BibTex RIS Cite

Antalya Körfezi’nden Avcılık Süresince Yakalanan Tekir Balığı (Mullus surmuletus Linnaeus, 1758)’nın Yağ Asitlerindeki Değişimin Belirlenmesi

Year 2018, Volume: 14 Issue: 3, 184 - 195, 01.09.2018
https://doi.org/10.22392/egirdir.378570

Abstract

 Bu çalışmada, Antalya Körfezi’ndeki
tekir balığı (
Mullus surmuletus, L.,
1758)’nın biyometrik değerlerini ve yağ asidi bileşiminin aylık değişimi
incelenmiştir. Çalışmada boyları 13,83-17,33cm, ağırlıkları 28,50-67,70g, olan
toplam 80 adet tekir balığı kullanılmıştır.
 
Yağ asidi analizleri sonucu palmitik asit (C16:0), oleik asit (C18:1n-9c),
dekosahekzaenoik asit (C22:6n-3) ve stearik asit (C18:0) en yüksek seviyede
belirlenmiştir. Tekir balığında ortalama n-3/n-6 oranı 2,69; ortalama n-6/n-3
oranı 0,39, ortalama DHA oranı % 26,99 ve ortalama EPA+DHA değeri %20,53 olarak
tespit edilmiştir. Bulgular, tekir balıklarının yüksek düzeyde EPA, DHA ve n-3
içermesi nedeniyle iyi bir besin kaynağı olduğunu göstermektedir. 

References

  • Arıman K., H., ve Yandı, İ. (2006). Su Ürünlerindeki Omega-3 Yağ Asitlerinin Önemi ve Sağlık Üzerine Etkisi, Ege Üniversitesi, Journal of Fisheries, Aquatic Sciences, 23(1/3), 339-342. Balk, E. M., Lichtenstein, A. H., Chung, M., Kupelnick, B., Chew, P., Lau, J. 2006. Effects of omega-3 fatty acids on serum markers of cardiovascular disease risk: a systematic review. Atherosclerosis, 189(1), 19-30. Bilişli, A., (2009). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti. ISBN:978-9944-5660-2-5, 355s.

Determination of changes in fatty acid compounds of Mullus surmuletus Linnaeus, 1758 in Antalya gulf in the catching seasons

Year 2018, Volume: 14 Issue: 3, 184 - 195, 01.09.2018
https://doi.org/10.22392/egirdir.378570

Abstract

In this study, biometric values and
fatty acid composition of striped red mullet (Mullus surmuletus, L., 1758) in Antalya Bay were investigated as
monthly. A total of 80 striped red mullet were used in the study, which were
13,83-17,33 cm tall and weighing 28,50-67,70 g.According to fatty acid
analysis, the major fatty acids were palmitic acid (C16:0), oleic acid
(C18:1n9c), docosahexaenoic acid (C22:6n-3)  and stearic acid (C18:0). The mean n-3 / n-6
ratio in the striped red mullet was 2.69; The mean n-6 / n-3 ratio was 0.39,
the mean DHA ratio was 26.99%, and the mean EPA + DHA value was 20.53%. This
study shows that striped red mullet are a good source of nutrients due to high
levels of EPA, DHA and n-3 nutritional values.

References

  • Arıman K., H., ve Yandı, İ. (2006). Su Ürünlerindeki Omega-3 Yağ Asitlerinin Önemi ve Sağlık Üzerine Etkisi, Ege Üniversitesi, Journal of Fisheries, Aquatic Sciences, 23(1/3), 339-342. Balk, E. M., Lichtenstein, A. H., Chung, M., Kupelnick, B., Chew, P., Lau, J. 2006. Effects of omega-3 fatty acids on serum markers of cardiovascular disease risk: a systematic review. Atherosclerosis, 189(1), 19-30. Bilişli, A., (2009). Gıda Kimyası. Sidas Medya Ltd. Şti. ISBN:978-9944-5660-2-5, 355s.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Hydrobiology, Food Engineering
Journal Section Articles
Authors

Zeliha Ufuk Canlı Fidanbaş

Ömer Osman Ertan

Şengül Bilgin

Publication Date September 1, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 14 Issue: 3

Cite

APA Canlı Fidanbaş, Z. U., Ertan, Ö. O., & Bilgin, Ş. (2018). Antalya Körfezi’nden Avcılık Süresince Yakalanan Tekir Balığı (Mullus surmuletus Linnaeus, 1758)’nın Yağ Asitlerindeki Değişimin Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 14(3), 184-195. https://doi.org/10.22392/egirdir.378570
AMA Canlı Fidanbaş ZU, Ertan ÖO, Bilgin Ş. Antalya Körfezi’nden Avcılık Süresince Yakalanan Tekir Balığı (Mullus surmuletus Linnaeus, 1758)’nın Yağ Asitlerindeki Değişimin Belirlenmesi. JEFF. September 2018;14(3):184-195. doi:10.22392/egirdir.378570
Chicago Canlı Fidanbaş, Zeliha Ufuk, Ömer Osman Ertan, and Şengül Bilgin. “Antalya Körfezi’nden Avcılık Süresince Yakalanan Tekir Balığı (Mullus Surmuletus Linnaeus, 1758)’nın Yağ Asitlerindeki Değişimin Belirlenmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 14, no. 3 (September 2018): 184-95. https://doi.org/10.22392/egirdir.378570.
EndNote Canlı Fidanbaş ZU, Ertan ÖO, Bilgin Ş (September 1, 2018) Antalya Körfezi’nden Avcılık Süresince Yakalanan Tekir Balığı (Mullus surmuletus Linnaeus, 1758)’nın Yağ Asitlerindeki Değişimin Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 14 3 184–195.
IEEE Z. U. Canlı Fidanbaş, Ö. O. Ertan, and Ş. Bilgin, “Antalya Körfezi’nden Avcılık Süresince Yakalanan Tekir Balığı (Mullus surmuletus Linnaeus, 1758)’nın Yağ Asitlerindeki Değişimin Belirlenmesi”, JEFF, vol. 14, no. 3, pp. 184–195, 2018, doi: 10.22392/egirdir.378570.
ISNAD Canlı Fidanbaş, Zeliha Ufuk et al. “Antalya Körfezi’nden Avcılık Süresince Yakalanan Tekir Balığı (Mullus Surmuletus Linnaeus, 1758)’nın Yağ Asitlerindeki Değişimin Belirlenmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi 14/3 (September 2018), 184-195. https://doi.org/10.22392/egirdir.378570.
JAMA Canlı Fidanbaş ZU, Ertan ÖO, Bilgin Ş. Antalya Körfezi’nden Avcılık Süresince Yakalanan Tekir Balığı (Mullus surmuletus Linnaeus, 1758)’nın Yağ Asitlerindeki Değişimin Belirlenmesi. JEFF. 2018;14:184–195.
MLA Canlı Fidanbaş, Zeliha Ufuk et al. “Antalya Körfezi’nden Avcılık Süresince Yakalanan Tekir Balığı (Mullus Surmuletus Linnaeus, 1758)’nın Yağ Asitlerindeki Değişimin Belirlenmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, vol. 14, no. 3, 2018, pp. 184-95, doi:10.22392/egirdir.378570.
Vancouver Canlı Fidanbaş ZU, Ertan ÖO, Bilgin Ş. Antalya Körfezi’nden Avcılık Süresince Yakalanan Tekir Balığı (Mullus surmuletus Linnaeus, 1758)’nın Yağ Asitlerindeki Değişimin Belirlenmesi. JEFF. 2018;14(3):184-95.