Research Article
BibTex RIS Cite

Burdur İlinin Hayvansal ve Bazı Tarımsal Atık Kaynaklı Biyogaz Potansiyelinin Belirlenmesi

Year 2019, , 543 - 557, 30.09.2019
https://doi.org/10.31202/ecjse.556915

Abstract

Dünya çapındaki nüfus artışı ve
insanlığın gelişimiyle artan sanayileşme nedeni ile enerjiye olan talep gün
geçtikçe artmaktadır. Günümüzde, enerji üretiminde büyük ölçüde çevreye zararlı
olan ve tükenme problemi bulunan konvansiyonel enerji kaynakları
kullanılmaktadır. Bu olumsuzluklara ek olarak enerji üretiminde ağırlıkla fosil
yakıt kaynaklarını kullanan ve dışa bağımlı olan ülkeler ekonomik olarak da zor
duruma düşmektedirler. Bu nedenle ülkeler hem enerjide dışa bağımlılıklarını
azaltmak hem de kullanılan kaynakların çevreye olan etkilerini azaltmak için
çevreci olan yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmişlerdir. Bu çalışma
yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan biyogazın Burdur ilindeki
potansiyelini araştırmaktadır. 2018 yılı TUİK verileri kullanılarak yapılan
çalışmada Burdur ilinin hayvansal atıklardan elde edilebilir enerji potansiyeli
447.733,2 GJ (10.693,92 TEP), bazı tarımsal atıklardan elde edilebilecek enerji
potansiyelinin 10.296.237,93 GJ (245.921,42 TEP) olduğu bulunmuştur. İl bazında
dikkat çekici şekilde yüksek olan bazı tarımsal atıkların enerji potansiyelinin
tüm ülke çapında da yüksek olduğu düşünülebilir. Genel olarak
değerlendirilmeyen bu potansiyelin enerjiye dönüştürülmesi ülkemiz enerji
çıkarları ve ekonomisi açısından oldukça önemlidir.




References

  • Kılıç A.M., “Turkey’s Main Energy Sources and Importance of Usage in Energy Sector”, Energy Exploration & Exploitation, 2016, 24 (1): 1–18. https://doi.org/10.1260/014459806779388001.
  • Akyürek Z., “Potential of biogas energy from animal waste in the Mediterranean Region of Turkey”, Journal of Energy Systems, 2018, 2 (4): 160–167. DOI:10.30521/jes.455325.
  • Demir Yetiş A., Gazigil L., Yetiş R., Çelikezen B., “Hayvansal Atık Kaynaklı Biyogaz Potansiyeli: Bitlis Örneği”, Academic Platform Journal of Engineering and Science, 2019, 7 (1): 74–78.
  • Kuş E., Yıldırım Y., Çokgez Kuş A., Demir B., “Iğdır İli Tarımsal Biyokütle Potansiyeli ve Enerji Eşdeğeri”, Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2016, 6 (1): 65–73.
  • Karaca C., “Hatay İlinin Hayvansal Gübre Kaynağından Üretilebilir Biyogaz Potansiyelinin Belirlenmesi”, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2017, 22 (1): 34–39.
  • 1 Ocak 2017 itibarıyla Dünya ve Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Görünümü. URL: http://www.enerji.gov.tr/Resources/Sites/1/Pages/Sayi_15/Sayi_15.html . (Erişim zamanı; Şubat, 11, 2019).
  • Kurnuç Seyhan A., Badem A., “Erzincan İlindeki Hayvansal Atıkların Biyogaz Potansiyelinin Araştırılması”, Academic Platform Journal of Engineering and Science, 2018, 6 (1): 25–35.
  • Salihoğlu N.K., Teksoy A., Altan K., “Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Atıklarından Biyogaz Üretim Potansiyelinin Belirlenmesi: Balıkesir İli Örneği”, Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 2019, 8 (1): 31–47. Doi: 10.28948/ngumuh.516798.
  • Bulut U., Muratoğlu G., “Renewable energy in Turkey: Great potential, low but increasing utilization, and an empirical analysis on renewable energy-growth nexus”, Energy Policy, 2018, 123: 240–50. https://doi.org/10.1016/j.enpol.2018.08.057.
  • Casanova-Pelaez P., Palomar-Carnicero J., Manzano-Agugliaro F., Cruz-Peragon F., “Olive cake improvement for bioenergy: the drying kinetics”, Int J Green Energy, 2015, 12 (6): 559–569. http://dx.doi.org/10.1080/15435075.2014.880347.
  • Nacar Koçer N., Kurt G., “Malatya’da hayvancılık potansiyeli ve biyogaz üretimi”, Sakarya University Journal of Science, 2013, 17 (1): 1–8.
  • Tunçez F.D., “Ereğli ilçesinin biyogaz potansiyelinin belirlenmesi”, Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi, 2018, 1 (1): 1–7.
  • Tınmaz Köse E., “Trakya bölgesinde hayvan gübrelerinin biyogaz enerji potansiyelinin belirlenmesi ve sayısal haritaların oluşturulması”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 2017, 23 (6): 762–772. Doi: 10.5505/pajes.2016.33600.
  • Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, Biyokütle sektör raporu, Eylül 2012. URL: https://www.baka.org.tr/uploads/1349952570BiYOKUTLE-SEKTOR-RAPORU-11EYLUL.pdf (Erişim zamanı; Ocak, 15, 2019).
  • Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. URL: http://www.burdurkulturturizm.gov.tr/TR-70043/genel-bilgiler.html (Erişim zamanı; Mart, 20, 2019).
  • Harita Genel Müdürlüğü, il ve ilçe yüzölçümleri. URL: https://www.harita.gov.tr/il-ve-ilce-yuzolcumleri (Erişim zamanı; Mart, 10, 2019).
  • Burdur ili 2016 yılı çevre durum raporu, Burdur Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 2017. URL: https://webdosya.csb.gov.tr/db/ced/editordosya/Burdur_icdr2016(1).pdf (Erişim zamanı; Mart, 20, 2019).
  • Burdur Valiliği. URL: http://www.burdur.gov.tr/tarim-ve-hayvancilik-sehri-burdur (Erişim zamanı; Mart, 20, 2019).
  • TUİK istatistik verileri, 2018. URL: https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?locale=tr (Erişim zamanı; Mart, 1, 2019).
  • Bayrak Isik E.H. and Polat F., “The biogas potential that can be obtained from the animal wastes of Tokat province”, Gaziosmanpasa Journal of Scientific Research, 2018, 7 (3): 93–100.
  • Baran M.F., Lüle F.,. Gökdoğan O, “Adıyaman İlinin Hayvansal Atıklardan Elde Edilebilecek Enerji Potansiyeli”, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2017, 4 (3): 245–249.
  • Başçetinçelik ve diğ., “A Guide On Exploitation Of Agricultural Residues in Turkey, Agro-Waste - Exploitation of Agricultural Residues in Turkey Project”, EU- Life Programme Project, Project No: LIFE03 TCY/TR/000061, (2006).
  • Avcıoglu A.O., Dayıoglu M.A., Türker U., “Assessment of the energy potential of agricultural biomass residues in Turkey”, Renewable Energy, 2019, 138: 610–619. https://doi.org/10.1016/j.renene.2019.01.053.
  • Unal H., Alibas K., “Agricultural residues as biomass energy”, Energy Sources, Part B, 2007, 2: 123–140. DOI: 10.1080/15567240600629401.
  • Ozyuguran A., Yaman S., Kucukbayrak S., “Prediction of calorific value of biomass based on elemental analysis”, International Advanced Researches and Engineering Journal, 2018, 02 (03): 254–260.
  • Darguža M., Gaile Z., “Productivity of Crop Rotation Measured as Energy Produced by Included Plants: A Review”, Agricultural Sciences (Crop Sciences, Animal Sciences), Research for Rural Development, 2018, 2: 20–27. Doi: 10.22616/rrd.24.2018.046.
  • Khiari B., Moussaoui M., Jeguirim M., “Tomato-Processing By-Product Combustion: Thermal and Kinetic Analyses”, Materials, 2019, 12 (4): 553–563. Doi:10.3390/ma12040553.
  • Supakata N., Kuwong N., Thaisuwan J., and Papong S., “The application of rice husk and cabbage market waste for fuel briquette production”, International Journal of Renewable Energy, 2015, 10 (2): 27–36.
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Biyokütle Enerjisi Potansiyel Atlası. URL: http://bepa.yegm.gov.tr/ (Erişim zamanı; Nisan, 15, 2019).

Determination of Biogas Potential from Animal and Some Agricultural Wastes in Burdur Province

Year 2019, , 543 - 557, 30.09.2019
https://doi.org/10.31202/ecjse.556915

Abstract

The demand for energy increases continuously due to the global population increase and the increasing industrialization with the advancement of humanity. Today, energy is produced through conventional energy sources, which are environmentally hazardous and bound to exhaust eventually. Additionally, countries using fossil fuels for energy production, which are also dependent on other countries, experience economic difficulties, too. Therefore, countries have turned to environmentally friendly renewable energy sources to reduce the foreign-source dependency as well as diminishing the effects of the sources used on the environment. This study investigates the potential of biogas, which is one of the renewable energy sources, in Burdur province of Turkey. By using 2018 data of the Turkish Statistical Institute, Burdur’s energy potential from animal waste and some agricultural biomass residues are found to be 444.733,2 GJ and 10.296.237,93 GJ respectively. It could be considered that the energy potential of some agricultural wastes, which is remarkably high on a provincial basis, is high all over the country. The transformation of this potential into energy, which is not generally evaluated effectively, is important for our country's energy interests as well as its economy.




References

  • Kılıç A.M., “Turkey’s Main Energy Sources and Importance of Usage in Energy Sector”, Energy Exploration & Exploitation, 2016, 24 (1): 1–18. https://doi.org/10.1260/014459806779388001.
  • Akyürek Z., “Potential of biogas energy from animal waste in the Mediterranean Region of Turkey”, Journal of Energy Systems, 2018, 2 (4): 160–167. DOI:10.30521/jes.455325.
  • Demir Yetiş A., Gazigil L., Yetiş R., Çelikezen B., “Hayvansal Atık Kaynaklı Biyogaz Potansiyeli: Bitlis Örneği”, Academic Platform Journal of Engineering and Science, 2019, 7 (1): 74–78.
  • Kuş E., Yıldırım Y., Çokgez Kuş A., Demir B., “Iğdır İli Tarımsal Biyokütle Potansiyeli ve Enerji Eşdeğeri”, Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2016, 6 (1): 65–73.
  • Karaca C., “Hatay İlinin Hayvansal Gübre Kaynağından Üretilebilir Biyogaz Potansiyelinin Belirlenmesi”, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 2017, 22 (1): 34–39.
  • 1 Ocak 2017 itibarıyla Dünya ve Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Görünümü. URL: http://www.enerji.gov.tr/Resources/Sites/1/Pages/Sayi_15/Sayi_15.html . (Erişim zamanı; Şubat, 11, 2019).
  • Kurnuç Seyhan A., Badem A., “Erzincan İlindeki Hayvansal Atıkların Biyogaz Potansiyelinin Araştırılması”, Academic Platform Journal of Engineering and Science, 2018, 6 (1): 25–35.
  • Salihoğlu N.K., Teksoy A., Altan K., “Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Atıklarından Biyogaz Üretim Potansiyelinin Belirlenmesi: Balıkesir İli Örneği”, Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 2019, 8 (1): 31–47. Doi: 10.28948/ngumuh.516798.
  • Bulut U., Muratoğlu G., “Renewable energy in Turkey: Great potential, low but increasing utilization, and an empirical analysis on renewable energy-growth nexus”, Energy Policy, 2018, 123: 240–50. https://doi.org/10.1016/j.enpol.2018.08.057.
  • Casanova-Pelaez P., Palomar-Carnicero J., Manzano-Agugliaro F., Cruz-Peragon F., “Olive cake improvement for bioenergy: the drying kinetics”, Int J Green Energy, 2015, 12 (6): 559–569. http://dx.doi.org/10.1080/15435075.2014.880347.
  • Nacar Koçer N., Kurt G., “Malatya’da hayvancılık potansiyeli ve biyogaz üretimi”, Sakarya University Journal of Science, 2013, 17 (1): 1–8.
  • Tunçez F.D., “Ereğli ilçesinin biyogaz potansiyelinin belirlenmesi”, Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi, 2018, 1 (1): 1–7.
  • Tınmaz Köse E., “Trakya bölgesinde hayvan gübrelerinin biyogaz enerji potansiyelinin belirlenmesi ve sayısal haritaların oluşturulması”, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 2017, 23 (6): 762–772. Doi: 10.5505/pajes.2016.33600.
  • Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, Biyokütle sektör raporu, Eylül 2012. URL: https://www.baka.org.tr/uploads/1349952570BiYOKUTLE-SEKTOR-RAPORU-11EYLUL.pdf (Erişim zamanı; Ocak, 15, 2019).
  • Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. URL: http://www.burdurkulturturizm.gov.tr/TR-70043/genel-bilgiler.html (Erişim zamanı; Mart, 20, 2019).
  • Harita Genel Müdürlüğü, il ve ilçe yüzölçümleri. URL: https://www.harita.gov.tr/il-ve-ilce-yuzolcumleri (Erişim zamanı; Mart, 10, 2019).
  • Burdur ili 2016 yılı çevre durum raporu, Burdur Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 2017. URL: https://webdosya.csb.gov.tr/db/ced/editordosya/Burdur_icdr2016(1).pdf (Erişim zamanı; Mart, 20, 2019).
  • Burdur Valiliği. URL: http://www.burdur.gov.tr/tarim-ve-hayvancilik-sehri-burdur (Erişim zamanı; Mart, 20, 2019).
  • TUİK istatistik verileri, 2018. URL: https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?locale=tr (Erişim zamanı; Mart, 1, 2019).
  • Bayrak Isik E.H. and Polat F., “The biogas potential that can be obtained from the animal wastes of Tokat province”, Gaziosmanpasa Journal of Scientific Research, 2018, 7 (3): 93–100.
  • Baran M.F., Lüle F.,. Gökdoğan O, “Adıyaman İlinin Hayvansal Atıklardan Elde Edilebilecek Enerji Potansiyeli”, Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2017, 4 (3): 245–249.
  • Başçetinçelik ve diğ., “A Guide On Exploitation Of Agricultural Residues in Turkey, Agro-Waste - Exploitation of Agricultural Residues in Turkey Project”, EU- Life Programme Project, Project No: LIFE03 TCY/TR/000061, (2006).
  • Avcıoglu A.O., Dayıoglu M.A., Türker U., “Assessment of the energy potential of agricultural biomass residues in Turkey”, Renewable Energy, 2019, 138: 610–619. https://doi.org/10.1016/j.renene.2019.01.053.
  • Unal H., Alibas K., “Agricultural residues as biomass energy”, Energy Sources, Part B, 2007, 2: 123–140. DOI: 10.1080/15567240600629401.
  • Ozyuguran A., Yaman S., Kucukbayrak S., “Prediction of calorific value of biomass based on elemental analysis”, International Advanced Researches and Engineering Journal, 2018, 02 (03): 254–260.
  • Darguža M., Gaile Z., “Productivity of Crop Rotation Measured as Energy Produced by Included Plants: A Review”, Agricultural Sciences (Crop Sciences, Animal Sciences), Research for Rural Development, 2018, 2: 20–27. Doi: 10.22616/rrd.24.2018.046.
  • Khiari B., Moussaoui M., Jeguirim M., “Tomato-Processing By-Product Combustion: Thermal and Kinetic Analyses”, Materials, 2019, 12 (4): 553–563. Doi:10.3390/ma12040553.
  • Supakata N., Kuwong N., Thaisuwan J., and Papong S., “The application of rice husk and cabbage market waste for fuel briquette production”, International Journal of Renewable Energy, 2015, 10 (2): 27–36.
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Biyokütle Enerjisi Potansiyel Atlası. URL: http://bepa.yegm.gov.tr/ (Erişim zamanı; Nisan, 15, 2019).
There are 29 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Engineering
Journal Section Makaleler
Authors

Sertaç Görgülü 0000-0002-8394-5362

Publication Date September 30, 2019
Submission Date April 22, 2019
Acceptance Date June 18, 2019
Published in Issue Year 2019

Cite

IEEE S. Görgülü, “Burdur İlinin Hayvansal ve Bazı Tarımsal Atık Kaynaklı Biyogaz Potansiyelinin Belirlenmesi”, ECJSE, vol. 6, no. 3, pp. 543–557, 2019, doi: 10.31202/ecjse.556915.