Research Article
BibTex RIS Cite

Determination of Glossiness and Color Values on Ash, Beech, Red-bud maple, and Red pine Wood Species Heat-treated (ThermoWood Method)

Year 2018, , 566 - 575, 31.05.2018
https://doi.org/10.31202/ecjse.372941

Abstract

This study examined the color and glossiness of ash, beech, red-bud maple, and red pine wood species after being heat-treated at 212°C for 1 hour and 2 hours (ThermoWood method, Novawood Factory, GeredeBolu City, Turkey). Later these heat treatment processes, color, and glossiness values of heat-terated wood species were compared to untreated samples. According to obtained test results, ΔE* values increased. L* and b* parameters for ash, beech, and red-bud maple wood species decreased with the increase of heat treatment time. a* parameter for red pine and red-bud maple wood samples increased when the heat treatment time increased. The perpendicular and parallel glossiness values at 85° on red-bud of maple and red pine wood species increased with heat treatment time increasing. The heat treatment times and temperature changed the color and glossiness values of wood materials.

References

  • Bal, B.C., Wood-water relationships and biological durability of heat-treated taurus fır wood. Pro ligno, 2015. 11(3): p. 3-10.
  • Yıldız, S., ve Can, A., Isıl işlem uygulanmış ladin, karaçam, kayın ve kavak odunlarının korozyon özellikleri. I. Ulusal Akdeniz Orman ve Çevre Sempozyumu, 26-28 Ekim 2011, Kahramanmaraş, KSÜ Mühendislik Bil. Der., Özel Sayı, 2012. p. 62-68.
  • Sivrikaya, H., Can, A., Troya, T., and Conde, M., Comparative biological resistance of differently thermal modified wood species against decay fungi, Reticulitermes grassei and Hylotrupes bajulus, Maderas Ciencia y tecnología, 2015. 17(3): p. 559-570.

Isıl İşlem (ThermoWood Method) Görmüş Akçaağaç, Kayın, Kızılçam Ve Dişbudak Odunlarında Renk Ve Parlaklık Değerlerinin Belirlenmesi

Year 2018, , 566 - 575, 31.05.2018
https://doi.org/10.31202/ecjse.372941

Abstract

Bu çalışmada, 212°C’de 1 saat ve 2 saat
süreyle ısıl işlem (ThermoWood metot, Novawood Fabrikası, Gerede-Bolu, Türkiye)
görmüş dişbudak (Fraxinus excelsior),
kayın (Fagus orientalis L.), akçaağaç (Acer
trautvetteri
Medw.) ve kızılçam (Pinus
resinosa
)
odunu türlerinin renk ve parlaklık değerleri incelenmiştir. Isıl işlemden sonra, bu
ısıl işlem görmüş ağaç türlerinin renk ve parlaklık değerleri ısıl işlem
görmemiş örnekler ile kıyaslanmıştır. Test sonuçlarına göre; ΔE*
değerleri artmıştır. Isıl işlem süresinin artması ile dişbudak, kayın ve
akçaağaç odunlarında L* ve b* parametreleri azalmıştır. a* parametresi kızılçam ve akçaağaç
odunlarında ısıl işlem süresinin artması ile artmıştır. Isıl işlem süresinin
artması ile 85°’de paralel ve dik
parlaklık değerleri kızılçam ve akçaağaç odunlarında artmıştır.
Isıl
işlem sıcaklık ve süreleri odun örneklerinde renk ve parlaklık değerlerini
değiştirmiştir.

References

  • Bal, B.C., Wood-water relationships and biological durability of heat-treated taurus fır wood. Pro ligno, 2015. 11(3): p. 3-10.
  • Yıldız, S., ve Can, A., Isıl işlem uygulanmış ladin, karaçam, kayın ve kavak odunlarının korozyon özellikleri. I. Ulusal Akdeniz Orman ve Çevre Sempozyumu, 26-28 Ekim 2011, Kahramanmaraş, KSÜ Mühendislik Bil. Der., Özel Sayı, 2012. p. 62-68.
  • Sivrikaya, H., Can, A., Troya, T., and Conde, M., Comparative biological resistance of differently thermal modified wood species against decay fungi, Reticulitermes grassei and Hylotrupes bajulus, Maderas Ciencia y tecnología, 2015. 17(3): p. 559-570.
There are 3 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section IAREC 2018
Authors

Tuğba Gürleyen This is me

Ümit Ayata This is me

Levent Gürleyen This is me

Bruno Esteves

Publication Date May 31, 2018
Submission Date December 30, 2017
Acceptance Date January 1, 2018
Published in Issue Year 2018

Cite

IEEE T. Gürleyen, Ü. Ayata, L. Gürleyen, and B. Esteves, “Isıl İşlem (ThermoWood Method) Görmüş Akçaağaç, Kayın, Kızılçam Ve Dişbudak Odunlarında Renk Ve Parlaklık Değerlerinin Belirlenmesi”, ECJSE, vol. 5, no. 2, pp. 566–575, 2018, doi: 10.31202/ecjse.372941.

Cited By