EN
TR
TAKIM OYUN TURNUVA TEKNİĞİNİN YAZIM KURALLARI VE İŞARETLERİ EĞİTİMİNDE KULLANIMI
Abstract
Bu çalışmada, iş birlikli öğrenme tekniklerinden takım oyun turnuva ile geleneksel öğretim yöntemine yönelik uygulamaların üniversite öğrencilerinin yazım kuralları ve noktalama işaretleri kullanım düzeylerindeki değişime etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, 2009-2010 akademik yılında Artvin Çoruh Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Hemşirelik Bölümünde öğrenim gören ve Türk Dili dersini alan 50 1. sınıf öğrencisinden oluşturulmuştur. Araştırma grubu ve karşılaştırma grubu random tekniği ile 25'er kişi olarak düzenlenmiştir. Grupların yazılı anlatıma yönelik akademik başarıları Yazılı Anlatım Başarı Testi (YABT) ile toplanmıştır. Araştırma ve karşılaştırma gruplarının ön test, son test ve kalıcılık testinden elde edilen verileri SPSS 16.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgularda, araştırma ve karşılaştırma gruplarının ön test ortalamaları arasında U=269,500 p>0,05 anlamlılık düzeyinde anlamlı bir farklılığın olmadığı, ancak son test ortalamaları (Araştırma =22,40 - Karşılaştırma =19,84) arasında U=147, 000, p<0,05 anlamlılık düzeyinde deney grubu lehine anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, takım oyun turnuva tekniği ile dersin işlendiği araştırma grubundaki öğrencilerin yazılı anlatım ön test-son test başarılarının ve kalıcılık düzeylerinin geleneksel öğretim yöntemiyle ders işlenen karşılaştırma grubundaki öğrencilere göre daha fazla arttığı ve karşılaştırma grubundaki öğrencilerin araştırma grubundaki öğrencilere göre yazılı anlatım başarılarında daha düşük bir artış olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada akademik başarı ile ilgili ulaşılan bulgular, ilgili alanyazında yapılmış bazı çalışmaların sonuçları ile benzerlik göstermektedir. Araştırmada ulaşılan sonuçlardan hareketle, daha sonra yapılacak araştırma ve uygulamalara yönelik çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Keywords
References
- Altınsoy, B. (2007). Takım Oyun Turnuvaları Tekniğinin İlköğretim Dördüncü Sınıf Öğrencilerinin Matematik Dersindeki Akademik Başarısı, Kalıcılık Ve Matematiğe İlişkin Tutumları Üzerindeki Etkisi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Adana: Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
- Arıcı, A. F. (2008). Üniversite Öğrencilerinin Yazılı Anlatım Hataları. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, XXI (2), 209-220
- Bearison, D. J., Mmagzomes, S. & Filardo, E. K., (1986). Socio-cognitive conflict and cognitive growth in young children. Merrill-Polmer Quarterly, 32(1), 51-72.
- Bono, D. L. (1991). The Impact of Cooperative Learning on Suzy and Janie’s Attitudes About Math, (ERIC Document Reproduction Service No. ED 362273).
- Bryson, F. K. (2003). An examination of two methods of delivering writing instruction to fourth grade students. Unpublished master thesis, Texas: Texas Woman’s University (UMI No: 1417565).
- Conwell, C. R. (1988). Students' perceptions when working in cooperative problem solving groups. Paper presented at the North Carolina Science Teachers Association Convention. ERIC Document Reproduction Service. ED 313 455.
- De Vries, D., L. & Slavin, R., E. (1978). Teams-Games-Tournaments (TGT). Review of ten classroom experiments. Journal of Research and Development in Education, 12, 28-38
- De Vries, D.,L., Slavin, R.,E., Fennessy, G., M., Edwards, K.J. & Lombardo, M., M. (1980). TeamsGames-Tournament. The team learning approach. Englewood Cliffs. N.J. Educational Technology Publications
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Studies on Education
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
March 14, 2011
Submission Date
March 14, 2011
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2011 Volume: 2 Number: 3
APA
Maden, S. (2011). TAKIM OYUN TURNUVA TEKNİĞİNİN YAZIM KURALLARI VE İŞARETLERİ EĞİTİMİNDE KULLANIMI. E-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi, 2(3), 52-66. https://izlik.org/JA55CD24BS
AMA
1.Maden S. TAKIM OYUN TURNUVA TEKNİĞİNİN YAZIM KURALLARI VE İŞARETLERİ EĞİTİMİNDE KULLANIMI. e-ijer. 2011;2(3):52-66. https://izlik.org/JA55CD24BS
Chicago
Maden, Sedat. 2011. “TAKIM OYUN TURNUVA TEKNİĞİNİN YAZIM KURALLARI VE İŞARETLERİ EĞİTİMİNDE KULLANIMI”. E-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi 2 (3): 52-66. https://izlik.org/JA55CD24BS.
EndNote
Maden S (October 1, 2011) TAKIM OYUN TURNUVA TEKNİĞİNİN YAZIM KURALLARI VE İŞARETLERİ EĞİTİMİNDE KULLANIMI. e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi 2 3 52–66.
IEEE
[1]S. Maden, “TAKIM OYUN TURNUVA TEKNİĞİNİN YAZIM KURALLARI VE İŞARETLERİ EĞİTİMİNDE KULLANIMI”, e-ijer, vol. 2, no. 3, pp. 52–66, Oct. 2011, [Online]. Available: https://izlik.org/JA55CD24BS
ISNAD
Maden, Sedat. “TAKIM OYUN TURNUVA TEKNİĞİNİN YAZIM KURALLARI VE İŞARETLERİ EĞİTİMİNDE KULLANIMI”. e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi 2/3 (October 1, 2011): 52-66. https://izlik.org/JA55CD24BS.
JAMA
1.Maden S. TAKIM OYUN TURNUVA TEKNİĞİNİN YAZIM KURALLARI VE İŞARETLERİ EĞİTİMİNDE KULLANIMI. e-ijer. 2011;2:52–66.
MLA
Maden, Sedat. “TAKIM OYUN TURNUVA TEKNİĞİNİN YAZIM KURALLARI VE İŞARETLERİ EĞİTİMİNDE KULLANIMI”. E-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi, vol. 2, no. 3, Oct. 2011, pp. 52-66, https://izlik.org/JA55CD24BS.
Vancouver
1.Sedat Maden. TAKIM OYUN TURNUVA TEKNİĞİNİN YAZIM KURALLARI VE İŞARETLERİ EĞİTİMİNDE KULLANIMI. e-ijer [Internet]. 2011 Oct. 1;2(3):52-66. Available from: https://izlik.org/JA55CD24BS