Abstract
İnsanın yasadığı dünyayı tanıma ve bilme isteği coğrafi bilginin başlangıç noktasını oluşturur. Öğrenim hayatının başlamasıyla birlikte ilkokulda yer-yön kavramlarının öğretilmesiyle temeli atılan coğrafi bilgiler ilerleyen yıllarda ders içeriklerine ve öğrencilerin gelişim dönemlerine göre değişim göstererek devam eder. Ortaokul 5., 6. ve 7. sınıfta yakın cevreden dünyaya doğru geniş bir bakış açısıyla öğrenciler coğrafi olayları anlama ve kavrama konusunda daha fazla bilgi sahibi olurlar. Tüm derslerde öğretmen ve öğrencilere yardımcı olan materyaller bulunur. Sosyal bilgiler dersinin ana materyallerinin basında haritalar gelmektedir. Haritalar önemli veri ve görüntü aktarma araçlarıdır (Lobben, 2004). Doğadan yeteri kadar yararlanabilmek, gerekli olan yerde doğru hamleleri yapabilmek yine bu doğrultuda geleceğe dair planlamalar oluşturabilmek haritaları iyi okuyabilmekle gerçekleşir (Kartal, 2016). İnsanoğlunun yeryüzünde meydana gelen coğrafi kaynaklı olayların birbirleriyle ilişkilerini ve ortaya çıkan sonuçlarını anlayabilmesi için bu olayların yeryüzündeki konumunu bilmeleri gerekmektedir (Tuna, Demirci & Gültekin, 2012). Bir yerin konumu, doğal ve beşeri özellikleri, bir yere olan uzaklığının hesaplanabilmesi için bireyde harita becerilerinin gelişmiş olması gereklidir (Unlu, 2011).
Araştırmanın Amacı: Literatürde harita becerileriyle ilgili yapılan çalışmalar incelendiğinde ortaokul öğrencilerinin haritada konum belirleme beceri düzeylerini inceleyen bir çalışmanın yapılmamış olmasından yola çıkılarak öğrencilerdeki bu becerinin var olan durumunu ortaya çıkarmak amacıyla bu çalışmanın yapılmasına karar verilmiştir. Yapılan bu çalışma ile 8. sınıf öğrencilerinin haritada “konum bulma” beceri düzeyleri ortaya çıkarılarak bir durum tespiti yapılmış olacaktır.
Yöntem: Bu çalışma, tarama modelinde betimsel bir araştırmadır. Bu çalışmada 8. sınıf öğrencilerinin haritada Türkiye ve yakın çevresini konumlandırma becerileri incelenmeye çalışıldığı için betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Tarama modelleri varolan bir durumu olduğu sekliyle betimlemeyi amaçlayan çalışmalara uygun bir modeldir (Karasar, 1999).
Bulgular: Öğrencilerden 0-33 puan aralığına girenlerin oranı %64.56, 34-67 puan aralığına girenlerin oranı %24.75, 68-100 puan aralığına girenlerin oranın ise %10.67 olduğu tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin yarıdan fazlasının puan ortalamasının alt düzeyde olması 8. sınıf öğrencilerinin haritada konum belirleme beceri düzeylerinin alt düzeyde olduğunu göstermektedir. Öğrenim görülen okul turunun öğrencilerin haritada konum belirleme beceri düzeylerine etkisine bakıldığında devlet okullarında öğrenim gören öğrencilerin (38.12) ortalamasının özel okullarda öğrenim gören öğrencilerden (34.60) daha yüksek olduğu görülmektedir. Araştırmadan elde edilen bulgular devlet okulunda öğrenim gören öğrencilerin haritada konumlandırma açısından daha üst düzey beceriye sahip olduklarını göstermektedir.
Cinsiyet değişkeninin öğrencilerin haritada konum belirleme beceri düzeylerine etkisine bakıldığında erkeklerin (24.03) puan ortalamasının kızlardan (23.26) daha yüksek olduğu görülmektedir. Öğrencilerin puan ortalamaları arasındaki farkın çok az olması cinsiyetin haritada konum belirleme konusunda belirleyici etkisinin olmadığını göstermektedir. Bu araştırmada öğrencilerin ebeveynlerinin eğitim düzeyinin onların haritada konumlandırma beceri düzeylerini etkilediği ortaya çıkmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerden anneleri ve babaları lisans ve lisansüstü eğitim alanların ortalama puanlarının anneleri ve babaları daha alt düzey eğitim almış olanlara göre daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Bu sonuçlar ebeveynlerin eğitim seviyesinin öğrencilerin haritada konum bulma beceri düzeylerini olumlu şekilde etkilediğini ortaya koymaktadır. Ailesinin aylık geliri 6000 lira ve üzeri olan öğrencilerin haritada konum belirleme beceri puanlarının araştırmaya katılan ve aylık geliri daha düşük olan diğer bütün öğrencilerden daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu araştırmada atlası olan (35.54) öğrencilerin haritada konum belirleme beceri puanlarının atlası olmayan (26.65) öğrencilerden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bu bulgu öğrencilerde harita becerilerinin geliştirilmesinde atlasın önemini göstermektedir.