Unheated soybean contains various antinutrient factors and their utilization by for monogastric animals is very limited. Antitripsin is one of the most important factor. All the other antinutrient factors except phosphorus formed as phitin phosphate can be decreased to acceptable levels with heat treatments. Different heat treatments could increase the cost of soybean 40 $ per ton. However in addition the protein digestibility of rainbow trout is achieved almost fully by pepsin, and touts do not present tripsin enzyme activity because of short, tube shaped intestine. In this research, whether the inclusion of soybean with or without antitryptic factor into rainbow trout diets, have a negative effect on the growth and, feed consumption and feed conversion ratio was investigated. In the trial, a total of 300 rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) with 48.7 ± 0.57 g of awerage initial weight were used. Two trial groups 16% of raw or roasted soybean meal were tried in triplicate for 12 weeks. Experimental diets were prepared as isonitrogenous (42 % CP) and isocaloric (3500 kcal DE/kg feed). At the end of trial, in terms of live weight, live weight gain and feed consumption, there was no significant difference among the groups, but differences for feed conversion ratio between the groups were statistically significant (P < 0.05). It was concluded that soybean without any heating treatment could be used in trout feeds directly
İşlenmemiş soya özellikle monogastrik canlılar için beslenmeyi olumsuz etkileyen pek çok anti besin faktörlerini içermektedir. Bu faktörlerden en önemlisi ise antitripsindir. Fitin formundaki fosfor dışında antitripsin ve diğer beslenmeyi olumsuz etkileyen faktörler belirli bir ısıl işlem sonucunda tahrip olarak, yemde ihmal edilebilir düzeylere düşebilmektedir. Ancak soyanın çeşitli şekillerdeki ısıl işleme tabi tutulması yaklaşık olarak soya maliyetini ton başına 40 $ kadar arttırmaktadır. Bununla beraber, gökkuşağı alabalıklarında protein sindirimi hemen hemen pepsin ile gerçekleşmekte ve zaten kısa bir tüp şeklinde olan bağırsaklarda tripsin enzimi bulunmamaktadır. Bu araştırmada, antitripsin faktörü içeren ve içermeyen soyanın gökkuşağı alabalıklarında büyüme bakımından herhangi bir olumsuzluğa neden olup olmadığı ve balıklarda besi performansı, yem tüketimi ve yemden yaralanma oranı incelenmiştir. Denemede ortalama canlı ağırlığı 48,7 ± 0,57 g olan 300 adet gökkuşağı alabalığı kullanılmıştır, ham soya ve kavrulmuş soya içeren yemleri tüketenler olmak üzere 2 grup oluşturulmuştur. Deneme 3 tekrarlı olarak 12 hafta sürmüştür. Deneme rasyonları izokalorik (3500 kcal DE/kg yem) ve izonitrojenik (% 42 HP) olarak hazırlanmıştır. Rasyonda her iki soya ürünü de % 15 oranında yer almıştır. Deneme sonunda canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı ve yem tüketimi bakımından önemli bir fark bulunmazken ve yemden yararlanma oranı bakımından farklılık önemli olmuştur (P
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Other ID | JA53UP65EF |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 4, 2008 |
Published in Issue | Year 2008 Volume: 4 Issue: 1 |