Günümüzde geliştirilen yeni teknolojiler ile gıda maddelerinin kalite kriterlerini koruması ve uzun süre muhafaza edilebilir hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Bu açıdan değerlendirildiğinde ultrasonikasyon, gıda endüstrisinde geniş uygulama alanı bulan bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Bu araştırmada; antioksidan içeriği yüksek bir meyve olan vişneden elde edilen vişne suyuna ılımlı sıcaklık koşullarında (20°C, 30°C, 40°C), farklı genlik değerlerinde (% 50, % 75, % 100) ve farklı sürelerde (2, 6, 10 dakika) ultrasonikasyon işlemi uygulanmıştır. Vişne suyunun antioksidan aktivite değeri deneysel olarak belirlenmiştir ve yanıt yüzey metodu kullanılarak modellenmiştir. Oluşturulan model için optimizasyon genetik algoritma (GA) tekniği kullanılarak yapılmıştır. Sonuç olarak, bu çalışmada vişne suyunun antioksidan aktivite optimum değerleri belirlemek için yanıt yüzey metodu ile GA birlikte kullanımının mümkün olabileceği görülmüştür. Modelleme için yanıt yüzey metodu ve optimizasyon için GA’ nın kullanılması, etkin ve sistematik bir yaklaşım sağladığı göstermiştir. GA ile elde edilen sonuçlardan maksimum antioksidan aktivite değerinin 41.95 mmolTroloks/L olduğu görülmüştür. Bu değerin, 20.04 °C sıcaklık, %98.35 genlik ve 9.74 dakika boyunca uygulanan ultrasonikasyon parametreleri ile oluştuğu hem deneysel sonuçlar hem de GA sonuçları ile belirlenmiştir.
Journal Section | Makaleler |
---|---|
Authors | |
Publication Date | May 31, 2016 |
Submission Date | February 18, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 |
Açık Dergi Erişimi (BOAI)
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.