Based on some variables, the aim of this study is to examine the degree of the impact of the educational intervention programme, which is designed to reduce the level of anger and aggression in primary school children attending 4th and 5th forms. The study was implemented at Ziyamet and Yenierenköy Primary schools in 2010-2011 academic years. Instruments like aggression scales and student information forms have been used in order to collect some evidence about the degree of anger and aggression behaviour in children. This study is an experimental one with experimental and controlled groups and is based on the model of pre-tests and final tests. Eight different educational session programmes have been applied to the experimental group. At the end of the programme, the aggression scale has been re-applied to the experimental and controlled groups and the meaning of differences in the results of former and final tests have been analysed by the t-test. In order to bring out whether or not the level of aggression in children show meaningful differences according to the variables at hand, t-test, for gender differences, and Anova test, for class differences, have been used. The results have both shown that at the end of the educational programme, the level of aggression in the experimental group declined more meaningfully when compared to the degree of children in the controlled group. On the other hand, the level of aggression differs more significantly according to class and age, but shows no difference at all when gender was taken into consideration. Based on the findings of the programme, at the end of the study, suggestions about decreasing anger and aggression in children have been made
Bu araştırmanın amacı; çocuklarda öfke ve saldırganlığı azaltmaya yönelik etkinlik temelli grupla psikolojik danışma müdahale programının, ilköğretim 4. ve 5.sınıf öğrencilerinin saldırganlık düzeyleri üzerindeki etkisi ve öğrencilerin saldırganlık düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesidir. Çalışma, 2010-2011 eğitim öğretim yılında, KKTC’de Ziyamet İlkokulu ve Yenierenköy ilkokulunda 180 öğrencinin katılımı ile gerçekleşmiştir. Çalışmada, öğrencilerin öfke ve saldırganlık düzeyleri ile ilgili veri toplamak için saldırganlık ölçeği ve öğrenci bilgi formu kullanılmıştır. Araştırma deney ve kontrol gruplu ön-test son-test modeline dayalı deneysel bir çalışmadır. Deney grubuna 8 oturumluk eğitim programı uygulanmıştır.
Program sonunda deney ve kontrol gruplarına saldırganlık ölçeği yeniden
uygulanmış ve gruplardan elde edilen ön test ve son test sonuçlarındaki farkın
anlamlılığı t-testi ile analiz edilmiştir. Öğrencilerin saldırganlık düzeylerinin
ele alınan değişkenlere göre anlamlı fark gösterip göstermediğini belirlemek için,cinsiyet değişkeni için t-testi, yaş ve sınıf değişkenleri için Anova kullanılmıştır.
Sonuçlar, eğitim programı sonunda deney grubundaki öğrencilerin saldırganlık
düzeylerinde, kontrol grubundaki öğrencilere göre anlamlı bir azalma olduğunu
ortaya koyarken, öğrencilerin saldırganlık düzeylerinin yaş ve sınıf değişkenlerine göre anlamlı fark gösterdiğini, cinsiyet değişkenine göre ise anlamlı bir fark göster mediğini ortaya koymuştur. Çalışmanın sonunda elde edilen bulgulara dayalı, öfke ve saldırganlığın azaltılmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Anahtar Sözcükler: Çocuk, öfke ve saldırganlık, etkinlik temelli müdahale
programı
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Eğitim Ve Toplum Sayı 10 |
Authors | |
Publication Date | May 25, 2015 |
Submission Date | May 25, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 4 Issue: 10 |
Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanında Türkçe makale yayınlamaktadır. Dergi basılı olarak Türkiye ve yurt dışındaki kütüphanelere ulaşmakta, elektronik nüshası ise pek çok index tarafından taranmaktadır.