Review

Teletıp ve Telesağlık: Geçmiş, Bugün ve Gelecek

Volume: 4 Number: 1 November 30, 2020
EN TR

Teletıp ve Telesağlık: Geçmiş, Bugün ve Gelecek

Abstract

Artan nüfus ve öğrenci sayısı yeterli uzman hekimin bulunmasında en büyük zorluktur. Telekominikasyon tabanlı sağlık servisleri özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde rutin olarak kullanılmaktadır. Bu servisler sağlık bakım eğitimi, uzaktan cerrahi, özellikle diyabetik hastalarda yara bakımı ve eğitimi, fetal kalp monitorizasyon takibi gibi pek çok uygulamalara sahiptir. Video veya konuşarak direk görüşme hasta için çoğu zaman hayat kurtarıcı olabilmektedir. Bu servisler temel iki başlık altında incelenebilir: Teletıp ve telesağlık. Teletıp ve telesağlık, tıpta en önemli gelişen teknolojilerden birisidir. Teletıp terimi telesağlık terminiden farklıdır. Telesağlık, uzaktan sağlık bilgileri, sağlık eğitimi ve sağlık hizmetinin sunumunda kullanılan teknolojilerdir. Teletıp amacı ise nerede olursa olsun uzmanlaşmış merkezlere uzakta yaşayan hastalara sağlık hizmeti sağlamayı amaçlar. Pek çok klinik işlem telesağlık ve teletıp ile sağlanabilir Bu güne kadar daha az kullanım alanı varken COVID-19 salgınında biz toplum sağlığı için teletıpın önemini anladık. Hastane ve sağlık kurumlarına ulaşmanın zor olduğu durumları direk olarak bilmekteyiz. Gebeler, kanser hastaları, kalp ve damar sistem hastaları gibi pek çok hasta grubu için uzaktan tıp uygulamaları hayati derecede önemli olmuştur. Hasta ile direk görüşme, hasta verilerinin alınması, diğer hekimler ile konsültasyon ve hatta uzaktan erişimli cerrahilerin önemi daha iyi anlaşılmıştır. Telecerrahi ve telerobotik bu sistemlerin en önemli aşamalarındandır. Ameliyat öncesi ve sonrası değerlendirmeyi de içeren bir süreçtir. Bu nedenle özellikle gelişmiş ülkelerin uzaktan erişimli sağlık sistemlerine yatırımının daha da artacağını düşünmekteyiz. Burada en önemli problem uygun hasta seçimi ve bilgi transferidir. Diğer yandan yüksek maliyet hala en önemli sorunlardan birisidir. Sunulan çalışmamızda telesağlık ve teletıpın geçmiş, şimdiki durumu ve geleceği açıklanmıştır.

Keywords

References

  1. Agarwal R, Levinson AW, Allaf M, Makarov D, Nason A, Su LM.(2007) The RoboConsultant: telementoring and remote presence in the operating room during minimally invasive urologic surgeries using a novel mobile robotic interface. Urology,70:970e974.
  2. Augestad M, Han H, Paige J, Ponsky T, Schlachta MC Dunkin and Mellinger J.(2017) Educational implications for surgical telementoring: a current review with recommendations for future practice, policy, and research. Surg Endosc. Oct;31(10 ): 3836e3846.
  3. Banaee H, Ahmed M.U and Loutfi A.(2013) Data mining for wearable sensors in health monitoring systems: A review of recent trends and challenges. Sensors, 13, 17472–17500.
  4. BASIS. PEAK—The Ultimate Fitness and Sleep Tracker. Available online: https://www.mybasis.com/ (accessed on 15 April 2017).
  5. Bernard Fong, A.C.M Fong and C.K. Li. Telemedicine Technologies Information Technologies in Medicine and Digital Health. Second Edition.2020 John Wiley & Sons Ltd.
  6. Bowersox JC, Cordts PR and LaPorta AJ. (1998) Use of an intuitive telemanipulator system for remote trauma surgery: an experimental study. J Am Coll Surg.186(6): 615e621.
  7. Byrne JP and Mughal MM. (2000) Telementoring as an adjunct to training and competence-based assessment in laparoscopic cholecystectomy. Surg Endosc.14: 1159e1161. Challacombe B, Patriciu A, Glass J, Aron M, Jarrett T, Kim F and Dasgupta P.(2005) A randomized controlled trial of human versus robotic and telerobotic access to the kidney as the first step in percutaneous nephrolithotomy. Comput Aided Surg.10(3):165e171.
  8. Chan M, Esteve D, Fourniols J.Y, Escriba C and Campo E.(2012) Smart wearable systems: Current status and future challenges. Artif. Intell. Med. 56, 137–156

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Health Care Administration

Journal Section

Review

Publication Date

November 30, 2020

Submission Date

September 9, 2020

Acceptance Date

October 16, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 4 Number: 1

APA
Dilbaz, B., Kaplanoğlu, M., & Kaya, D. (2020). Teletıp ve Telesağlık: Geçmiş, Bugün ve Gelecek. Eurasian Journal of Health Technology Assessment, 4(1), 40-56. https://izlik.org/JA57XB86GL
AMA
1.Dilbaz B, Kaplanoğlu M, Kaya D. Teletıp ve Telesağlık: Geçmiş, Bugün ve Gelecek. EHTA. 2020;4(1):40-56. https://izlik.org/JA57XB86GL
Chicago
Dilbaz, Berna, Mustafa Kaplanoğlu, and Dilek Kaya. 2020. “Teletıp Ve Telesağlık: Geçmiş, Bugün Ve Gelecek”. Eurasian Journal of Health Technology Assessment 4 (1): 40-56. https://izlik.org/JA57XB86GL.
EndNote
Dilbaz B, Kaplanoğlu M, Kaya D (November 1, 2020) Teletıp ve Telesağlık: Geçmiş, Bugün ve Gelecek. Eurasian Journal of Health Technology Assessment 4 1 40–56.
IEEE
[1]B. Dilbaz, M. Kaplanoğlu, and D. Kaya, “Teletıp ve Telesağlık: Geçmiş, Bugün ve Gelecek”, EHTA, vol. 4, no. 1, pp. 40–56, Nov. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA57XB86GL
ISNAD
Dilbaz, Berna - Kaplanoğlu, Mustafa - Kaya, Dilek. “Teletıp Ve Telesağlık: Geçmiş, Bugün Ve Gelecek”. Eurasian Journal of Health Technology Assessment 4/1 (November 1, 2020): 40-56. https://izlik.org/JA57XB86GL.
JAMA
1.Dilbaz B, Kaplanoğlu M, Kaya D. Teletıp ve Telesağlık: Geçmiş, Bugün ve Gelecek. EHTA. 2020;4:40–56.
MLA
Dilbaz, Berna, et al. “Teletıp Ve Telesağlık: Geçmiş, Bugün Ve Gelecek”. Eurasian Journal of Health Technology Assessment, vol. 4, no. 1, Nov. 2020, pp. 40-56, https://izlik.org/JA57XB86GL.
Vancouver
1.Berna Dilbaz, Mustafa Kaplanoğlu, Dilek Kaya. Teletıp ve Telesağlık: Geçmiş, Bugün ve Gelecek. EHTA [Internet]. 2020 Nov. 1;4(1):40-56. Available from: https://izlik.org/JA57XB86GL

It is an open access and double-blinded peer-reviewed journal.

The journal context is provided free of charge to all users.
The scientific responsibility of the articles in the journal belongs to the authors.
The articles that had been published in the journal are not allowed to be used without citation.
© Republic of Turkey, Ministry of Health, General Directorate of Health Services, R&D and Health Technology Assessment Department
All rights are reserved to Republic of Turkey, Ministry of Health, General Directorate of Health Services.