1. Eğitim Bilimleri Tematik Araştırmalar Dergisi’ne gönderilen araştırmaların daha önce yayınlanmamış veya başka bir dergiye değerlendirilmek üzere gönderilmemiş olması gerekmektedir.
2. Eğitim Bilimleri alanında farklı konularda yapılan Türkçe veya İngilizce dilinde hazırlanan çalışmalar kabul edilmektedir. Bu çalışmalar çoğunlukla araştırma türünde olup az sayıda derleme, kitap incelemesi ya da öğretim uygulaması (ders sırasında kullanılabilecek örnek uygulamalar) türündeki çalışmalara da yer verilmektedir.
3. Tüm araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makale yazımında belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
4. Bir yıl içindeki toplam araştırma makale sayısı toplam makale (araştırma, derleme, kitap incelemesi ve öğretim uygulaması) sayısının en az % 50’sini oluşturmalıdır.
5. Makaleler gönderilirken, benzerlik oranı (intihal) incelemesi yapılmalıdır. Benzerlik oranı yüksek makaleler, hakem değerlendirmesinden önce ön-kontrol aşamasında yazara düzeltmesi için iade edilecektir. Benzerlik oranı taraması için Ulakbim’in tüm üniversiteler için anlaşma yaptığı intihal yazılımları kullanılabilir.
6. Türkçe çalışmaların uzun İngilizce özet, İngilizce çalışmaların ise uzun Türkçe özet içermesi gerekmektedir. Makale değerlendirme süreci uzun özetin tamamlanmasının ardından başlayacaktır.
7. Kaynakça ve Atıfların APA 7’ye göre düzenlenmesi gerekmektedir. https://apastyle.apa.org/products/publication-manual-7th-edition
8. Çalışmalar dergiye üye olunduktan sonra sisteme yüklenerek gönderilmelidir. Sisteme yüklenen çalışmalarda yazar isimlerinin yer almaması gerekmektedir.
9. Çalışma en fazla 10000 kelimeden oluşmalıdır (özel durumlar için editörler ile iletişime geçilebilir). Çalışmalar Word belgesi olarak sayfanın sağ ve sol kenarlardan 2,5 cm, üst ve alt kenarlardan 2,5 cm boşluk olacak şekilde ve aşağıda yer alan kurallara uygun olarak biçimlendirilmelidir.
10. Çalışmalar; başlık, öz (Türkçe ve İngilizce), anahtar kelimeler, ana metin (giriş, amaç, yöntem, bulgular, tartışma, sonuç ve öneriler) ve kaynakça ile varsa yazar notları bölümlerini içermelidir.
Başlık: 14 puntolu Calibri (Body) yazı tipinde kalın harflerle ve her bir kelimenin ilk harfi büyük diğer harfleri küçük olacak şekilde ortalanarak yazılmalıdır. Yazım dili Türkçe olan çalışmalar için İngilizce, yazım dili İngilizce olan çalışmalar için Türkçe başlık yer almalıdır. Yazar İsimleri: Adı SOYADI, Unvan, Kurum Bilgisi, e-posta, ORCID ID numarası Calibri (Body) yazı tipinde, sadece yazar adı soyadı 11 punto diğer kısımlar 9 punto olacak şekilde ortalanarak yazılmalıdır. Birden fazla yazar bulunuyorsa aralarında bir “enter” boşluk olmalıdır. Ayrıca yazarlardan sonra yine bir “enter” boşluk bırakılmalıdır. Daha önce de belirtildiği gibi sisteme yüklenen aday makalelerin üzerinde yazar bilgileri yer almamalıdır.
Öz ve Anahtar Kelimeler: Öz 150-250 kelime arasında, 11 punto Calibri (Body) yazı tipinde ve iki yana yaslı olacak şekilde düzenlenmelidir. Anahtar Kelimeler kalın, italik yazılmalı ve virgül ile ayrılmalıdır.
Yazım dili İngilizce olan çalışmalar için de Türkçe Öz yazılacaktır.
Abstract ve Keywords: Abstract 150-250 kelime arasında, 11 punto Calibri (Body) yazı tipinde ve iki yana yaslı olacak şekilde düzenlenmelidir. Anahtar Kelimeler kalın, italik yazılmalı ve virgül ile ayrılmalıdır.
Extended Abstract / Uzun Özet: Yeni bir sayfadan başlayacak şekilde 750-1000 kelimeden oluşmak üzere geniş özet bölümü yazılmalıdır. Bu özet Introduction / Giriş, Method / Yöntem, Results / Bulgular, Discussion / Tartışma ve Conclusion / Sonuç alt başlıklarını içermelidir. Uzun özet, 11 punto büyüklüğünde, kalın, Calibri (Body) karakteri kullanılarak yazılmalıdır. Paragraf iki yana yaslı düzenlenmelidir.
Ana metin: Ana metinde “Giriş”, “Yöntem”, “Bulgular”, “Tartışma, Sonuç ve Öneriler” başlıkları yer almalıdır. Derleme türü çalışmalarda, alan yazına dayalı incelemeler ile çevirilerde çalışmanın amaç ve boyutları dikkate alınarak yazar tarafından uygun alt başlıklar kullanılmalıdır.
Giriş: Yeni bir sayfadan başlamalıdır. Başlık ortalı, kalın, 14 punto ve Calibri (Body) yazı tipinde olmalıdır. Başlıktan sonra bir “enter” boşluk bırakılmalıdır. Giriş metni Calibri (Body) yazı tipinde, iki yana yaslı, 11 punto ve tek satır yazılmalıdır. Paragrafa başlarken bir “tab” paragraf başı yapılmalı ve paragraflar arasında bir “enter” boşluk bırakılmalıdır. “Kuramsal Çerçeve” gibi alt başlıklar kalın, sola dayalı, Calibri (body) yazı tipinde ve 11 punto yazılmalıdır. Alt başlıktan sonra bir “enter” boşluk olmalıdır. Metin içinde bir alt başlık daha kullanılması gerekirse bu alt başlık italik, kalın, sola dayalı, Calibri (body) yazı tipinde ve 11 punto yazılmalıdır. Alt başlıktan sonra bir “enter” boşluk olmalıdır.
Yöntem: Başlık ortalı, kalın, 14 punto ve Calibri (Body) yazı tipinde olmalıdır. Başlıktan sonra bir “enter” boşluk bırakılmalıdır. Yöntemin metni Calibri (Body) yazı tipinde, iki yana yaslı, 11 punto ve tek satır yazılmalıdır. Paragrafa başlarken bir “tab” paragraf başı yapılmalı ve paragraflar arasında bir “enter” boşluk bırakılmalıdır. “Araştırma deseni”, “Katılımcılar” gibi alt başlıklar kalın, sola dayalı, Calibri (body) yazı tipinde ve 11 punto yazılmalıdır. Alt başlıktan sonra bir “enter” boşluk olmalıdır. Metin içinde bir alt başlık daha kullanılması gerekirse bu alt başlık italik, kalın, sola dayalı, Calibri (body) yazı tipinde ve 11 punto yazılmalıdır. Alt başlıktan sonra bir “enter” boşluk olmalıdır.
Bulgular: Başlık ortalı, kalın, 14 punto ve Calibri (Body) yazı tipinde olmalıdır. Başlıktan sonra bir “enter” boşluk bırakılmalıdır. Metin Calibri (Body) yazı tipinde, iki yana yaslı, 11 punto ve tek satır yazılmalıdır. Paragrafa başlarken bir “tab” paragraf başı yapılmalı ve paragraflar arasında bir “enter” boşluk bırakılmalıdır. Bulguların sunumunda kullanılacak alt başlıklar kalın, sola dayalı, Calibri (body) yazı tipinde ve 11 punto yazılmalıdır. Alt başlıktan sonra bir “enter” boşluk olmalıdır. Metin içinde bir alt başlık daha kullanılması gerekirse bu alt başlık italik, kalın, sola dayalı, Calibri (body) yazı tipinde ve 11 punto yazılmalıdır. Alt başlıktan sonra bir “enter” boşluk olmalıdır.
Tartışma, Sonuç ve Öneriler: Başlık ortalı, kalın, 14 punto ve Calibri (Body) yazı tipinde olmalıdır. Başlıktan sonra bir “enter” boşluk bırakılmalıdır. Metin Calibri (Body) yazı tipinde, iki yana yaslı, 11 punto ve tek satır yazılmalıdır. Paragrafa başlarken bir “tab” paragraf başı yapılmalı ve paragraflar arasında bir “enter” boşluk bırakılmalıdır. Bulguların sunumunda kullanılacak alt başlıklar kalın, sola dayalı, Calibri (body) yazı tipinde ve 11 punto yazılmalıdır. Alt başlıktan sonra bir “enter” boşluk olmalıdır. Metin içinde bir alt başlık daha kullanılması gerekirse bu alt başlık italik, kalın, sola dayalı, Calibri (body) yazı tipinde ve 11 punto yazılmalıdır. Alt başlıktan sonra bir “enter” boşluk olmalıdır.
Kaynakça: Başlık sola dayalı, calibri (body), kalın ve 10 punto olmalıdır. Başlıktan sonra bir “enter” olmalıdır. Kaynakçada yer alan kaynaklar kalın olmamalı ve yazı biçimi calibri (body), 10 punto olmalıdır. Kaynakça için yeni bir sayfadan başlanmalı ve APA 7 yazım biçimine uygun olarak yazılmalıdır. Referanslar her iki yana yaslı olacak şekilde biçimlendirilmelidir. Alfabetik sıralamasına dikkat edilmelidir.
Tablolar: Tablo başlığı, tablonun üstünde yer almalıdır. “Tablo X.” ‘ten sonra bir sonraki satıra geçilmelidir. Daha sonra tablo başlığı ilk kelimenin ilk harfi büyük diğerleri küçük olacak 11 punto, kalın olmayacak şekilde ve Calibri (body) yazı tipinde verilmelidir. Tablo Apa’ya göre düzenlenmelidir (http://www.tk.org.tr/APA/apa_2.pdf). Tablo içerisinde metin boyutu 10 punto olmalıdır. Tablo da kullanılan t, p, F gibi istatistiksel terimler italik gösterilmelidir. Tablo’ da dikey çizgiler olmamalı, yatay çizgilerden oluşmalıdır.
Şekiller: Şekil isimlerinin sadece ilk kelimesi büyük harfle başlamalıdır. Şekil başlığı 11 punto, kalın olmayacak şekilde ve Calibri (body) yazı tipinde verilmelidir. Şekil yazısı şeklin altında yer almalıdır. Şekiller sola dayalı olmalıdır.