Dikili and Bergama are the two neighbouring districts of Izmir province in Turkey. Dikili is a coastal tourism destination; Bergama, as for, is known with its cultural attractions. The competition strength of Dikili as a coastal tourism destination is weak when compared to south Aegean destinations. On the other hand, the level of cultural tourism development in Bergama is not sufficient to make use of its potential. Thus, it can be suggested that these two nearby destinations who have mainly different tourism attractions –coastal and cultural, can cooperate in the frame of “integration in tourism”. Many of the possibilities to provide and facilitate a cooperation in tourism sector between Dikili and Bergama are mostly based on the geographical features. These are mainly the proximity (geographical location of these districts) and that they have diverse attractions being complementary to each other. This article aims at revealing the geographical basis to lead such an integration and exemplify possible applications. Besides, the advantages of integration in tourism sector for the two destinations are focused.
Akurgal, E., 1989. Anadolu Uygarlıkları. Net Yayınları, İstanbul
Ataberk, E., Baykal, F., 2011. “Utilization of Natural and Cultural Resources of Dikili (Izmir) for Tourism”, Procedia Social and Behavioral Sciences, 19 (2011): 173-180
Ataberk, E., Kaplanoğlu, E., Meriç, M. K., 2011. “Dikili-Bergama Yöresi Sera İşletmelerinin Agroturizm Potansiyeli”, 1.Ulusal Kırsal Turizm Sempozyumu, 13-15 Eylül 2011, Karaman
Bahar, O., Kozak, M., 2005. Küreselleşme Sürecinde Uluslararası Turizm ve Rekabet Edebilirlik. Detay Yayıncılık, Ankara
Baykal, F., Emekli, G., Ataberk, E., Südaş, İ., 2013. Sürdürülebilir Turizm Yaklaşımıyla Dikili ve Bergama’yı Bütünleştirme Potansiyeli. Bergama Belediyesi Kültür Yayınları.
Carter, R., 2008. “The Principles and Practice of Planning and Managing Destinations” UNWTO Conference on Destination Management and Marketing, 16-17 September 2008
Clark, G., 2006. “City to City Cooperation in Tourism”, Paper presented at Edinburgh-Glasgow Tourism Co- operation Conference.
ÇEKÜL, 2005. Avrupa'da Sürdürülebilir Turizm Konulu Avrupa Çevre Bürosu Toplantısından Notlar. http://www.cekulvakfi.org.tr, Erişim tarihi: 12.01.2010
Emekli, G., 2001. Bergama’nın Turizm Coğrafyası ve Turizmin Sosyo-Ekonomik Etkileri, Bergama Belediyesi Kültür Yayınları, Bergama
Emekli, G. 2003a. “Doğa ve Yerel Kültürün Eşsiz Uyumu: Kozak (Bergama/İzmir) Yaylası ve Turistik Potansiyeli”, Kastamonu’da Ulusal Dağlar Yılı Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 241-247 Ankara
Emekli, G., 2003b. “Bergama ve Selçuk’un İzmir’in Kültürel Turizmindeki Yeri” Ege Coğrafya Dergisi, 12 (1): 39- 50
Hergül, Ç., 2008. Dikili ve Köylerindeki Türk Anıtları. Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir
İçöz, O., Var, T., İlhan, İ., 2002. Turizm Planlaması. Turhan Kitabevi, Ankara
Inskeep, E., 1991. Tourism Planning: An Integrated and Sustainable Development Approach. Van Nostrand Reinhold, New York
İzto-İzmir Ticaret Odası, 2007. İzmir İli İlçelerinin Ekonomik Profili ve Alternatif Yatırım Olanakları. İzmir
Gazete Dikili, 2011., Sayı: 9, Dikili. 17 Ocak 2011
Gönlügür, M., 2007. Son Parşömen. Bergama Kültür ve Sanat Vakfı Yayını, İzmir
Kaplan, G., 2008. Dikili-Çandarlı’da Kıyı Alan Kullanımı ve Kıyı Kullanımı Bilincinin Değerlendirilmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İzmir
Koçman, A., 1993. İnsan Faaliyetleri ve Çevre Üzerine Etkileri Açısından Ege Ovalarının İklimi. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Yayın No: 73. İzmir
Köfteoğlu, F., 2012. “Nemrut Turizm Birliği Kurulmalı ”, http://www.turizmaktuel.com/haber-14026, Erişim tarihi: 09.01.2012
Özdemir, G., 2006. “Resort Planlaması: Turizm Planlaması İçindeki Yeri ve Önemi”, Journal of Yasar University 1 (3): 239-253
Sertkaya-Doğan, Ö., 2005. “Dikili ve Çevresinde Turizm Faaliyetleri”, İstanbul Üniversitesi Coğrafya Dergisi, 14: 54-65
Soykan, F., 2000. “Kırsal Turizm ve Avrupa’da Kazanılan Deneyim”, Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, Yıl: 11, Mart-Haziran, 21-33.
Sözer, A.N., 1990. “Kozak Yaylacılığı Üzerine Bazı Gözlemler ve Notlar”, Ege Coğrafya Dergisi, 5: 1-9
Ünlü-Yücel, S., 2005. Turizm Üzerine Dosyalar: Ülke Raporları: Danimarka Turizm Profili. TÜRSAB. http://tursab.org.tr/dosya/998/05hzdanimarka_998_997328.pdf
Dikili ve Bergama, İzmir iline bağlı ve birbirine komşu olan iki ilçedir. Dikili kıyı turizminde, Bergama ise kültürel turizmde adını duyurmuş destinasyonlardır ancak Dikili’nin kıyı turizminde güney Ege destinasyonlarına göre rekabet gücü zayıf, Bergama’nın ise kültürel turizmde gelişme performansı istenilen düzeyde değildir. O takdirde, bu iki ilçenin dünyada pek çok uygulamalarını gördüğümüz “turizmde bütünleşme” temelinde çeşitli ortaklıklara gitmeleri, bir çözüm yolu olarak önerilebilir. İki ilçe arasında turizmde bütünleşmeyi sağlayacak ve kolaylaştıracak çok sayıdaki olanakların büyük kısmı coğrafi özelliklere bağlıdır. Bunlardan başlıcaları; iki ilçenin komşuluğu (coğrafi konum) ve birbirinden hem farklı, hem de birbirini tamamlayacak doğal ve kültürel çekiciliklere sahip olmalarıdır. Bu çalışmada; iki ilçeyi turizmde çeşitli ortaklıklara götürecek coğrafi temelleri ortaya koymak ve bunlardan gücünü alacak uygulamalardan örnekler vermek amaçlanmıştır. Ayrıca, son olarak turizm ortaklığının sağlayacağı yararlar üzerinde durulmuştur.
Anahtar Kelimeler: Çekicilikler, Turizmde Bütünleşme, Coğrafi Faktörler, Dikili, Bergama
Akurgal, E., 1989. Anadolu Uygarlıkları. Net Yayınları, İstanbul
Ataberk, E., Baykal, F., 2011. “Utilization of Natural and Cultural Resources of Dikili (Izmir) for Tourism”, Procedia Social and Behavioral Sciences, 19 (2011): 173-180
Ataberk, E., Kaplanoğlu, E., Meriç, M. K., 2011. “Dikili-Bergama Yöresi Sera İşletmelerinin Agroturizm Potansiyeli”, 1.Ulusal Kırsal Turizm Sempozyumu, 13-15 Eylül 2011, Karaman
Bahar, O., Kozak, M., 2005. Küreselleşme Sürecinde Uluslararası Turizm ve Rekabet Edebilirlik. Detay Yayıncılık, Ankara
Baykal, F., Emekli, G., Ataberk, E., Südaş, İ., 2013. Sürdürülebilir Turizm Yaklaşımıyla Dikili ve Bergama’yı Bütünleştirme Potansiyeli. Bergama Belediyesi Kültür Yayınları.
Carter, R., 2008. “The Principles and Practice of Planning and Managing Destinations” UNWTO Conference on Destination Management and Marketing, 16-17 September 2008
Clark, G., 2006. “City to City Cooperation in Tourism”, Paper presented at Edinburgh-Glasgow Tourism Co- operation Conference.
ÇEKÜL, 2005. Avrupa'da Sürdürülebilir Turizm Konulu Avrupa Çevre Bürosu Toplantısından Notlar. http://www.cekulvakfi.org.tr, Erişim tarihi: 12.01.2010
Emekli, G., 2001. Bergama’nın Turizm Coğrafyası ve Turizmin Sosyo-Ekonomik Etkileri, Bergama Belediyesi Kültür Yayınları, Bergama
Emekli, G. 2003a. “Doğa ve Yerel Kültürün Eşsiz Uyumu: Kozak (Bergama/İzmir) Yaylası ve Turistik Potansiyeli”, Kastamonu’da Ulusal Dağlar Yılı Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 241-247 Ankara
Emekli, G., 2003b. “Bergama ve Selçuk’un İzmir’in Kültürel Turizmindeki Yeri” Ege Coğrafya Dergisi, 12 (1): 39- 50
Hergül, Ç., 2008. Dikili ve Köylerindeki Türk Anıtları. Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir
İçöz, O., Var, T., İlhan, İ., 2002. Turizm Planlaması. Turhan Kitabevi, Ankara
Inskeep, E., 1991. Tourism Planning: An Integrated and Sustainable Development Approach. Van Nostrand Reinhold, New York
İzto-İzmir Ticaret Odası, 2007. İzmir İli İlçelerinin Ekonomik Profili ve Alternatif Yatırım Olanakları. İzmir
Gazete Dikili, 2011., Sayı: 9, Dikili. 17 Ocak 2011
Gönlügür, M., 2007. Son Parşömen. Bergama Kültür ve Sanat Vakfı Yayını, İzmir
Kaplan, G., 2008. Dikili-Çandarlı’da Kıyı Alan Kullanımı ve Kıyı Kullanımı Bilincinin Değerlendirilmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İzmir
Koçman, A., 1993. İnsan Faaliyetleri ve Çevre Üzerine Etkileri Açısından Ege Ovalarının İklimi. Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Yayın No: 73. İzmir
Köfteoğlu, F., 2012. “Nemrut Turizm Birliği Kurulmalı ”, http://www.turizmaktuel.com/haber-14026, Erişim tarihi: 09.01.2012
Özdemir, G., 2006. “Resort Planlaması: Turizm Planlaması İçindeki Yeri ve Önemi”, Journal of Yasar University 1 (3): 239-253
Sertkaya-Doğan, Ö., 2005. “Dikili ve Çevresinde Turizm Faaliyetleri”, İstanbul Üniversitesi Coğrafya Dergisi, 14: 54-65
Soykan, F., 2000. “Kırsal Turizm ve Avrupa’da Kazanılan Deneyim”, Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, Yıl: 11, Mart-Haziran, 21-33.
Sözer, A.N., 1990. “Kozak Yaylacılığı Üzerine Bazı Gözlemler ve Notlar”, Ege Coğrafya Dergisi, 5: 1-9
Ünlü-Yücel, S., 2005. Turizm Üzerine Dosyalar: Ülke Raporları: Danimarka Turizm Profili. TÜRSAB. http://tursab.org.tr/dosya/998/05hzdanimarka_998_997328.pdf