Conference Paper

Otizmli Çocuğa Sahip Olan Ebeveynlerin Çocuklarının Günlük Yaşam Özellikleri, Günlük Oyun Etkileşimleri, Problem Davranışlar ve İletişim Stillerine İlişkin Görüşleri

Volume: 15 Number: 1 July 10, 2014
  • Gökhan Töret
  • Selda Özdemir
  • Ömür Gürel Selimoğlu
  • Ufuk Özkubat
EN TR

Otizmli Çocuğa Sahip Olan Ebeveynlerin Çocuklarının Günlük Yaşam Özellikleri, Günlük Oyun Etkileşimleri, Problem Davranışlar ve İletişim Stillerine İlişkin Görüşleri

Abstract

Bu araştırmada, otizmli çocuğa sahip olan ebeveynlerin, çocuklarının yer aldığı günlük yaşam rutinlerine yönelik deneyimleri ve çocuklarının sahip olduğu sosyal etkileşim ve iletişim becerileri ile sergiledikleri problem davranışlara ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, otizmli çocuğa sahip olan birincil bakım veren durumundaki 50 ebeveyn ile yarı-yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda, günlük yaşam özellikleri açısından bazı ebeveynlerin, tüm günlerini çocuklarına adayarak geçirme ve daha az dinlenme süresine sahip olma ile günlük meşguliyetlerinin daha fazla olması biçiminde günlük yaşam özelliklerine sahip oldukları belirlenmiştir. Problem davranışlar ve tekrarlayıcı-yineleyici davranışlar açısından ise ebeveynlerin büyük çoğunluğu, çocuklarının günlük yaşamı olumsuz etkileyici bir problem davranış veya stereo-tipik davranışa sahip olduğunu bildirmişlerdir. İletişim stilleri açısından, ebeveynlerin önemli bir çoğunluğunun, dil ve iletişim özellikleri bakımından, kendileri ve kardeşleri ile iletişim kurarken yoğun olarak jest ve sesleri kullandıkları; en sık olarak çocuklarının akranları ile olan etkileşimlerinde, iletişim yetersizliği sergiledikleri yanıtları elde edilmiştir. Bu araştırmada elde edilen, derinlemesine ebeveyn görüşleri, ilgili nitel araştırmalar doğrultusunda tartışılmış ve gelecekte yapılacak araştırmalara ve uygulamalara yönelik önerilere yer verilmiştir.

Keywords

References

  1. Abbeduto, L., Seltzer, M.M., Shattuck, P., Krauss, M.W., Orsmond, G., Murphy, M.M. (2004). Psychological well-being and coping in mothers of youths with autism, down syndrome, or fragile X syndrome. American Journal on Mental Retardation, 109(3), 237-254.
  2. Adamson, L.B., McArthur, D., Markov,Y., Dunbar, B. ve Bakeman, R. (2001). Autism and joint attention:Young children’s responses to maternal bids. Journal of Applied Developmental Psychology, 22, 439–453.
  3. Adamson, L.B., Bakeman, R., Deckner, D.F. ve Nelson, P.B. (2012). Rating parent-child interactions: Joint engagement, communication dynamics, and shared topics in autism, down syndrome, and typical development. Journal of Autism and Developmental Disorders, 42(12), 2622-2635.
  4. Alqahtani, M.M.J. (2012). Understanding autism in Saudi Arabia: A qualitative analysis of the community and cultural context. Journal of Pediatric Neurology, 10, 15-22.
  5. Amerikan Psikiyatri Birliği. (2001). Psikiyatride hastalıkların tanımlanması ve sınıflandırılması el kitabı (Çev. Köroğlu E.) (4. Baskı). (DSM-IV-TR). Hekimler Yayın Birliği, Ankara, 2001. (Özgün çalışma, 2000)
  6. Beuker, K.T., Schjİlberg, S., Lie, K.K., Donders, R., Lappenschaar, M., Swinkels, S.H. ve Buitelaar, J.K. (2013). The structure of autism spectrum disorder symptoms in the general population at 18 months. Journal of Autism and Developmental Disorders, 43, 45-56.
  7. Bodfish, J.W., Symons, F.J., Parker, D.E. ve Lewis, M.H. (2000). Varieties of repetitive behavior in autism: Comparisons to mental retardation. Journal of Autism and Developmental Disorders, 30, 237-243.
  8. Boyd, B.A. (2002). Examining the relationship between stress and lack of social support in mothers of children with autism. Focus on Autism and Other Developmental Disabilities, 17(4), 207-215.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Conference Paper

Authors

Selda Özdemir This is me

Ömür Gürel Selimoğlu This is me

Ufuk Özkubat This is me

Publication Date

July 10, 2014

Submission Date

July 10, 2014

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2014 Volume: 15 Number: 1

APA
Töret, G., Özdemir, S., Gürel Selimoğlu, Ö., & Özkubat, U. (2014). Otizmli Çocuğa Sahip Olan Ebeveynlerin Çocuklarının Günlük Yaşam Özellikleri, Günlük Oyun Etkileşimleri, Problem Davranışlar ve İletişim Stillerine İlişkin Görüşleri. Ege Eğitim Dergisi, 15(1), 1-44. https://doi.org/10.12984/eed.12243
AMA
1.Töret G, Özdemir S, Gürel Selimoğlu Ö, Özkubat U. Otizmli Çocuğa Sahip Olan Ebeveynlerin Çocuklarının Günlük Yaşam Özellikleri, Günlük Oyun Etkileşimleri, Problem Davranışlar ve İletişim Stillerine İlişkin Görüşleri. Ege Eğitim Dergisi. 2014;15(1):1-44. doi:10.12984/eed.12243
Chicago
Töret, Gökhan, Selda Özdemir, Ömür Gürel Selimoğlu, and Ufuk Özkubat. 2014. “Otizmli Çocuğa Sahip Olan Ebeveynlerin Çocuklarının Günlük Yaşam Özellikleri, Günlük Oyun Etkileşimleri, Problem Davranışlar Ve İletişim Stillerine İlişkin Görüşleri”. Ege Eğitim Dergisi 15 (1): 1-44. https://doi.org/10.12984/eed.12243.
EndNote
Töret G, Özdemir S, Gürel Selimoğlu Ö, Özkubat U (July 1, 2014) Otizmli Çocuğa Sahip Olan Ebeveynlerin Çocuklarının Günlük Yaşam Özellikleri, Günlük Oyun Etkileşimleri, Problem Davranışlar ve İletişim Stillerine İlişkin Görüşleri. Ege Eğitim Dergisi 15 1 1–44.
IEEE
[1]G. Töret, S. Özdemir, Ö. Gürel Selimoğlu, and U. Özkubat, “Otizmli Çocuğa Sahip Olan Ebeveynlerin Çocuklarının Günlük Yaşam Özellikleri, Günlük Oyun Etkileşimleri, Problem Davranışlar ve İletişim Stillerine İlişkin Görüşleri”, Ege Eğitim Dergisi, vol. 15, no. 1, pp. 1–44, July 2014, doi: 10.12984/eed.12243.
ISNAD
Töret, Gökhan - Özdemir, Selda - Gürel Selimoğlu, Ömür - Özkubat, Ufuk. “Otizmli Çocuğa Sahip Olan Ebeveynlerin Çocuklarının Günlük Yaşam Özellikleri, Günlük Oyun Etkileşimleri, Problem Davranışlar Ve İletişim Stillerine İlişkin Görüşleri”. Ege Eğitim Dergisi 15/1 (July 1, 2014): 1-44. https://doi.org/10.12984/eed.12243.
JAMA
1.Töret G, Özdemir S, Gürel Selimoğlu Ö, Özkubat U. Otizmli Çocuğa Sahip Olan Ebeveynlerin Çocuklarının Günlük Yaşam Özellikleri, Günlük Oyun Etkileşimleri, Problem Davranışlar ve İletişim Stillerine İlişkin Görüşleri. Ege Eğitim Dergisi. 2014;15:1–44.
MLA
Töret, Gökhan, et al. “Otizmli Çocuğa Sahip Olan Ebeveynlerin Çocuklarının Günlük Yaşam Özellikleri, Günlük Oyun Etkileşimleri, Problem Davranışlar Ve İletişim Stillerine İlişkin Görüşleri”. Ege Eğitim Dergisi, vol. 15, no. 1, July 2014, pp. 1-44, doi:10.12984/eed.12243.
Vancouver
1.Gökhan Töret, Selda Özdemir, Ömür Gürel Selimoğlu, Ufuk Özkubat. Otizmli Çocuğa Sahip Olan Ebeveynlerin Çocuklarının Günlük Yaşam Özellikleri, Günlük Oyun Etkileşimleri, Problem Davranışlar ve İletişim Stillerine İlişkin Görüşleri. Ege Eğitim Dergisi. 2014 Jul. 1;15(1):1-44. doi:10.12984/eed.12243

Cited By

Portrait of Rejected Children

Bartın University Journal of Faculty of Education

https://doi.org/10.14686/buefad.1390408