Aim: Blood transfusion is considered to be an important intervention such
as organ transplantation. Blood and blood components transfusion is lifesaving;
but if mistakes and negligence are made, it causes serious problems and even
loss of life threatening. One of the main principles in modern day blood
banking is ensuring that blood components that are needed for the patient are
safely transfused. This study was conducted to determine the knowledge levels
of nurses about blood and blood products transfusion.
Material and Methods: In our study, a questionnaire of 30 questions was made on 100 health
personnel working in blood transfusion-applied clinics of Duzce University
Research and Application Center. There were six questions including personal
information such as age, education level, gender, duration of work,
participation in in-service training programs for blood transfusion, in the
questionnaire. Other questions were established to determine the information
related to care and complications after transfusion of blood and blood
components. Chi-square test was used for statistical evaluation of the data.
Results: All of the participants stated that they checked the
patient blood group and component blood group and the name of the patient and
the name in the transfusion follow-up form before transfusion. Participants
also noted that cross-match was made and paid attention to its suitability;
reported that looked at the vital signs of the patients before and after
transfusion. Forty-six percent of participants stated that the blood had to be
heated underarm. Employees who have been in employment for more than 11 years
have been found to be aware of transfusion-transmitted infections at a higher
rate than those who work shorter periods.
Conclusion: Since it is seen that
those who work longer in the profession have a higher rate of responding
correctly to the questionnaire questions; it is thought that the training
should be repeated at frequent intervals.
Amaç: Kan
transfüzyonu, organ nakli gibi önemli bir girişim olarak düşünülmektedir. Kan
ve kan ürünleri transfüzyonu hayat kurtarıcı olduğu gibi hata ve ihmal
yapılması durumunda ciddi sorunlara, hatta hayatı tehdit edebilecek kayıplara
neden olmaktadır. Günümüz modern kan bankacılığında temel kurallardan biri
hastaya gereken kan bileşenlerinin güvenli bir şekilde transfüze edilmesinin
sağlanmasıdır. Bu çalışma, kan ve kan ürünleri transfüzyonu konusunda
hemşirelerin bilgi düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve
Yöntemler:
Çalışmamızda, Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde kan
transfüzyonu yapılan kliniklerinde çalışan 100 sağlık personeline 30 sorudan
hazırlanmış olan anket uygulaması yapılmıştır. Anket formunda yaş, eğitim
durumu, cinsiyet, çalışma süresi, kan transfüzyonuna yönelik hizmet içi eğitim
programlarına katılıp katılmadığı gibi kişisel bilgileri içeren altı soru
bulunmaktadır. Diğer sorular kan ve kan ürünleri transfüzyonu sonrası bakıma ve
komplikasyonlara yönelik bilgileri saptamak amacıyla oluşturulmuştur. Verilerin
istatistiksel değerlendirmesinde Ki-kare testi kullanılmıştır.
Bulgular: Çalışmaya
katılanların tümü transfüzyon öncesi hasta kan grubu ile ürün kan grubunu ve
hasta ismi ile transfüzyon takip formundaki ismin aynı olup olmadığını kontrol
ettiğini belirtmiştir. Ayrıca cross-match yapıldığına ve uygunluğuna dikkat
ettiğini; transfüzyon öncesi ve sonrasında hastanın vital bulgularına baktığını
bildirmiştir. Ankete katılanların %46’sı kanın koltuk altında ısıtılarak
uygulanması gerektiği bilgisine sahiptir. Meslekte 11 yıldan uzun süredir
çalışanların transfüzyonla bulaşan enfeksiyonlar konusundaki bilgi düzeyinin,
daha kısa süredir çalışanlardan daha yüksek olduğu görülmüştür.
Sonuç: Meslekte daha
uzun süredir çalışanların anket sorularına doğru cevap verme oranlarının yüksek
olduğu görüldüğü için eğitimlerin sık aralıklarla tekrarlanması gerektiği
düşünülmüştür.
Hemşire kan transfüzyonu transfüzyonla bulaşan enfeksiyon transfüzyon reaksiyonu transfüzyonla bulaşan enfeksiyon
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | January 31, 2019 |
Submission Date | September 18, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 9 Issue: 1 |