BibTex RIS Cite

Bayır-Bucak Türkmen Bölgesindeki Türk Varlığı Ve Bölgede Mücadele Veren Gruplar

Year 2016, Volume: 5 Issue: 13, 0 - 0, 16.06.2016

Abstract

Suriye Türkmenleri, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve halkı tarafından uzun yıllar ihmâl edilmiş bir konudur. Türk halkının Suriye Türkmenlerinin varlığından haberdar olması 2011'de Suriye'de Arap baharı kıvılcımlarının ortaya çıkması ile gerçekleşmiştir. Konuyla ilgili akademik çalışmaların hemen hemen hepsinin bu dönem itibarı ile yapılmaya başlandığını görmekteyiz. Suriye Türkleri konusu, Suriye'nin Türkiye ile sınır komşusu olması ve yakın gelecekte Suriye'de oluşabilecek yeni bir yönetimin oluşmasında oynayacakları rol açısından önemli bir yere sahiptir. Suriye'nin hemen hemen her bölgesinde yer alan Türkmenlerin varlığı Türkiye'yi oldukça yakından ilgilendiren bir konudur. Özellikle Türkiye'nin hemen sınır bölgesinde yer alan ve bölgedeki nüfusun büyük çoğunluğunu oluşturan Bayır-Bucak Türkmenleri, Türkiye'nin sınır güvenliği açısından ve bölgede yer alan Türkmenlerin çıkartılarak yerlerine yerleştirilmek istenilen grupların gerek etnik gerek siyasi gerekse destek aldıkları diğer devletlerin bölge üzerindeki yüzyıllara dayanan emelleri açısından düşünüldüğünde Türkiye’nin en uzun kara sınırı olması açısından ciddi bir sorun olarak tespit edilmektedir. Bu çalışmamızda öncelikle Suriye’deki olaylara kısa bir bakış yapıldıktan sonra Suriye'ye geldikleri tarihten günümüze 1000 yıldan uzun bir süre geçmiş olan Türk nüfusu genel itibarıyla ele alınıp, Bayır-Bucak Türkmen bölgesi köy köy incelenerek 2011 öncesinde bölgede yaşamakta olan Türkmen nüfusu hakkında bilgiler verilmeye çalışılacaktır. Son olarak bugün bölgede yer alan ve bölgedeki tarihî birikimlerine dayalı haklı varlıklarını korumaya çalışan gruplar hakkında bilgiler verilmeye çalışılacaktır. Anahtar Kelimeler: Suriye, Türk varlığı, Bayır-Bucak Türkmenleri, Türkmen gruplar.

Year 2016, Volume: 5 Issue: 13, 0 - 0, 16.06.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Journal Section Eğitim ve Toplum Sayı 13
Authors

Cihat Burak Korkmaz This is me

Latif İltar This is me

Publication Date June 16, 2016
Submission Date June 16, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 5 Issue: 13

Cite

APA Korkmaz, C. B., & İltar, L. (2016). Bayır-Bucak Türkmen Bölgesindeki Türk Varlığı Ve Bölgede Mücadele Veren Gruplar. 21. Yüzyılda Eğitim Ve Toplum, 5(13).

Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanında Türkçe makale yayınlamaktadır. Dergi basılı olarak Türkiye ve yurt dışındaki kütüphanelere ulaşmakta, elektronik nüshası ise pek çok index tarafından taranmaktadır.