Bu çalışma 49 cin mısır genotipinin tane kimyasal içeriklerinin belirlenmesi amacıyla 2016 yılında üç farklı lokasyonda yürütülmüştür. Biplot (GGE ve AMMI model) analizleri kullanılarak kalite özelikleri bakımından lokasyonlar için yüksek ve kararlı genotipler belirlenmiştir. Deneme sonucunda; cin mısır genotiplerinin ortalama protein içeriği % 9.7-12.2, nişasta içeriği % 58.8-61.2, yağ içeriği % 3.55-3.87, karbonhidrat içeriği % 68.8-71.2 enerji değeri 382.9-393.3 kcal, Cu içeriği 0.36-0.39 mg/100 g, Fe içeriği 2.69-3.01 mg/100 g, Mn içeriği 1.08-1.18 mg/100 g, Zn içeriği 2.98-3.19 mg/100 g, Ca içeriği 4.76-5.66 mg/100 g, K içeriği 244-267 mg/100 g, P içeriği 142.5-157.7 mg/100 g, Mg içeriği 118.3-128.3 mg/100 g aralığında değişmiştir. Varyans analizi sonucunda Genotip (G), Çevre (E) ve Genotip x Çevre (GE) interaksiyonu istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. AMMI analizi sonucunda çevre etkisinin mikro elementlerde % 93.27, makro elementlerde % 95.95, makro besin maddesi içeriğinde % 96.24; Genotip etkisinin mikro elementlerdee % 4.52, makro elementlerde % 2.98, makro besin maddelerinde %2.55; GE interaksiyonunun etkisinin mikro elementlerde %2.27, makro elementlerde %1.01, makro besin maddelerinde % 1.25 olarak belirlenmiştir. Biplot (AMMI ve GGE) multivaryete analizi sonucunda varyasyonun geniş olduğu, TBCM2015-48, TBCM2015-92, TBCM2015-95, TBCM2015-96 ve TBCM2015-44 numaralı aday genotiplerin tane kimyasal kompozisyonu bakımından kararlılıklarının yüksek olduğu belirlenmiştir.
TÜBİTAK
214O004
Bu projeye desteklerinden dolayı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kuruluşu’na (TÜBİTAK) teşekkür ederim (Proje Numarası TOVAG 214 O 004). Ayrıca denemelerin Antalya lokasyonunu yürüten Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsüne, mineral madde analizlerindeki yardımlarından dolayı da KTAE Toprak ve Su Kaynakları Bölüm personelleri Dr. Elif ÖZTÜRK ve Aylin ERKOÇAK teşekkür ederim.
214O004
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Project Number | 214O004 |
Publication Date | September 30, 2020 |
Submission Date | April 26, 2020 |
Acceptance Date | July 10, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 7 Issue: 3 |