Research Article

Eş’ârî Kelamında İman, İslam ve Küfür Kavramları -Bâkillânî Örneği-

Volume: 4 Number: 1 May 30, 2020
TR

Eş’ârî Kelamında İman, İslam ve Küfür Kavramları -Bâkillânî Örneği-

Öz

Bu çalışmada İmam Eş’ârî’’nin kelâmi görüşlerini sistemli bir hale getirip mezhep kimliğini kazandıran Ebu Bekr el-Bâkillânî’nin İman, İslam ve küfür kavramları hakkındaki düşünceleri ele alınmıştır. Şurası bir gerçek ki bu üç kavram, kelam tarihi ve literatüründe tartışılan teolojik konular içerisinde önemli bir yere sahiptir. Hatta bu kavramlar, kelami ekollerin kimliklerinin oluşmasında ayırt edici nitelik arzetmektedir. Hz. Peygamberin vefatını müteakiben hicri birinci asrın sonlarına doğru İslam coğrafyasında ortaya çıkan siyasi kargaşa ve anlaşmazlıklar neticesinde iman, imanın mahiyeti ve büyük günah işleyen müminin durumu tartışılmıştır. Eş’ârî kelamının en önemli temsilcilerinden biri olan Bâkillânî, iman, İslam ve küfür kavramlarına eserlerinde yer vererek bu kavramlarla ilgili görüş ve düşüncelerini akli ve nakli delillerle savunmuştur. İmanı tasdik olarak tanımlayan Bâkillânî, onu kadim ve muhdes (yaratılmış) iman şeklinde iki kısma ayırmıştır. Bâkillânî, kadim ve muhdes imanı açıklarken bilgi ve âlem anlayışında olduğu üzere görüşlerini felsefi argümanlarla da desteklemiştir. Ona göre İmanın mahalli kalp, İslam’ın mahalli ise bedenin organlarıdır. İmanda artma ve eksilme, tasdik dışındaki söz ve ameller için geçerlidir. İman ve İslam kavramları anlam itibariyle birbirinden faklı olup iman, İslam kavramını da içine alan geniş bir anlamı ihata etmektedir. İmanın karşıtı olan küfür kavramı genel olarak “örtme, kaplama” anlamına gelmektedir. Bâkillânî, küfrü, kalbin üzerini kaplayan bir örtüye benzetir. Çünkü küfür, bir perde gibi imanın üzerini örterek insanın Allah’ı bilmesini engellemektedir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Alper, Hülya. İmanın Psiklojik Yapısı. İstanbul: Rağbet Yayınları, 2007.
  2. Ay, Mahmut. “Eş’ârî Kelamında İnsanın Sorumluluğu”. İslâmi Araştırmalar Dergisi 17/2 (2004): 91-107.
  3. Bağdâdî, Ebû Mansûr Abdulkâhir b. Tâhir. Usûlü’d-din. 1. Bs. Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, 2002.
  4. Bâkillânî, Ebu Bekr Muhammed b. Et-Tayyib. el-İnsâf. 3. Bs. Kahire: el-Mektebetü’l-Ezheriyye li’l-Turâs, 2000.
  5. Bâkillânî, Ebu Bekr Muhammed b. Et-Tayyib. el-İntisâr li’l-Kur’ân. Beyrut: Dâru İbn Hazm, 2001.
  6. Bâkillânî, Ebu Bekr Muhammed b. Et-Tayyib. Kitâbu temhidi’l-evâil ve telhisi’d-delâil. 1. Bs. Beyrut: Müessesetü Kütübi’s-Sekâfiyye, 1987.
  7. Barman, Ramazan. Kur’an’ın Önceki Vahiylerle İlişkisi Musaddik ve Müheymin. 1. Bs. İstanbul: Çıra Yayınları, 2016.
  8. Bekir Topaloğlu & İlyas Çelebi. Kelâm Terimleri Sözlüğü. İstanbul: İSAM Yayınları, 2009.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Religious Studies

Journal Section

Research Article

Publication Date

May 30, 2020

Submission Date

March 13, 2020

Acceptance Date

May 28, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 4 Number: 1

APA
Hafızoğlu, Y. (2020). Eş’ârî Kelamında İman, İslam ve Küfür Kavramları -Bâkillânî Örneği-. Edebali İslamiyat Dergisi, 4(1), 67-95. https://izlik.org/JA94JR83FW
AMA
1.Hafızoğlu Y. Eş’ârî Kelamında İman, İslam ve Küfür Kavramları -Bâkillânî Örneği-. Edebali İslamiyat Dergisi. 2020;4(1):67-95. https://izlik.org/JA94JR83FW
Chicago
Hafızoğlu, Yakup. 2020. “Eş’ârî Kelamında İman, İslam Ve Küfür Kavramları -Bâkillânî Örneği-”. Edebali İslamiyat Dergisi 4 (1): 67-95. https://izlik.org/JA94JR83FW.
EndNote
Hafızoğlu Y (May 1, 2020) Eş’ârî Kelamında İman, İslam ve Küfür Kavramları -Bâkillânî Örneği-. Edebali İslamiyat Dergisi 4 1 67–95.
IEEE
[1]Y. Hafızoğlu, “Eş’ârî Kelamında İman, İslam ve Küfür Kavramları -Bâkillânî Örneği-”, Edebali İslamiyat Dergisi, vol. 4, no. 1, pp. 67–95, May 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA94JR83FW
ISNAD
Hafızoğlu, Yakup. “Eş’ârî Kelamında İman, İslam Ve Küfür Kavramları -Bâkillânî Örneği-”. Edebali İslamiyat Dergisi 4/1 (May 1, 2020): 67-95. https://izlik.org/JA94JR83FW.
JAMA
1.Hafızoğlu Y. Eş’ârî Kelamında İman, İslam ve Küfür Kavramları -Bâkillânî Örneği-. Edebali İslamiyat Dergisi. 2020;4:67–95.
MLA
Hafızoğlu, Yakup. “Eş’ârî Kelamında İman, İslam Ve Küfür Kavramları -Bâkillânî Örneği-”. Edebali İslamiyat Dergisi, vol. 4, no. 1, May 2020, pp. 67-95, https://izlik.org/JA94JR83FW.
Vancouver
1.Yakup Hafızoğlu. Eş’ârî Kelamında İman, İslam ve Küfür Kavramları -Bâkillânî Örneği-. Edebali İslamiyat Dergisi [Internet]. 2020 May 1;4(1):67-95. Available from: https://izlik.org/JA94JR83FW