Okul temelli yönetim; bütçe, personel, plan ve program konularında “karar alma yetki ve sorumluluğunun”; eğitim merkez ve taşra birimlerden, içerisinde okul paydaşlarının yer aldığı okul yönetim yapılarına aktarılması girişimlerini içermektedir. Bu araştırmanın amacı Türkiye’de okul temelli yönetim konusunda yapılan lisansüstü tez ve makale çalışmalarının sonuçlarını toplu değerlendirmektir. Bu amaçla Ulusal Sosyal ve Beşeri Bilimler (ULAKBİM) veri tabanı ve Yükseköğretim Kurulu Tez Veri Merkezi; “okul temelli yönetim”, “okul merkezli yönetim”, “okula dayalı yönetim” anahtar kelimeleri ile taranarak ulaşılan tez ve makalelerin tamamı betimsel analiz yöntemiyle incelenmiştir. Yapılan incelemede Türkiye’de okul temelli yönetim konusunda yapılan tez ve makale çalışmalarının; okul temelli yönetimi kuramsal açıdan inceleme, okul temelli yönetime ilişkin öğretmen, yönetici ve müfettiş görülüşlerini belirleme ve okul temelli yönetimin Türkiye’de uygulanabilirlik durumunu değerlendirme amaçlarına dönük olarak yapıldığı görülmektedir. Okul temelli yönetim yaklaşımının kuramsal yönünün çalışıldığı araştırmalarda, bu yaklaşımın; tanımı, önemi, güçlü ve zayıf yönleri, temel unsurları, dayandığı temel varsayımlar gibi konular ele alınmıştır. Bu gruptaki araştırmalarda, eğitim paydaşları nezdinde bir farkındalık oluşturma amaçlanmıştır. Araştırmada, elde edilen bulgu ve sonuçlar bir bütün olarak değerlendirildiğinde, okul temelli yönetim konusunda yapılan çalışmaların büyük oranda birbirinin tekrarı niteliğinde olduğu ve büyük oranda aynı grupta yer alan katılımcılarla çalışıldığı görülmüştür. Araştırmada, yapılacak sonraki çalışmalarda, iyi bir literatür taramasının yapılması gerektiği; öğrenci, veli, eğitim merkez ve taşra yöneticileri gibi eğitim paydaşlarının görüşlerinin de alınması, önerilmiştir.
Anahtar kelimeler: Okul temelli yönetim, okul merkezli yönetim, okula dayalı yönetim.
Abstract: The aim of this study is to review the results of graduate thesis studies and articles conducted on school based management in Turkey comprehensively and raise the awareness among the researchers and educators. The literature review revealedthat there is not any study investigating the results of thesis studies and articles about school based management in Turkey comprehensively. As a result this study is thought to be necessary in the field; moreover, it is distinctive and it may for the basis for similar studies in the future. Turkish Academic Network and Information Center (ULAKBİM) database and Higher Education Council Thesis Center were used for the search of related theses and articles. Criterion sampling method was used and 10 articles and 10 theses were found with the search of “school based management”, “school centered management” keywords. Full texts of two theses were not available and as a result these studies were eliminated from the study. 10 articles and 8 theses studies, in total 18 scientific studies were investigated for the study. Content analysis method was used for the data analysis. The results of the study showed that the studies conducted on school based management generally investigate teacher and manager reviews on school based management and the applicability of the approach in Turkey.
Keywords: School based management, school centered management, research
trends
Okul temelli yönetim okul merkezli yönetim okula dayalı yönetim
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Eğitim ve Toplum Sayı 21 [tr] |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 12 Ekim 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 21 |
Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanında Türkçe makale yayınlamaktadır. Dergi basılı olarak Türkiye ve yurt dışındaki kütüphanelere ulaşmakta, elektronik nüshası ise pek çok index tarafından taranmaktadır.