile Üzerine Olan Etkisi

Year 2017, Volume: 7 Issue: 3, 170 - 175, 19.10.2017

Abstract

Şizofreni sadece hastalar için değil, aileler için de çeşitli güçlüklere neden olan bir hastalıktır. Şizofrenin aileler üzerine genellikle sıkıntı yaratan ve yıkıcı bir etkisi vardır. Şizofrenili hastalara bakım veren aile üyelerinin yüksek düzeyde bakım yükü ve düşük düzeyde aile işlevleri deneyimi söz konusudur. Şizofrenide bakım yükü sıklıkla olumsuz yorumlanan karmaşık bir kavramdır. Bu kavram daha çok bakım verendeki sonuçları ve etkileri açısından tanımlanmaktadır. Bakım verendeki duygusal, psikolojik, fiziksel ve ekonomik etkisi yanında suçlanma, utanma, suçluluk hissi ve kendini suçlama gibi üzüntü verici kavramları da içermektedir. Hasta ve ailelerin bu güçlüklerle baş etmede genellikle yeterli bilgi ve donanıma sahip olmadıkları görülmektedir. Şizofreni hastaları ve aileleri duygusal, sosyal, ekonomik birçok sorunla karşılaşmakta ve bu sorunlarla baş etmede desteklenmeye, bilgilendirilmeye ve işbirliğine gereksinim duymaktadır. Belirtilerin kontrol altına alınması, hastaların sosyal işlevselliklerinin artırılması, hasta yakınlarının anksiyete-depresyon düzeylerini azaltmaya yönelik girişimler, sağlık çalışanı desteğini de içeren sosyal destek ailenin yükünün azaltılmasına yardımcı olacaktır. Hastalar için daha iyi tedavi sonuçlarına ulaşmak amacıyla ailelere yönelik olarak psikososyal girişimlerin; hastalara yönelik olarak da rehabilitasyon programlarının uygulanması bakımdaki yükü kolaylaştırmada önemli temel elementlerdir. Hastaların ve bakım verenlerin ruh sağlıklarını korumak için bakım verenlere sağlanan desteği genişletme, bilgi sağlama ve tedavi planının içeriğine onları da katma zorunluluğu sağlık çalışanlarının ilgi alanı olmalıdır. Bu derlemede, şizofreni hastaları ve bakım verenlerde aile yükünün düzeyi ile sosyodemografik özellikler, klinik bulgular, aile işlevleri ve stresle başa çıkma tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Subjects Health Care Administration
Journal Section Reviews
Authors

Ayşe Köroğlu This is me

Çiçek Hocaoğlu

Publication Date October 19, 2017
Submission Date October 12, 2016
Published in Issue Year 2017 Volume: 7 Issue: 3

Cite

APA Köroğlu, A., & Hocaoğlu, Ç. (2017). Şizofreninin Aile Üzerine Olan Etkisi. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7(3), 170-175.
AMA Köroğlu A, Hocaoğlu Ç. Şizofreninin Aile Üzerine Olan Etkisi. J DU Health Sci Inst. October 2017;7(3):170-175.
Chicago Köroğlu, Ayşe, and Çiçek Hocaoğlu. “Şizofreninin Aile Üzerine Olan Etkisi”. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7, no. 3 (October 2017): 170-75.
EndNote Köroğlu A, Hocaoğlu Ç (October 1, 2017) Şizofreninin Aile Üzerine Olan Etkisi. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7 3 170–175.
IEEE A. Köroğlu and Ç. Hocaoğlu, “Şizofreninin Aile Üzerine Olan Etkisi”, J DU Health Sci Inst, vol. 7, no. 3, pp. 170–175, 2017.
ISNAD Köroğlu, Ayşe - Hocaoğlu, Çiçek. “Şizofreninin Aile Üzerine Olan Etkisi”. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7/3 (October 2017), 170-175.
JAMA Köroğlu A, Hocaoğlu Ç. Şizofreninin Aile Üzerine Olan Etkisi. J DU Health Sci Inst. 2017;7:170–175.
MLA Köroğlu, Ayşe and Çiçek Hocaoğlu. “Şizofreninin Aile Üzerine Olan Etkisi”. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, vol. 7, no. 3, 2017, pp. 170-5.
Vancouver Köroğlu A, Hocaoğlu Ç. Şizofreninin Aile Üzerine Olan Etkisi. J DU Health Sci Inst. 2017;7(3):170-5.