Lipid
üretimi ile bilinen mikroalg Phaeodactylum
tricornutum kültürlerinde kuru madde miktarını etkileyen ışık ve sıcaklık faktörlerinin
yanında klorofil a ve optik yoğunluk
analiz ve ölçümleri ürün verimliliği ile doğrudan ya da dolaylı olarak
ilişkilidir. Bu çalışmada, kuru maddeyi miktarı ile ilişkili faktörlerden
önemli olanı belirlemek için path analizi kullanılmıştır. Analize dahil edilen
faktörler optik yoğunluk, klorofil a,
sıcaklık ve ışık şiddetidir. Phaeodactylum
tricornutum, en uygun besi ortamında kontrol grubu olarak ve ortamdan %50
azot (N) eksiltildiği besi ortamında fotobiyoreaktörlerde kültüre alınmıştır. Çalışmanın
sonucunda, kontrol grubunda kuru madde miktarı tahmininde en yüksek doğrudan
etkiye sahip faktör optik yoğunluk, en yüksek
dolaylı etkiye sahip faktör ise ışık şiddeti olarak bulunmuştur. %50 oranında
azot eksiltilen ortamda ise birden büyük path katsayısı bulunmuştur. Sıcaklık
ve klorofil a değişkenlerinin ise
doğrudan ve dolaylı etkilerinin düşük olduğu gözlemlenmiştir.
Amount of dry matter are related directly or indirectly with chlorophyll a, optical density, light and temperature in Phaeodactylum tricornutum cultures. In this study, path analysis was used to determine which is important for the factors associated with the amount of dry matter. Optical density, chlorophyll a, temperature and light intensity were factors included in analysis. It was occured a control group with a 20% vaccination rate and a 50% nitrogen (N) reduced group were constituted. At the end of the study, the highest direct effect on the amount of dry matter in the control group was optical density. The light intensity was determinated as the highest indirect effect. The relationship between the amount of dry matter with optical density and chlorophyll a was found statistically significant. Path coefficient was determinated greater than 1 in the 50% nitrogen reduced medium. Other variables were observed to have low direct and indirect effects.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Hydrobiology |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 14 Issue: 1 |