Research Article

İlk Okullarda Sosyal Adaletin Gelişimine Yönelik Uygulamaların ve Okul Müdürlerinin Liderlik Davranışlarının Değerlendirilmesi

Volume: 10 Number: 20 December 31, 2019

İlk Okullarda Sosyal Adaletin Gelişimine Yönelik Uygulamaların ve Okul Müdürlerinin Liderlik Davranışlarının Değerlendirilmesi

Abstract

Bu araştırma ilkokul öğretmenlerinin ve ilkokul müdürlerinin okullarda sosyal adaletin sağlanmasına yönelik uygulamaların işlerliğine ilişkin görüşlerini belirlemeyi hedeflemektedir. Bu çalışma nitel araştırma yöntemine dayanarak hazırlanmıştır. Araştırmanın deseni olgubilimdir. Araştırmanın verileri yarı-yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmıştır. Araştırma sonunda dört tema bulunmuştur. Sonuç olarak; ilk okullarda sosyal adaletin gelişimine yönelik mevzuata dayalı uygulamalar bir takım değişikliklere gereksinim duymakla beraber Türk Milli Eğitim Sistemindeki uygulamaların etkililiği öğretmenlerin ve okul müdürlerinin özenine ve hassasiyetine bağlıdır. Milli Eğitim Bakanlığı ve diğer bakanlıklar arasında kurulan koordinasyonun etkililiği uygulamaların başarıya ulaşması üzerinde etkilidir. Mevzuat dışında okullarda geliştirilen uygulamalar okul müdürlerinin vizyonuna, liderlik becerilerine bağlıdır. Bu durum okullar arasında eşitsilizliklerin oluşmasına neden olabilir. Okullarda eleştirel vatandaş eğitimi konusunda yeni çalışmalar yapılması gelecek nesillerin sosyal adalete ilişkin yeni fikirler geliştirmesi açısından uygun görülür.

Keywords

References

  1. Bell, L. A. (1997). Theoretical foundations for social justice education. In M. Adams, L. A. Bell, & P. Griffin (Eds.), Teaching For Diversity and Social Justice (1st ed., pp. 3– 15). London: Routledge.
  2. Bogotch, I. E. (2000). Educational leadership and social justice: Practice into theory. Journal of School Leadership, 12(2), 138-56.
  3. Cohen, R. L. (1987). Distributive justice: Theory and research. Social justice research, 1(1), 19-40.
  4. Çocuk koruma kanunu. (2005, 15 Temmuz). Resmi gazete (Sayı : 25876). Erişim adresi: http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5395.pdf
  5. Engellı̇ler Hakkında Kanun. (2005, 1 Temmuz). Resmi Gazete (Sayı: 25868). Erişim adresi: http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.5378.pdf
  6. Frankena, W. K. (1962). The concept of social justice. Social justice, 1, 17.
  7. Furman, G. (2012). Social justice leadership as praxis: Developing capacities through preparation programs. Educational Administration Quarterly, 48(2), 191-229.
  8. Hurst, C. E., Gibbon, H. M. F. & Nurse, A. M. (2016). Social inequality: Forms, causes, and consequences. Routledge.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Studies on Education

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2019

Submission Date

January 10, 2019

Acceptance Date

July 27, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 10 Number: 20

APA
Börü, N. (2019). İlk Okullarda Sosyal Adaletin Gelişimine Yönelik Uygulamaların ve Okul Müdürlerinin Liderlik Davranışlarının Değerlendirilmesi. Eğitim Ve İnsani Bilimler Dergisi: Teori Ve Uygulama, 10(20), 132-164. https://izlik.org/JA49AS72ZY
AMA
1.Börü N. İlk Okullarda Sosyal Adaletin Gelişimine Yönelik Uygulamaların ve Okul Müdürlerinin Liderlik Davranışlarının Değerlendirilmesi. Eğitim Ve İnsani Bilimler Dergisi: Teori Ve Uygulama. 2019;10(20):132-164. https://izlik.org/JA49AS72ZY
Chicago
Börü, Neşe. 2019. “İlk Okullarda Sosyal Adaletin Gelişimine Yönelik Uygulamaların Ve Okul Müdürlerinin Liderlik Davranışlarının Değerlendirilmesi”. Eğitim Ve İnsani Bilimler Dergisi: Teori Ve Uygulama 10 (20): 132-64. https://izlik.org/JA49AS72ZY.
EndNote
Börü N (December 1, 2019) İlk Okullarda Sosyal Adaletin Gelişimine Yönelik Uygulamaların ve Okul Müdürlerinin Liderlik Davranışlarının Değerlendirilmesi. Eğitim Ve İnsani Bilimler Dergisi: Teori Ve Uygulama 10 20 132–164.
IEEE
[1]N. Börü, “İlk Okullarda Sosyal Adaletin Gelişimine Yönelik Uygulamaların ve Okul Müdürlerinin Liderlik Davranışlarının Değerlendirilmesi”, Eğitim Ve İnsani Bilimler Dergisi: Teori Ve Uygulama, vol. 10, no. 20, pp. 132–164, Dec. 2019, [Online]. Available: https://izlik.org/JA49AS72ZY
ISNAD
Börü, Neşe. “İlk Okullarda Sosyal Adaletin Gelişimine Yönelik Uygulamaların Ve Okul Müdürlerinin Liderlik Davranışlarının Değerlendirilmesi”. Eğitim Ve İnsani Bilimler Dergisi: Teori Ve Uygulama 10/20 (December 1, 2019): 132-164. https://izlik.org/JA49AS72ZY.
JAMA
1.Börü N. İlk Okullarda Sosyal Adaletin Gelişimine Yönelik Uygulamaların ve Okul Müdürlerinin Liderlik Davranışlarının Değerlendirilmesi. Eğitim Ve İnsani Bilimler Dergisi: Teori Ve Uygulama. 2019;10:132–164.
MLA
Börü, Neşe. “İlk Okullarda Sosyal Adaletin Gelişimine Yönelik Uygulamaların Ve Okul Müdürlerinin Liderlik Davranışlarının Değerlendirilmesi”. Eğitim Ve İnsani Bilimler Dergisi: Teori Ve Uygulama, vol. 10, no. 20, Dec. 2019, pp. 132-64, https://izlik.org/JA49AS72ZY.
Vancouver
1.Neşe Börü. İlk Okullarda Sosyal Adaletin Gelişimine Yönelik Uygulamaların ve Okul Müdürlerinin Liderlik Davranışlarının Değerlendirilmesi. Eğitim Ve İnsani Bilimler Dergisi: Teori Ve Uygulama [Internet]. 2019 Dec. 1;10(20):132-64. Available from: https://izlik.org/JA49AS72ZY