Matematik Öğretmen Adaylarının Geometrik Cisimler Konusuna Yönelik Tutumları ve Geometriye Yönelik Öz-Yeterlikleri
Abstract
Geometri, gerek matematik öğretiminde, gerekse günlük yaşamda önemli bir yer teşkil etmektedir. Ancak, geometri dersi öğrenciler tarafından zor olarak nitelendirilmektedir. Bir diğer taraftan da geometrik cisimler ve geometrik şekiller arasındaki farklılıklar kavram olarak karıştırılmaktadır. Bu karmaşıklığı gidermede ve temel bilgiyi vermede, öğretmenlere büyük görev düşmektedir. Bu bağlamda; bu araştırma, matematik öğretmen adaylarının geometrik cisimler konusuna yönelik tutumları ve geometriye yönelik öz-yeterliklerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma, 2016-2017 bahar yarıyılında İstanbul ilindeki bir üniversitenin İlköğretim Matematik Öğretmenliği programında öğretmen adaylarıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri, “Geometri Öz-yeterlik Ölçeği” ve “Geometrik Cisimler Konusuna Yönelik Tutum Ölçeği” ile toplanmıştır. Tarama modeli ile yürütülen bu araştırma verileri SPSS 16 ile analiz edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde Mann-Whitney U Testi, Kruskal Wallis Testi ve Spearman Sıra Korelasyon Katsayısı Tekniği istatistiksel yöntemleri kullanılmıştır. Matematik öğretmen adaylarının geometrik cisimler konusuna yönelik tutumlarının ve geometri öz-yeterliklerinin yüksek olduğu; cinsiyete göre farklılaşmadığı, geometri öğretmeyi seven öğretmen adayları lehine tutumların ve öz-yeterliklerin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords
References
- Aiken, L.R. (1970). Attitudes towards mathematics. Review Educational Research, 40, 551-596.
- Altun, M. (2004). Matematik öğretimi. İstanbul: Alfa Yayıncılık.
- Bal, A. P. (2012). Öğretmen adaylarının geometrik düşünme düzeyleri ve geometriye yönelik tutumları. Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi-Uluslararası e-Dergi, 2(1), 17-34.
- Bandura, A. (1986). Social foundations of thought and action: A Social Cognitive Theory. Englewood Cliffs, New Jersey:Prentice-Hall, Inc.
- Battista, M. T. (2007). The development of geometric and spatial thinking. In F. K. Lester (Ed.),Second Handbook of Research on Mathematics Teaching and Learning (pp.843-909). NCTM, Information Age Publishing.
- Battista, M. T. & Clements, D. H. (1996). Students’ understanding of three-dimensional rectangular arrays of cubes. Journal of Research in Mathematics Education, 27(3), 258-292.
- Ben-Chaim, D., Lappan, G., & Houang, R. (1989). Adolescent’s ability tocommunicate spitial information: Analyzing and effecting students’ performance. Educational Studies in Mathematics, 20, 121-146.
- Carter, G. & Norwood, K. S. (1997). The relationship between teacher and student beliefs about mathematies. School Science and Mathematics, 97(2), 62-67.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
Dilek Çağırgan
0000-0002-8212-4968
Türkiye
Güneş Yavuz
0000-0003-0450-5332
Türkiye
Yasemin Deringöl
*
This is me
0000-0003-3030-7049
Türkiye
Publication Date
December 29, 2018
Submission Date
May 5, 2018
Acceptance Date
July 24, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 19 Number: 2
Cited By
Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Çevre Eğitimi Öz-yeterlik Algılarının Farklı Değişkenler Açısından İncelenmesi
Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.18026/cbayarsos.670078