This study was aimed to determine the effects of different levels of soybean oil (SBO) and fish oil (FO) on growth and liver fatty acid composition of sea bass (Dicentrarchus labrax). Initial mean body weigth of 4.80±0.25 g, fish were stocked 210 liter fiberglas tanks (20 fish/tank). Fish of all groups were fed five different level fat supplementad diets. This study was conducted over a 105 day time frame. The fish fed diet 1(12% FO) followed by diet 5 (12% SBO) showed the highest growth performance. Moreover, feed efficienty ratio, protein efficienty ratio, condition factor and feed consumption were determinated. Among carcass analyses of all groups there was no statistical difference (P>0.05) except for lipit content in all diet groups. Liver fatty acid contents of all diet groups were statistically different from each other (P< 0.05)
Bu çalışma da, farklı seviyelerde soya yağı (SY) ve balık yağının (BY) levrekde büyüme ve karaciğer yağ asitleri kompozisyonuna etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Başlangıç ağırlığı 4,80±0,25 g olan balıklar 210 l hacmindeki fiberglas tanklara (20 balık/tank) stoklanmışlardır. Bütün gruplardaki balıklar farklı seviyelerde lipit içeren 5 farklı diyetle beslenmişlerdir. Çalışma 105 gün sürdürülmüştür. En yüksek büyüme performansı 1. diyetle (%12 BY) beslenen grupta, bunu takiben 5. diyetle (%12 SY) beslenen grupta görülmüştür. Ayrıca, yem değerlendirme oranı, protein etkinlik oranı, kondisyon faktörü ve yem tüketimi belirlenmiştir. Bütün gruplarda karkas analizleri arasında, lipit içerikleri dışında istatistiksel olarak önemli bir fark belirlenmemiştir (P>0,05). Bütün grupların karaciğer yağ asitleri bileşenleri arasında istatistiksel olarak önemli fark belirlenmiştir (P<0,05)
Other ID | JA53YD29EY |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 8, 2004 |
Published in Issue | Year 2004 Volume: 2 Issue: 2 |