Gökkuşağı alabalığı (O. mykiss) lezzetliliği, et kalitesi, işlenebilirliği (taze, dondurulmuş, füme, konserve vb.) gibi özellikleri ile dünyada ve ülkemizde en çok tercih edilen türler arasında yer almaktadır. 2005 yılı dünya üretim rakamı 487 bin ton iken Tacon’a göre 2010 yılında bu rakam 839 bin tona ulaşacaktır. Şüphesiz yüksek protein ve yüksek enerjili yemlere ihtiyaç duyan karnivor balıkların üretimi dünyanın mevcut balık unu ve balık yağı stoklarına daha fazla yük getirecektir. Bu durum diğer karnivor balıkların yetiştiriciliğinde olduğu gibi yüksek oranda balık unu içeren alabalık yemlerinde de alternatif protein kaynakları arayışını zorunlu hale getirmektedir. Bazı geri dönüşüm ürünlerinden (et-kemik unu, kanatlı işleme ürünleri, deniz ürünleri işleme artıkları v.b.) balık ununa dönüşüm elde edilebilse, neredeyse dünya balık unu üretiminin %80’i kadar balık unu sağlanabilir. Mikroorganizmalar da önemli oranda protein, karbonhidrat, vitamin içermeleri nedeniyle insan ve hayvan yemi olarak kullanılmakta, ancak düşük sindirim oranlarına sahip olmaları problem yaratmaktadır. Bundan dolayı tahıl ve yağlı tohum ürünleri gelecekte yemlerde protein ve enerji kaynağı olma umudu taşımaktadır. Bu kaynakların büyük çoğunluğunun besin değerini ve sindirilebilirliğini arttırmak için özel işlemlerden geçirmek, enzim eklemek gibi farklı uygulamalar araştırılmaktadır. Alabalık yetiştiriciliğinin devamlılığı hayvansal ve bitkisel alternatif protein kaynaklarının reel bir şekilde kullanımı ile mümkün olabilecektir
Rainbow trout is one of the most preferred species in the world and in our country with its qualification such as palatability, meat quality, processing (fresh, frozen, smoke, conserve etc.). While world production amount in 2005 is 487 thousand tons according to Tacon this number reaches to 839 thousand tons in 2010. Doubless the production of carnivore fish requiring high protein and energy feeds will bring much more load on the global fish and oil stocks. As in other carnivore fish production this condition makes necessary to search for alternative protein resources in trout feed which consists high ratio fish meal. Worldwide annual production of rendered product is roughly equivalent to annual fish meal production; with meat and bone meal and poultry by-product meal making up 80% of total production.Microrganisms are used as human and animal feed as it contains high ratios of protein, carbohidrate and vitamin but create problems with having low digestible ratios. Thus grain and oilseed products are the most promising sources of protein and energy in the future. Different applications as special processing in order to increase the nutritional value and digestibility of these high amount sources, and adding enzyme are researched. Continuity of the trout production will be possible by the real usage of animal and plant drived alternative sources
Other ID | JA53VE98NB |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 4, 2008 |
Published in Issue | Year 2008 Volume: 4 Issue: 1 |