Kurbağa eti birçok dünya mutfağında yerini
almış gıda değeri yüksek bir besin kaynağıdır. Evcil hayvan, eğitim ve
araştırma aracı olarak da önemli olan kurbağaların tüm organ ve dokuları farklı
sanayi kollarında değerlendirilmektedir. Günümüzde kurbağa ihtiyacı doğadan yakalveığı
gibi daha çok yetiştiricilik yoluyla sağlanmaktadır. Yaban kurbağalarda son
yıllarda meydana gelen kitlesel kurbağa ölümleri yanında, yetiştirilen kurbağalarda
meydana gelen hastalıklar ekonomik kayıpların oluşmasında önemli bir yer
tutmaktadır. Gerek yaban ve gerekse de yetiştiriciliği yapılan farklı kurbağa
türlerinin birçok enfeksiyöz ve enfeksiyöz olmayan hastalıkları bulunmaktadır.
Enfeksiyöz olmayan hastalıkları daha çok beslenme düzensizliklerine ve çevresel
faktörlere bağlı olarak gelişmektedir. Kurbağaların enfeksiyöz hastalıklarında
paraziter, fungal, viral ve bakteriyel etkenler rol almaktadır. Paraziter
hastalıkları protozoan, metazoan parazitler ve artropodlar meydana getirirken,
kitridiomikozis, zigomikozis, kromomikozis, saprolegniazis ve ihtyofoniazis en
sık rastlanılan mantar hastalıklarıdır. Ranavirus
en çok görülen viral hastalık etkenidir. Kurbağaların en çok bilinen bakteriyel
hastalıkları arasında ise dermatoseptisemi, streptokokkozis, flavobakteriozis,
mikobakteriozis ve klamidiozis bildirilmiştir. Bu derlemenin amacı, kurbağa
hastalıklarının tanıtılarak ülkemiz için çok yeni olan kurbağa
yetiştiriciliğinin başarılı olabilmesine katkı sağlamaktır.
Frog meat is a high nutrient source of food that has taken its place in many world cuisines. All organs and
tissues of frogs, which are also important as pets, education and research tools, are evaluated in different
industries. Nowadays, the need for frogs is provided rather by raniculture than hunting. In addition to the
massive deaths that have taken place in wild frogs in recent years, diseases that occur in reared frogs have an
important place in economic losses. Many infectious and non-infectious diseases have been reported in
different species of frogs, both wild and cultured. Non-infectious diseases mostly occur due to nutritional
disorders and environmental factors. Parasitic, fungal, viral and bacterial agents are involved also in the
infectious diseases of frogs. While parasitic diseases are caused by protozoan, metazoan parasites and
arthropods, chytridiomycosis, zygomycosis, chromomycosis, saprolegniasis and ichtyophoniasis are the most
common fungal diseases. Ranavirus is the most common cause of viral diseases. Among the most common
bacterial diseases of frogs are dermatosepticemia, streptococcosis, flavobacteriosis, mycobacteriosis and
chlamydiosis. The aim of this review is to contribute to the success of frog breeding, which is very new to our
country, by introducing frog diseases.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Hydrobiology |
Journal Section | Derleme |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 14 Issue: 4 |