Research Article

İNTİHAR OLGUSU VE MEDYA İLİŞKİSİ: ENES KARA İNTİHARININ HABER SİTELERİ ÜZERİNDEN İNCELENMESİ

Volume: 7 Number: 1 January 26, 2023
TR EN

İNTİHAR OLGUSU VE MEDYA İLİŞKİSİ: ENES KARA İNTİHARININ HABER SİTELERİ ÜZERİNDEN İNCELENMESİ

Abstract

İntihar olgusu, tarihin her döneminde karşılaşılan ve birçok farklı disiplin tarafından ele alınan bir konu olmuştur. Bir kimsenin toplumsal ve ruhsal nedenlerin etkisi ile kendi hayatına son vermesi olarak ifade edilen intihar, üzerine geliştirilen birçok kuramla çeşitli sebeplere dayandırılmış ve incelenmiştir. İntihar olaylarına sebep olan biyolojik, psikolojik ve toplumsal süreçlerin yanında, bu olayların topluma olan etkisi de önemli bir alan oluşturmaktadır. İntihar olaylarının topluma sunulmasında rol alan medya, toplumsal sorumluluk ve etik bağlamında önemli bir rol üstlenmektedir. Dijitalleşmenin ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerin etkisiyle yeni bir yapılanma ortaya koyan medya, günümüzde intihar olaylarının sunumunda da yeni bir sürecin içerisindedir. İstatistiksel verilere göre Türkiye’de artış gösteren intihar olaylarının, günümüzde artık yönlendirici etkisi çok daha fazla olan medyada yer alış biçimleri, incelenmesi gereken unsurlar ortaya koymaktadır. Medyanın söz konusu etkisi, intihar haberlerinin veriliş biçimlerinde özendirici ve intihar için yol gösterici özellikler taşınması gibi boyutlarda da kendini göstermekte ve tartışılmaktadır. Bu çalışmada, intihar olgusu ve medya arasındaki ilişki ele alınmaktadır. İntihar haberlerinin haber sitelerinde yer alış biçimleri; Enes Kara’nın intiharına dair haberler örnekleminde incelenmekte ve Dünya Sağlık Örgütü’nün gazetecilere intihar haberlerini aktarırken dikkat etmeleri gereken unsurlar olarak sunduğu kriterler bağlamında analiz edilmektedir.

Keywords

References

  1. Alptekin, K. ve Duyan, V. (2021). İntihar ve İntihar Girişimi. İstanbul: Yeni İnsan Yayınevi.
  2. Ayaz, F., Taşdelen, B., Adıyaman., F. ve Yüksel, E. (2018). “İnternet Haber Sitelerinde İntihar Haberlerinin Sunumu”, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 11(1), s. 5-23.
  3. Ayyıldız, B. (2015). “Cesare Pavese, Italo Svevo ve Tezer Özlü’de İntihar Kavramı”, Erdem (69), s. 22-40.
  4. Batıgün, A. D. (2005). “İntihar Olasılığı ve Cinsiyet: İletişim Becerileri, Yaşamı Sürdürme Nedenleri, Yalnızlık ve Umutsuzluk Açısından Bir İnceleme”, Türk Psikoloji Dergisi, 23(62), s. 65-75.
  5. Cengiz, S. A. (2009). “Basında yer alan intihar ya da intihar girişimi konulu haberlerde etik sorunlar”, Kriz Dergisi 17(2), s. 21-38.
  6. Çetinkuş, H. ve Keleş, N. (2018). Muhabir, Gazeteciliğin Temel Kitabı. İstanbul: Anadolu Ajansı Yayınları.
  7. Durak, A. ve Palabıyıkoğlu, R. (1994). “Beck umutsuzluk ölçeği geçerlilik çalışması”, Kriz Dergisi 2(2), s. 311-319.
  8. Durkheim, E. (2013). İntihar. Çev. Zühre İlkgelen. İstanbul: Pozitif Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Communication and Media Studies

Journal Section

Research Article

Publication Date

January 26, 2023

Submission Date

October 17, 2022

Acceptance Date

November 16, 2022

Published in Issue

Year 2023 Volume: 7 Number: 1

APA
Ayçin, T. (2023). İNTİHAR OLGUSU VE MEDYA İLİŞKİSİ: ENES KARA İNTİHARININ HABER SİTELERİ ÜZERİNDEN İNCELENMESİ. Yeni Medya Elektronik Dergisi, 7(1), 58-83. https://izlik.org/JA63PC73KM
AMA
1.Ayçin T. İNTİHAR OLGUSU VE MEDYA İLİŞKİSİ: ENES KARA İNTİHARININ HABER SİTELERİ ÜZERİNDEN İNCELENMESİ. Yeni Medya Elektronik Dergisi. 2023;7(1):58-83. https://izlik.org/JA63PC73KM
Chicago
Ayçin, Tuğçe. 2023. “İNTİHAR OLGUSU VE MEDYA İLİŞKİSİ: ENES KARA İNTİHARININ HABER SİTELERİ ÜZERİNDEN İNCELENMESİ”. Yeni Medya Elektronik Dergisi 7 (1): 58-83. https://izlik.org/JA63PC73KM.
EndNote
Ayçin T (January 1, 2023) İNTİHAR OLGUSU VE MEDYA İLİŞKİSİ: ENES KARA İNTİHARININ HABER SİTELERİ ÜZERİNDEN İNCELENMESİ. Yeni Medya Elektronik Dergisi 7 1 58–83.
IEEE
[1]T. Ayçin, “İNTİHAR OLGUSU VE MEDYA İLİŞKİSİ: ENES KARA İNTİHARININ HABER SİTELERİ ÜZERİNDEN İNCELENMESİ”, Yeni Medya Elektronik Dergisi, vol. 7, no. 1, pp. 58–83, Jan. 2023, [Online]. Available: https://izlik.org/JA63PC73KM
ISNAD
Ayçin, Tuğçe. “İNTİHAR OLGUSU VE MEDYA İLİŞKİSİ: ENES KARA İNTİHARININ HABER SİTELERİ ÜZERİNDEN İNCELENMESİ”. Yeni Medya Elektronik Dergisi 7/1 (January 1, 2023): 58-83. https://izlik.org/JA63PC73KM.
JAMA
1.Ayçin T. İNTİHAR OLGUSU VE MEDYA İLİŞKİSİ: ENES KARA İNTİHARININ HABER SİTELERİ ÜZERİNDEN İNCELENMESİ. Yeni Medya Elektronik Dergisi. 2023;7:58–83.
MLA
Ayçin, Tuğçe. “İNTİHAR OLGUSU VE MEDYA İLİŞKİSİ: ENES KARA İNTİHARININ HABER SİTELERİ ÜZERİNDEN İNCELENMESİ”. Yeni Medya Elektronik Dergisi, vol. 7, no. 1, Jan. 2023, pp. 58-83, https://izlik.org/JA63PC73KM.
Vancouver
1.Tuğçe Ayçin. İNTİHAR OLGUSU VE MEDYA İLİŞKİSİ: ENES KARA İNTİHARININ HABER SİTELERİ ÜZERİNDEN İNCELENMESİ. Yeni Medya Elektronik Dergisi [Internet]. 2023 Jan. 1;7(1):58-83. Available from: https://izlik.org/JA63PC73KM