TR
EN
Beliren Yetişkinlerde Yalnızlık ile Yaşam Yönelimi Arasındaki Doğrudan ve Dolaylı İlişkiler: Sürekli Kaygının Aracılık Rolü
Abstract
Bu araştırmanın amacı, beliren yetişkinlerde sürekli kaygının yaşam yönelimi ile yalnızlık arasındaki ilişkide aracılık rolü üstlenip üstlenmediğini ortaya koymaktır. Bu amaçla 385 üniversite öğrencisinden (133 erkek ve 252 kadın, yaş ort: 20.56, ss. 2.11) veri toplanmıştır. Veri toplama araçları olarak Yaşam Yönelimi Ölçeği, UCLA Yalnızlık Ölçeği ve Sürekli Kaygı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, beliren yetişkinlerde yalnızlık ile yaşam yönelimi arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmaktadır. Benzer bir biçimde, yaşam yönelimi ile sürekli kaygı arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki vardır. Buna karşın, yalnızlık ile sürekli kaygı arasında pozitif yönde anlamlı ilişki elde edilmiştir. Beliren yetişkinlerde sürekli kaygı puanlarının, yalnızlık ile yaşam yönelimi arasındaki ilişkide aracılık rolü üstlenip üstlenmediğine ilişkin bulgulara göre, yalnızlığın yaşam yönelimi üzerindeki doğrudan etkisinin anlamsız olduğu görülmektedir. Diğer taraftan, yalnızlığın yaşam yönelimi üzerindeki dolaylı etkisinin anlamlı olduğu görülmüştür. Bu bulguya dayanarak, sürekli kaygının yalnızlık ile yaşam yönelimi arasındaki ilişkide tam aracılık rolü üstlendiği söylenebilir. Elde edilen bulgular alanyazını ışığında tartışılmış ve yorumlanmıştır.
Keywords
References
- Asher, S. R., & Paquette, J. A. (2003). Loneliness and peer relations in childhood. Current Directions in Psychological Science, 12, 75-78.
- Barnett, M. D., & Adams, C. M. (2018). Ageism and aging anxiety among young adults: relationships with contact, knowledge, fear of death, and optimism. Educational Gerontology, 44(11), 1-8.
- Beesdo, K., Knappe, S., & Pine, D. S.(2009). Anxiety and anxiety disorders in children and adolescents: Developmental issues and implications for DSM-V. Psychiatric Clinics of North America, 32, 483–524.
- Ben-Zur, H. (2012). Loneliness, optimism, and well-being among married, divorced, and widowed individuals. The Journal of Psychology, 146(1-2), 23-36.
- Betts, L. R., & Bicknell, A. S. (2011). Experiencing loneliness in childhood: Consequences for psychosocial adjustment, school adjustment, and academic performance. In J. B. Bevinn (Ed), New York Psychology of loliness (pp. 1-19), Nova Science Publishers, Inc.
- Bonetti, L., Campbell, M. A., & Gilmore, L. (2010). The relationship of loneliness and social anxiety with children's and adolescents' online communication. Cyberpsychology, Behavior and Social Networking, 13(3), 279-285.
- Brewer, G., & Kerslake, J. (2015). Cyberbullying, self-esteem, empathy and loneliness. Computers in Human Behavior, 48, 255-260.
- Brissette, I., Scheier, M. F., & Carver, C. S. (2002). The role of optimism in social network development, coping, and psychological adjustment during a life transition. Journal of Personality and Social Psychology, 82, 102–111.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Studies on Education
Journal Section
Research Article
Publication Date
October 24, 2020
Submission Date
August 1, 2020
Acceptance Date
October 24, 2020
Published in Issue
Year 2020 Volume: 10 Number: 2
APA
Çelikkaleli, Ö., & Karataş, Z. (2020). Beliren Yetişkinlerde Yalnızlık ile Yaşam Yönelimi Arasındaki Doğrudan ve Dolaylı İlişkiler: Sürekli Kaygının Aracılık Rolü. Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 10(2), 62-82. https://izlik.org/JA66BK59FA
AMA
1.Çelikkaleli Ö, Karataş Z. Beliren Yetişkinlerde Yalnızlık ile Yaşam Yönelimi Arasındaki Doğrudan ve Dolaylı İlişkiler: Sürekli Kaygının Aracılık Rolü. EBAD - JESR. 2020;10(2):62-82. https://izlik.org/JA66BK59FA
Chicago
Çelikkaleli, Öner, and Zeynep Karataş. 2020. “Beliren Yetişkinlerde Yalnızlık Ile Yaşam Yönelimi Arasındaki Doğrudan Ve Dolaylı İlişkiler: Sürekli Kaygının Aracılık Rolü”. Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi 10 (2): 62-82. https://izlik.org/JA66BK59FA.
EndNote
Çelikkaleli Ö, Karataş Z (October 1, 2020) Beliren Yetişkinlerde Yalnızlık ile Yaşam Yönelimi Arasındaki Doğrudan ve Dolaylı İlişkiler: Sürekli Kaygının Aracılık Rolü. Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi 10 2 62–82.
IEEE
[1]Ö. Çelikkaleli and Z. Karataş, “Beliren Yetişkinlerde Yalnızlık ile Yaşam Yönelimi Arasındaki Doğrudan ve Dolaylı İlişkiler: Sürekli Kaygının Aracılık Rolü”, EBAD - JESR, vol. 10, no. 2, pp. 62–82, Oct. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA66BK59FA
ISNAD
Çelikkaleli, Öner - Karataş, Zeynep. “Beliren Yetişkinlerde Yalnızlık Ile Yaşam Yönelimi Arasındaki Doğrudan Ve Dolaylı İlişkiler: Sürekli Kaygının Aracılık Rolü”. Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi 10/2 (October 1, 2020): 62-82. https://izlik.org/JA66BK59FA.
JAMA
1.Çelikkaleli Ö, Karataş Z. Beliren Yetişkinlerde Yalnızlık ile Yaşam Yönelimi Arasındaki Doğrudan ve Dolaylı İlişkiler: Sürekli Kaygının Aracılık Rolü. EBAD - JESR. 2020;10:62–82.
MLA
Çelikkaleli, Öner, and Zeynep Karataş. “Beliren Yetişkinlerde Yalnızlık Ile Yaşam Yönelimi Arasındaki Doğrudan Ve Dolaylı İlişkiler: Sürekli Kaygının Aracılık Rolü”. Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi, vol. 10, no. 2, Oct. 2020, pp. 62-82, https://izlik.org/JA66BK59FA.
Vancouver
1.Öner Çelikkaleli, Zeynep Karataş. Beliren Yetişkinlerde Yalnızlık ile Yaşam Yönelimi Arasındaki Doğrudan ve Dolaylı İlişkiler: Sürekli Kaygının Aracılık Rolü. EBAD - JESR [Internet]. 2020 Oct. 1;10(2):62-8. Available from: https://izlik.org/JA66BK59FA