Lazer Tomografi Yöntemi ile Akciğer Dokusunun İncelenmesi

Volume: 2 Number: 3 July 16, 2015
EN TR

Lazer Tomografi Yöntemi ile Akciğer Dokusunun İncelenmesi

Abstract

Güncel klinik uygulamalarda akciğer kanseri tanı ve takibinde kullanılmakta olan tekniklere alternatif yeni yöntemler araştırılmaktadır. Umut verici bir görüntüleme sistemi olan optik görüntüleme sistemleri dokuların optik özelliklerine bağlı olarak incelenmesine ve kanserli bölgelerin belirlenmesine imkân sağlamıştır. Bu makalede, akciğer kanserlerinin teşhisi ve görüntülenmesi amacıyla büyük ölçekli kaynak ve detektör yerleşimine sahip, bir sürekli dalga diffüz optik tomografi sistemi optod yapısı tasarlandı. Üzerinde toplam 48 kaynak ve 48 detektör pozisyonu olan petek şeklinde tasarlanan diffüz optik tomografi sistemi görüntüleyici ucun yerleşim düzenlerinin ve alınan sonuçların doğruluğu kontrol edildi. Işığın akciğer dokusu içerisinde ilerlemesi simülasyonları için 2 boyutlu Monte Carlo (MC) çalıştırılıp elde edilen foton enerjisi akı dağılımları geometrinin ölçüm alacağı uzaya nakledildi. Gerçekleştirilecek petek geometrisinin sonuçlarının test ve analizleri için ANSI C dilinde yazılmış olan iki (2D) boyutlu MC simülasyon kodları [1-8] özel olarak Akciğer doku tipine uygun olarak hazırlanıp çalıştırıldı. Elde edilen foton akısı dağılımları MATLABTM programlama ortamına aktarılarak geçiş modeli [9, 10] yöntemi kullanılarak akciğer dokusu için foton akı dağılımı ileri modeli (forward model) oluşturuldu. Ayrıca bir kaynak-detektör modeli oluşturuldu ve bu modelin çalışma doğruluğu test edildi. Bu amaçla programlama ortamında doku içerisine yapay olarak belirli derinlik ve farklı konumda, farklı şekillerde yapılar gömüldü ve homojen akciğer doku tipi içerisinde bu tümörlü yapılar görüntülendi ve hazırlanan algoritmalar yardımıyla tümörün yerini tespit edildi. Elde edilen sonuçlar gelecek için ümit verici olmakla birlikte kullanılan geometrik şekil, soluk alıp vermeye bağlı olarak değişen dokunun optik soğurma ve saçılma katsayılarındaki ani değişimler bu ön çalışmanın önündeki engeller olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sorunların aşılması ve akciğer kanseri tanı ve takibinde kullanılmakta üzere güncel bir diffüz optik tomografi sistemi tasarımı ve çalışmaları devam etmektedir.

Keywords

References

  1. [ 1] . Wang, L. and S.L. Jacques, "Optimized radial and angular positions in Monte Carlo modeling". 21 (1994). Medical physics, (7) 1081-1083.
  2. [ 2] . Jacques, S.L. and L. Wang, "Monte Carlo modeling of light transport in tissues", in Optical-thermal response of laser-irradiated tissue. (1995), Springer. p. 73-100.
  3. [ 3] . Wang, L., S.L. Jacques, and L. Zheng, "MCML—Monte Carlo modeling of light transport in multi-layered tissues". 47 (1995). Computer methods and programs in biomedicine, (2) 131-146.
  4. [ 4] . Wang, L., S.L. Jacques, and L. Zheng, "CONV—convolution for responses to a finite diameter photon beam incident on multi-layered tissues". 54 (1997). Computer methods and programs in biomedicine, (3) 141-150.
  5. [ 5] . Jacques, S.L. "Modeling tissue optics using Monte Carlo modeling: a tutorial". in Biomedical Optics (BiOS) 2008. 2008. International Society for Optics and Photonics.
  6. [ 6] . Prahl, S.A., M. Keijzer, S.L. Jacques, and A.J. Welch, "A Monte Carlo model of light propagation in tissue". 5 (1989). Dosimetry of laser radiation in medicine and biology, 102-111.
  7. [ 7] . Feng, S.C., F. Zeng, and B. Chance. "Monte Carlo simulations of photon migration path distributions in multiple scattering media". in OE/LASE'93: Optics, Electro-Optics, & Laser Applications in Science& Engineering. 1993. International Society for Optics and Photonics.
  8. [ 8] . Jacques, S.L., "Optical properties of biological tissues: a review". 58 (2013). Physics in medicine and biology, (11) R37.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Publication Date

July 16, 2015

Submission Date

July 16, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2015 Volume: 2 Number: 3

APA
Kazancı, H., & Oduncuoğlu, M. (2015). Lazer Tomografi Yöntemi ile Akciğer Dokusunun İncelenmesi. El-Cezeri, 2(3). https://doi.org/10.31202/ecjse.67139
AMA
1.Kazancı H, Oduncuoğlu M. Lazer Tomografi Yöntemi ile Akciğer Dokusunun İncelenmesi. El-Cezeri Journal of Science and Engineering. 2015;2(3). doi:10.31202/ecjse.67139
Chicago
Kazancı, Hüseyin, and Murat Oduncuoğlu. 2015. “Lazer Tomografi Yöntemi Ile Akciğer Dokusunun İncelenmesi”. El-Cezeri 2 (3). https://doi.org/10.31202/ecjse.67139.
EndNote
Kazancı H, Oduncuoğlu M (October 1, 2015) Lazer Tomografi Yöntemi ile Akciğer Dokusunun İncelenmesi. El-Cezeri 2 3
IEEE
[1]H. Kazancı and M. Oduncuoğlu, “Lazer Tomografi Yöntemi ile Akciğer Dokusunun İncelenmesi”, El-Cezeri Journal of Science and Engineering, vol. 2, no. 3, Oct. 2015, doi: 10.31202/ecjse.67139.
ISNAD
Kazancı, Hüseyin - Oduncuoğlu, Murat. “Lazer Tomografi Yöntemi Ile Akciğer Dokusunun İncelenmesi”. El-Cezeri 2/3 (October 1, 2015). https://doi.org/10.31202/ecjse.67139.
JAMA
1.Kazancı H, Oduncuoğlu M. Lazer Tomografi Yöntemi ile Akciğer Dokusunun İncelenmesi. El-Cezeri Journal of Science and Engineering. 2015;2. doi:10.31202/ecjse.67139.
MLA
Kazancı, Hüseyin, and Murat Oduncuoğlu. “Lazer Tomografi Yöntemi Ile Akciğer Dokusunun İncelenmesi”. El-Cezeri, vol. 2, no. 3, Oct. 2015, doi:10.31202/ecjse.67139.
Vancouver
1.Hüseyin Kazancı, Murat Oduncuoğlu. Lazer Tomografi Yöntemi ile Akciğer Dokusunun İncelenmesi. El-Cezeri Journal of Science and Engineering. 2015 Oct. 1;2(3). doi:10.31202/ecjse.67139
Creative Commons License El-Cezeri is licensed to the public under a Creative Commons Attribution 4.0 license.
88x31.png