Objective: This study was conducted in order to examine the caffeine consumption among academic and administrative staffworking in a university and factors affecting this.Method: This study was carried out on individuals consuming caffeine. The research was implemented in different department of Ege University. The sampie of the study consisted of 362 individuals. Data were collected with a questionnaire. Statistical analyzes were conducted by SPSS version 10.0.Results: Mean caffeine intake was found as 247.63 ± 7 74.62 mg. İt was found that gender, education /eve/, ıvorking as academician didn't affect the consumed amount of caffeine. İt wasfound that individuals who had chocolate habit in their childhood consumed higher amount of caffeine.Conclusion: İt can be said that, adult individuals are consuming caffeine in moderate level, but this amount can predispose to development o f abstinence signs of caffeine. While individuals in community are educated about healthy nutrition, the disadvantages of caffeine and amount of caffeine in foods and drinks should be included to this education process.Keyvvords: Academic staff, administrative staff, caffeine, caffeine consumption, effects of caffeine
Amaç: Bu çalışma, bir üniversitede çalışan akademik ve idari personelin günlük kafein tüketimlerini ve bunu etkileyen etmeleri belirlemek amacı ile yapılmıştır.Gereç ve Yöntem: Araştırma Ege Üniversitesi'ne bağlı çeşitli bölümlerde yalnızca kafein tüketme alışkanlığı olan bireylerde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini 362 birey oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmış ve verilerin analizi SPSS 10.0 programı ile yapılmıştır.Bulgular : Günlük tüketilen kafein miktarı ortalaması 247.63 ± 174.62 mg olarak bulunmuştur. Cinsiyetin ve akademisyen olarak çalışmanın, tüketilen günlük kafein miktarını etkilemediği, çocukken çikolata alışkanlığı olan bireylerin tükettikleri günlük kafein miktarlarının daha yüksek olduğu saptanmıştırSonuç: Erişkin çalışan bireylerin orta düzeyde kafein tükettikleri, ancak bu miktarın gelecekte kafein yoksunluğu belirtileri gelişmesi için zemin hazırlayabileceği söylenebilir. Toplumdaki bireyler dengeli beslenme hakkında eğitilirken, kafeinin zararları ve gıdalardaki ve içeceklerdeki kafein miktarları da buna dahil edilmelidir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 29 Issue: 1 |