BibTex RIS Cite

Mikroalglerde Kuru Madde Miktarı ile İlişkili Faktörlerin Doğrudan ve Dolaylı Etkilerinin İncelenmesi

Year 2018, Volume: 14 Issue: 1, 25 - 33, 01.04.2018
https://doi.org/10.22392/egirdir.309579

Abstract

Lipid
üretimi ile bilinen mikroalg Phaeodactylum
tricornutum
kültürlerinde kuru madde miktarını etkileyen ışık ve sıcaklık faktörlerinin
yanında klorofil a ve optik yoğunluk
analiz ve ölçümleri ürün verimliliği ile doğrudan ya da dolaylı olarak
ilişkilidir. Bu çalışmada, kuru maddeyi miktarı ile ilişkili faktörlerden
önemli olanı belirlemek için path analizi kullanılmıştır. Analize dahil edilen
faktörler optik yoğunluk, klorofil a,
sıcaklık ve ışık şiddetidir. Phaeodactylum
tricornutum
, en uygun besi ortamında kontrol grubu olarak ve ortamdan %50
azot (N) eksiltildiği besi ortamında fotobiyoreaktörlerde kültüre alınmıştır. Çalışmanın
sonucunda, kontrol grubunda kuru madde miktarı tahmininde en yüksek doğrudan
etkiye sahip faktör optik yoğunluk, en yüksek
dolaylı etkiye sahip faktör ise ışık şiddeti olarak bulunmuştur. %50 oranında
azot eksiltilen ortamda ise birden büyük path katsayısı bulunmuştur. Sıcaklık
ve klorofil a değişkenlerinin ise
doğrudan ve dolaylı etkilerinin düşük olduğu gözlemlenmiştir.

References

  • Acièn Fernàndez, F.G., Hall, D.O., Cañizares Guerrero, E., Krishna Rao, K., Molina Grima, E. (2003). Outdoor production of phaeodactylum tricornutum biomass in a helical reactor. Journall of Biotechnology, 103 : 137-152.
  • Ak, B. (2013). Azot eksikliğine bağlı stresin, fotobiyoreaktörde kültüre alınan phaeodactylum tricornutum'un (bacillariophyceae) lipid miktarına etkisi. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Fakültesi, Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • Becker, E.W. (1994). Microalgae biotechnology and microbiology. Cambridge Univerity Press, Cambridge.
  • Boussiba, S., Fan, L., Vonshak, A. (1992). Enchancement and determination of astaxanthin accumulation in green alga h.pluvialis. Methods İn Enzymology, 213: 386-391.
  • Daşdağ, M.M., Çelik, M.Y., Satıcı, Ö., Akkuş, Z., Çelik, H.C. (2006). Hangi tür araştırmalarda path analizi kullanılmalıdır?. IX Ulusal Biyoistatistik Kongresi, 5-9 Eylül 2006, Zonguldak.
  • Düzgüneş, O., Eliçin, A., Akman, N. (1976). Hayvan ıslahı. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları: 98, Ders Kitabı: 3, Ankara. Kaşıkçı, D. (2000). Path katsayısı, kısmi regresyon katsayısı ve korelasyon katsayılarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta.
  • Li, C.C. (1975). Path analysis – a primer. The Boxwood Press, Pacific Grove, California, USA.
  • Madenci, P. (2012). Farklı ışık şiddetlerinin phaeodactylum tricornutum (bohlin, 1897) ve Dunaliella Tertiolecta (Butcher, 1959) türlerinin büyümesi üzerine etkileri. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
  • Mendeş, M., Karabayır, A., Pala, A. (2005). Path analysis of the relationships between various body measures and live weight of american bronze turkeys under three different lighting programs. Tarım Bilimleri Dergisi, 11(2), 184-188.
  • Oktay, E., Akıncı, M.M., Karaaslan, A. (2012). Yol analizi yardımıyla dersler arasındaki etkileşimin araştırılması: Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünde okutulan dersler üzerine bir uygulama. Atatürk Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 26: 67-83.
  • Öztürk, İ. (2014). Hayvansal üretim verilerinde çoklu bağlantı probleminin yanlı regresyon yöntemi ile çözümlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 17(3), 1-12.
  • Parsons, T.R., Strickland, J.D.H. (1963). Discussion of spectrophotometric determination of marine plant pigments with revised equations for ascertaining chlorophylss and carotenoids. Journal of Marine Research, 21 (3), 115-163.
  • Sıralı, R., Kayaalp, G.T. (1995). Trakya Bölgesi arılarının bal verim özelliği ve bu özelliği etkileyen bazı faktörlerin path analizi yöntemi ile saptanması. Harran Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 1 (2), 211-217.
  • Webster, A. (1995). Applide statistics for business and economics. Page: 683-684.
  • Wright, S. (1921). Correlation and causation. Journal of Agricultural Research, 20 (7), 557-585.

Investigation of Direct and Indirect Effects of Factors Related to Dry Matter in Microalgae

Year 2018, Volume: 14 Issue: 1, 25 - 33, 01.04.2018
https://doi.org/10.22392/egirdir.309579

Abstract

Amount of dry matter are related directly or indirectly with chlorophyll a, optical density, light and temperature in Phaeodactylum tricornutum cultures. In this study, path analysis was used to determine which is important for the factors associated with the amount of dry matter. Optical density, chlorophyll a, temperature and light intensity were factors included in analysis. It was occured a control group with a 20% vaccination rate and a 50% nitrogen (N) reduced group were constituted. At the end of the study, the highest direct effect on the amount of dry matter in the control group was optical density. The light intensity was determinated as the highest indirect effect. The relationship between the amount of dry matter with optical density and chlorophyll a was found statistically significant. Path coefficient was determinated greater than 1 in the 50% nitrogen reduced medium. Other variables were observed to have low direct and indirect effects.

References

  • Acièn Fernàndez, F.G., Hall, D.O., Cañizares Guerrero, E., Krishna Rao, K., Molina Grima, E. (2003). Outdoor production of phaeodactylum tricornutum biomass in a helical reactor. Journall of Biotechnology, 103 : 137-152.
  • Ak, B. (2013). Azot eksikliğine bağlı stresin, fotobiyoreaktörde kültüre alınan phaeodactylum tricornutum'un (bacillariophyceae) lipid miktarına etkisi. Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Fakültesi, Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • Becker, E.W. (1994). Microalgae biotechnology and microbiology. Cambridge Univerity Press, Cambridge.
  • Boussiba, S., Fan, L., Vonshak, A. (1992). Enchancement and determination of astaxanthin accumulation in green alga h.pluvialis. Methods İn Enzymology, 213: 386-391.
  • Daşdağ, M.M., Çelik, M.Y., Satıcı, Ö., Akkuş, Z., Çelik, H.C. (2006). Hangi tür araştırmalarda path analizi kullanılmalıdır?. IX Ulusal Biyoistatistik Kongresi, 5-9 Eylül 2006, Zonguldak.
  • Düzgüneş, O., Eliçin, A., Akman, N. (1976). Hayvan ıslahı. Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları: 98, Ders Kitabı: 3, Ankara. Kaşıkçı, D. (2000). Path katsayısı, kısmi regresyon katsayısı ve korelasyon katsayılarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta.
  • Li, C.C. (1975). Path analysis – a primer. The Boxwood Press, Pacific Grove, California, USA.
  • Madenci, P. (2012). Farklı ışık şiddetlerinin phaeodactylum tricornutum (bohlin, 1897) ve Dunaliella Tertiolecta (Butcher, 1959) türlerinin büyümesi üzerine etkileri. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
  • Mendeş, M., Karabayır, A., Pala, A. (2005). Path analysis of the relationships between various body measures and live weight of american bronze turkeys under three different lighting programs. Tarım Bilimleri Dergisi, 11(2), 184-188.
  • Oktay, E., Akıncı, M.M., Karaaslan, A. (2012). Yol analizi yardımıyla dersler arasındaki etkileşimin araştırılması: Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünde okutulan dersler üzerine bir uygulama. Atatürk Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 26: 67-83.
  • Öztürk, İ. (2014). Hayvansal üretim verilerinde çoklu bağlantı probleminin yanlı regresyon yöntemi ile çözümlenmesi. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 17(3), 1-12.
  • Parsons, T.R., Strickland, J.D.H. (1963). Discussion of spectrophotometric determination of marine plant pigments with revised equations for ascertaining chlorophylss and carotenoids. Journal of Marine Research, 21 (3), 115-163.
  • Sıralı, R., Kayaalp, G.T. (1995). Trakya Bölgesi arılarının bal verim özelliği ve bu özelliği etkileyen bazı faktörlerin path analizi yöntemi ile saptanması. Harran Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 1 (2), 211-217.
  • Webster, A. (1995). Applide statistics for business and economics. Page: 683-684.
  • Wright, S. (1921). Correlation and causation. Journal of Agricultural Research, 20 (7), 557-585.
There are 15 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Hydrobiology
Journal Section Articles
Authors

Gökhan Tamer Kayaalp

Melis Çelik Güney This is me

Burcu Ak

Oya Işık

Publication Date April 1, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 14 Issue: 1

Cite

APA Kayaalp, G. T., Çelik Güney, M., Ak, B., Işık, O. (2018). Mikroalglerde Kuru Madde Miktarı ile İlişkili Faktörlerin Doğrudan ve Dolaylı Etkilerinin İncelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 14(1), 25-33. https://doi.org/10.22392/egirdir.309579
AMA Kayaalp GT, Çelik Güney M, Ak B, Işık O. Mikroalglerde Kuru Madde Miktarı ile İlişkili Faktörlerin Doğrudan ve Dolaylı Etkilerinin İncelenmesi. SDU-JEFF. March 2018;14(1):25-33. doi:10.22392/egirdir.309579
Chicago Kayaalp, Gökhan Tamer, Melis Çelik Güney, Burcu Ak, and Oya Işık. “Mikroalglerde Kuru Madde Miktarı Ile İlişkili Faktörlerin Doğrudan Ve Dolaylı Etkilerinin İncelenmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 14, no. 1 (March 2018): 25-33. https://doi.org/10.22392/egirdir.309579.
EndNote Kayaalp GT, Çelik Güney M, Ak B, Işık O (March 1, 2018) Mikroalglerde Kuru Madde Miktarı ile İlişkili Faktörlerin Doğrudan ve Dolaylı Etkilerinin İncelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 14 1 25–33.
IEEE G. T. Kayaalp, M. Çelik Güney, B. Ak, and O. Işık, “Mikroalglerde Kuru Madde Miktarı ile İlişkili Faktörlerin Doğrudan ve Dolaylı Etkilerinin İncelenmesi”, SDU-JEFF, vol. 14, no. 1, pp. 25–33, 2018, doi: 10.22392/egirdir.309579.
ISNAD Kayaalp, Gökhan Tamer et al. “Mikroalglerde Kuru Madde Miktarı Ile İlişkili Faktörlerin Doğrudan Ve Dolaylı Etkilerinin İncelenmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 14/1 (March 2018), 25-33. https://doi.org/10.22392/egirdir.309579.
JAMA Kayaalp GT, Çelik Güney M, Ak B, Işık O. Mikroalglerde Kuru Madde Miktarı ile İlişkili Faktörlerin Doğrudan ve Dolaylı Etkilerinin İncelenmesi. SDU-JEFF. 2018;14:25–33.
MLA Kayaalp, Gökhan Tamer et al. “Mikroalglerde Kuru Madde Miktarı Ile İlişkili Faktörlerin Doğrudan Ve Dolaylı Etkilerinin İncelenmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, vol. 14, no. 1, 2018, pp. 25-33, doi:10.22392/egirdir.309579.
Vancouver Kayaalp GT, Çelik Güney M, Ak B, Işık O. Mikroalglerde Kuru Madde Miktarı ile İlişkili Faktörlerin Doğrudan ve Dolaylı Etkilerinin İncelenmesi. SDU-JEFF. 2018;14(1):25-33.