In this study,
activated carbon production was carried out using chemically activated
pomegranate husks, separated as waste of the pomegranate sour sauce
products and the methylene blue
adsorption test was conducted. The preliminary analyzed pomegranate husk were
mixed with KOH at different ratios, 0.5:1, 1:1, 2:1, 3:1 KOH/pomegranate husk
and mixtures were carbonized at different temperatures. The obtained activated
carbon samples were characterized using BET and SEM analyses and exposed the
largest surface area of 900,12 m2/g. The effects of different
initial concentration, temperature and pH parameters on methylene blue
adsorption were investigated during this study. It has been determined that the
increase in temperature and initial concentration can increase the adsorption
of methylene blue. The previous studies investigating the effects of pH on
methylene blue adsorption showed that adsorption of MM (methylene blue)
increased at high pH levels, if not significant. Thus, the maximum adsorption
of MM (yield of 95 %) was reached at pH 12. In addition, the amounts of MM
adsorption increased as tempreature rised from 25 ⁰C to 35 ⁰C and 45 ⁰C. The increase in the initial concentration
increased the amount of MM adsorbed by the same amount of adsorbent. It has
been determined that the methylene blue adsorption data corresponds to the
Langmuir isotherm model.
Bu çalışmada nar ekşisi
yapımında atık olarak ayrılan nar kabuklarından kimyasal aktivasyon yöntemi ile
aktif karbon üretimi yapılmış ve metilen mavisi adsorpsiyonu test edilmiştir.
Ön analizleri yapılan nar kabukları kütlece 0.5:1, 1:1, 2:1, 3:1 KOH/nar kabuğu oranlarında KOH ile karıştırılıp (500-600 oC)
farklı sıcaklıklarda karbonize
edilmiştir. Yapılan BET analizlerinde, 3:1 KOH/nar kabuğu oranında ve 600 oC
karbonizasyon sıcaklığında hazırlanmış aktif karbonun en yüksek yüzey alanına (900,12 m2/g) sahip olduğu
görülmüştür. Adsorpsiyon
çalışmaları kapsamında farklı başlangıç konsantrasyonun, sıcaklığın ve pH’ın
metilen mavisi adsorpsiyonuna etkisi araştırılmıştır. Farklı pH’larda yapılan
çalışmalar göstermiştir ki bazik ortamlarda MM adsorpsiyonu artmıştır ve pH 12
(adsorpsiyon verimi % 95) ortamında en iyi MM giderimi sağlanmıştır. Sıcaklığın
etkisinin incelendiği çalışmalar sıcaklığın 25⁰C’den 35 ⁰C’ye ve 45⁰C’ye yükseltilmesi MM adsorplanma hızını arttırdığını
göstermiştir. Başlangıç konsantrasyonundaki artış aynı miktar adsorban
tarafından adsorplanan MM miktarını attırmıştır. Deneysel verilerin Langmuir ve Freundlich
izotermlerine uygunluğu araştırılmış ve Langmuir
izotermi ile uyumlu olduğu görülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2019 |
Submission Date | June 27, 2019 |
Acceptance Date | August 27, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |
Açık Dergi Erişimi (BOAI)
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.