EN
TR
Matematik Dersi Öğretim Programlarının ve Ders Kitaplarının Öğretmen ve Öğrenci Görüşlerine Göre İncelenmesi
Abstract
Bu çalışmanın amacı, matematik dersinde kullanılan öğretim programlarının ve ders kitaplarının öğrenci görüşlerine göre incelemektir. Araştırmanın örneklemi olarak Doğu Anadolu bölgesinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ortaöğretim kurumlarında görev yapan 14 matematik öğretmeni ve bu kurumlarda öğretime devam eden 375 öğrencinden oluşmaktadır. Araştırmanın verilerini elde etmek için, öğretmenlere yarı yapılandırılmış görüşme formu mu uygulanıp görüşme ses kayıt cihazı ile kayıt altına alınarak toplanmıştır. Öğrenci görüşlerine ait veriler, görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Analiz sonuçları incelenerek öğretim programının iyileştirilmesi için görüşler ve tavsiyeler, ders kitaplarının verimli bir şekilde kullanılmadığı, eksikliklerinin giderilmesi ve iyileştirilmesi için görüşlerin olduğu ortaya konmuştur. Öğretim programın yenilenme sürecinde ve ders kitaplarının daha etkin ve verimli kullanılması için önerilerde bulunulmuştur.
Keywords
Supporting Institution
yok
Project Number
yok
Thanks
yok
References
- Aktaş, M. C. (2013). Yeni Matematik Öğretim Programları İle İlgili Araştırmalar İçin 5N-1K: Lisansüstü Tezler. Milli Eğitim Dergisi, 209-227.
- Altun, M., Arslan, Ç., & Yazgan, Y. (2004). Lise Matematik Ders Kitaplarının Kullanım Şekli ve Sıklığı Üzerine Bir Çalışma. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Derğisi, 131-147.
- Çiftçi, Z. B., Akgün, L., & Deniz, D. (2013). Dokuzuncu Sınıf Matematik Öğretim Programı İle İlgili Uygulamada Karşılaşılan Sorunlara Yönelik Öğretmen Görüşleri ve Çözüm Önerileri. Anadolu Journal of Educational Sciences International, 3(1), 1-21.
- Dayak, E. (1998). İlköğretim 5. Sınıf Matematik Ders Kitaplarının Eğitim-Öğretime Uygun luğunun Değerlendirilmesi. İstanbul : Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi.
- Delice, A., Aydın, E., & Kardeş, D. (2009). Öğretmen Adayı Gözüyle Matematik Ders Kitaplarında Görsel Ögelerin Kullanımı. İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 8(16), 75-92.
- Gurbetoğlu, A. (2018). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. agurbetoglu.com/files/2-%20ARAŞTIRMA%20%20TÜRLERİ.pdf. adresinden alındı
- Gülay, A., & Altun, T. (2017). Göreve Yeni Başlayan Öğretmenlerin Yeterlik Algılarının ve Karşılaştıkları Sorunların Belirlenmesi. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi ,31, 738-749.
- Gün Karaca, C. (2009). Ortaöğretim Dokuzuncu Sınıf Matematik Ders Kitabına İlişkin Öğretmen ve Öğrenci görüşleri. Aydın: Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Studies on Education
Journal Section
Research Article
Publication Date
September 22, 2021
Submission Date
May 23, 2021
Acceptance Date
July 17, 2021
Published in Issue
Year 2021 Volume: 2 Number: 2
APA
Ercan, S., & Çakar, B. (2021). Matematik Dersi Öğretim Programlarının ve Ders Kitaplarının Öğretmen ve Öğrenci Görüşlerine Göre İncelenmesi. Eğitim Bilim Ve Araştırma Dergisi, 2(2), 86-107. https://izlik.org/JA63EB77CE
AMA
1.Ercan S, Çakar B. Matematik Dersi Öğretim Programlarının ve Ders Kitaplarının Öğretmen ve Öğrenci Görüşlerine Göre İncelenmesi. EBAD. 2021;2(2):86-107. https://izlik.org/JA63EB77CE
Chicago
Ercan, Selami, and Burak Çakar. 2021. “Matematik Dersi Öğretim Programlarının Ve Ders Kitaplarının Öğretmen Ve Öğrenci Görüşlerine Göre İncelenmesi”. Eğitim Bilim Ve Araştırma Dergisi 2 (2): 86-107. https://izlik.org/JA63EB77CE.
EndNote
Ercan S, Çakar B (September 1, 2021) Matematik Dersi Öğretim Programlarının ve Ders Kitaplarının Öğretmen ve Öğrenci Görüşlerine Göre İncelenmesi. Eğitim Bilim ve Araştırma Dergisi 2 2 86–107.
IEEE
[1]S. Ercan and B. Çakar, “Matematik Dersi Öğretim Programlarının ve Ders Kitaplarının Öğretmen ve Öğrenci Görüşlerine Göre İncelenmesi”, EBAD, vol. 2, no. 2, pp. 86–107, Sept. 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA63EB77CE
ISNAD
Ercan, Selami - Çakar, Burak. “Matematik Dersi Öğretim Programlarının Ve Ders Kitaplarının Öğretmen Ve Öğrenci Görüşlerine Göre İncelenmesi”. Eğitim Bilim ve Araştırma Dergisi 2/2 (September 1, 2021): 86-107. https://izlik.org/JA63EB77CE.
JAMA
1.Ercan S, Çakar B. Matematik Dersi Öğretim Programlarının ve Ders Kitaplarının Öğretmen ve Öğrenci Görüşlerine Göre İncelenmesi. EBAD. 2021;2:86–107.
MLA
Ercan, Selami, and Burak Çakar. “Matematik Dersi Öğretim Programlarının Ve Ders Kitaplarının Öğretmen Ve Öğrenci Görüşlerine Göre İncelenmesi”. Eğitim Bilim Ve Araştırma Dergisi, vol. 2, no. 2, Sept. 2021, pp. 86-107, https://izlik.org/JA63EB77CE.
Vancouver
1.Selami Ercan, Burak Çakar. Matematik Dersi Öğretim Programlarının ve Ders Kitaplarının Öğretmen ve Öğrenci Görüşlerine Göre İncelenmesi. EBAD [Internet]. 2021 Sep. 1;2(2):86-107. Available from: https://izlik.org/JA63EB77CE