The study aim determination of dietary habits and frequency of food consumption of pre-adolescent children living insimilar economic and socio-cultural level different regions. Studying in different schools in the study a total of 100volunteer pre-adolescent children by questionnaire data were collected were expressed as continuous variables, and thenumber and the percentage as categorical. 20.7% of female students, 2.1% of men in terms of weight below the 10thpercentile (extreme poor); 5.7% of girls, 8.5% of men >90th percentile that are found to be obese. 15.1% of girls; 6.4%of men under the 10th percentile (dwarf); 18.9% of girls and 27.7% of men, which they are above the 90th percentile,were determined. 8.0% of students in both schools consumes only one main meal; does not consume meals to 8.0%.Students in two different schools yogurt / buttermilk (p=0.017), cheese (p=0.014), cheddar cheese (p<0.001), red meat(p=0.032), chicken (p=0.014), fresh vegetable (p=0.050), dry fruit (p=0.019), ready juice (p=0.048), arm (p<0.001),green olives (p=0.006) was consumption showed a statistically significant difference. Students black cabbage, nokul(the free dessert), anchovies, pickles roast, yellow sweet twist, corn bread, kunefe, turnips, red pepper paste, cezeryeconsumption showed significant differences (p<0.05). Similar to the growth and development of children showedsignificant differences in regional eating habits. But still continues to be an important issue inadequate and unbalancedfood consumption indicator of weakness, stunting and obesity
Bu araştırmanın amacı ekonomik ve sosyokültürel düzeyi benzer olan farklı bölgelerde yaşayan büyüme çağındaki
preadölesan çocuklarında beslenme alışkanlıkları ve bölgesel besin tüketim sıklıklarını belirlemektir. Araştırmaya farklı
okullarda okuyan 9-11 yaş preadölesan toplam 100 gönüllü öğrenciye araştırıcı tarafından anket formu ile veriler
toplanmıştır. Kız öğrencilerin %20.7’si, erkeklerin %2.1’i ağırlık yönünden 10. persentilin altında yani aşırı zayıf; kızların
%5.7’si, erkeklerin %8.5’i >90. persentilde yani obez oldukları saptanmıştır. Durum boy açısından değerlendirildiğinde
kızların %15.1’i; erkeklerin %6.4’ü 10. persentilin altında (bodur); kızların %18.9’u erkeklerin %27.7’si, 90. persentilin
üzeri oldukları saptanmıştır. Her iki okuldaki öğrencilerin %8’i sadece 1 ana öğün tükettiği, %8’inin ise hiç ara öğün
tüketmediği saptanmıştır. İki farklı okuldaki öğrencilerin yoğurt/ayran (p=0.017), beyaz peynir (p=0.014), kaşar peynir
(p < 0.001), kırmızı et (p=0.032), tavuk (p=0.014), taze sebze (p=0.050) kuru meyve (p=0.019), hazır meyve suyu
(p=0.048), kola (p < 0.001), yeşil zeytin (p=0.006) tüketiminde istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır.
Öğrencilerin karalahana, nokul (şerbetsiz bir tatlı), hamsi, turşu kavurması, sarı burma, mısır ekmeği, künefe, şalgam,
biber salçası, cezerye tüketimleri anlamlı farklılık göstermiştir (p < 0.05). HFİÖO ve SGİÖO’si yöresel beslenme
alışkanlıkları farklılık oluşturmasına rağmen; alışkanlıkların büyüme-gelişme üzerine etkisi anlamlı farklılık
göstermemiştir. Ancak hala yetersiz ve dengesiz besin tüketiminin göstergesi zayıflık, bodurluk ve obezite önemli sorun
olarak devam etmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | October 25, 2015 |
Submission Date | August 22, 2014 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 5 Issue: 3 |