BibTex RIS Cite

Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı Öğrencilerinin Kariyer Planlaması Üzerine Bir Araştırma: İstanbul Üniversitesi ve Gümüşhane Üniversitesi Örneği

Year 2013, Volume: 1 Issue: 2, 42 - 56, 01.10.2013

Abstract

New areas of work and specialization in globalizing world urged qualified employees to be employees to be hired. İn this regard the qualification of staff to be employed in tourism is of critical importance in order to sustain the qualify and services. Turkey is a key player in global tourism considering tourism arrivals and receipts. Therefore the qualifications and career expectations of staff to be employed in tourism is crucial. The career development of tourism employees usually begins with the educations period where the employment decision has been made as of 2013, 91 universities has vocational schools offering tourism and hospitality management school. This study examines the career planning process specifically among students of İstanbul University and Gümüşhane University vocational school students. Moreover the study also analyses the general perception of students on tourism industry. İn order to reach this objective the study used a survey method the collect data from students. In the future Most of the participants want to pursue their careers and long-term process they want to take part in senior positions in the tourism industry. Additionally, the result of study generally participants have positive attitude towards the tourism industry

References

  • Aksu , A., & Köksal , C. (2005). Perceptions and Attitudes of Tourism Students in Turkey . İnternational Journal of Contemporary Hospitality Management , 436-447.
  • Çulhan, O. (2010). Turizm Öğrencilerinin Staj Sonrası Sektörde Çalışma ve Koşulları Hakkında Düşüncelerinin ve Memnuniyetlerinin Belirlenmesi. 11. Ulusal Turizm Konferansı (s. 115-127). Aydın: Detay Yayıncılık.
  • Duman, T., Tepeci, M., & Unur , K. (2006). Mersin’de Yükseköğretim ve Orta Öğretim Düzeyinde Turizm Eğitimi Almakta Olan Öğrencilerin Sektörün Çalışma Koşullarını Algılamaları ve Sektörde Çalışma İsteklerinin Karşılaştırmalı Analizi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 51-69.
  • Erdinç , S. B. (2012). Determeninig of College Students' Trends about Tourism Sector: A Case Study at Akdeniz Universty . Procedia Social and Behavioral Sciences , 1573- 1577.
  • Erdoğmuş, N. (2003). Kariyer geliştirme:Kuram ve Uygulama. Ankara : Nobel Yayınevi.
  • Eryiğit, S. (2000). Kariyer Yönetimi. Kamu İş: İş Hukuku ve İktisat Dergisi, s. 1-25.
  • Gürkan , G., Dönmez, D., & Küçükaltan , D. (2010). Turizm Alanında Eğitim Gören Öğrencilerin Kariyer Hedefleri: Ön Lisans Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma . 11. Ulusal Turizm Kongresi (s. 351-363). Aydın: Detay Yayıncılık.
  • Jenkins, A. K. (2001). Making a Career of it? Hospitality Students'future Perspectives: an Anglo-Dutch Study . International Journal of Contemporary Hospitality Management , 13-20.
  • Kağnıcıoğlu, D. (2012). İnsan Kaynakları Yönetimi Açısından Kariyer Kavramı ve Temel Boyutları. C. Uyargil, D. Acar, H. Yılmaz, D. Kağnıcıoğlu, S. Aytaç, Ö. Uzun, et al., H. Tonus , & D. Kağnıcıoğlu (Dü) içinde, Performans ve Kariyer Yönetimi (s. 103- 127). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.
  • Kozak , M. (2001). Konaklama İşletmelerinde Kariyer Planlaması. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
  • Kozak, M. A., & Kızılırmak , İ. (2000). Meslek Yüksekokulu Turizm- Otelcilik Programları Öğrencilerinin Turizm Sektörüne Yönelik Tutumlarının İncelenmesi . Turizm İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi (s. 205-217). Nevşehir: Erciyes Üniversitesi .
  • Kusluvan , S., & Kusluvan , Z. (2000). Perceptions and Attitudes of Undergraduate Tourism Students Towards Working İn The Tourism İndustry in Turkey . Tourism Management , 251-269.
  • ÖSYM. (2013, 07 03). ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu . 08 22, 2013 http://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2013/OSYS/2013%20%C3%96SYS%20KO NT%20KILAVUZU%20BASKI%20(Tablo%203A%20-%20Tablo%203B)_KB.pdf adresinden alındı tarihindeÖSYM:
  • Richardson, S. (2009). Undergraduates' perceptions of tourism and hospitality as a career choice . International Journal of Hospitality Management , 382-388.
  • Roney, S., & Öztin , P. (2007). Career Perceptions of Undergraduate Tourism Students: A case Study İn Turkey. Journal Of Hospitality, Leisure, Sport& Tourism Education, 4- 17.
  • Sağdıç, M., & Demirkaya , H. (2009). Üniversite Öğrencilerinin Kariyer Gelişim Planlarına İlişkin Yaklaşımları. Erciyes Üniversites Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 233-246.
  • Sarıışık, M., & Akova, O. (2007). İnsanların Çalışmak İçin Seyahat Acentalarını Tercih Nedenleri ve Örgütsel İklim ve İş Tatmini Hakkındaki Görüşleri Üzerine Bir Araştırma . Çeşme Ulusal Turizm Konferansı (s. 537-548). İzmir : Ege Üniversitesi Çeşme Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu.
  • UNWTO. (2013). UNWTO Tourism Highlights. Madrid: Unwto Edition.

MESLEK YÜKSEKOKULU TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN KARİYER PLANLAMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ VE GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Year 2013, Volume: 1 Issue: 2, 42 - 56, 01.10.2013

Abstract

Küreselleşen dünyada yeni gelişen iş alanlarına bağlı olarak nitelikli işgörenlerin istihdam edilmesi
zorunlu hale gelmiştir. Büyüyen ve gelişen turizm endüstrisi emek yoğun bir özellik göstermektedir.
Bu bağlamda turizm endüstrisinde istihdam edilecek personelin niteliği hizmetin kalitesini ve
devamlılığını sağlamaktadır. Bu nedenle turizm işletmelerinde istihdam edilecek işgörenlerin
nitelikleri ve kariyer beklentileri gittikçe önem kazanmıştır. Turizm işletmelerinde çalışan personelin
kişisel kariyer planlaması, iş yaşamına giriş kararının alındığı eğitim yılları ile başlamaktadır.
Türkiye’de 2013 yılı itibarıyla 91 Üniversitenin bünyesinde yer alan Meslek yüksekokullarında turizm
ve otel işletmeciliği programı bulunmaktadır. Bu çalışmada İstanbul Üniversitesi ve Gümüşhane
Üniversitesi Meslek Yüksekokulları bünyesinde iki yıllık turizm ve otel işletmeciliği eğitimi alan
öğrencilerin kariyer planlaması süreci ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Ayrıca öğrencilerin turizm
endüstrisine genel olarak bakış açıları analiz edilecektir. Çalışmada demografik ve kariyer
planlamasını içeren bir anket uygulanmıştır. Katılımcıların çoğu gelecekte turizm endüstrisinde
kariyerlerine devam etmek istediklerini ve uzun dönemli süreçte turizm işletmelerinde üst
pozisyonlarda yer almak istediklerini belirtmişlerdir. Ayrıca katılımcıların turizm endüstrisine yönelik
olumlu bir tutum sergiledikleri söylenebilir.

References

  • Aksu , A., & Köksal , C. (2005). Perceptions and Attitudes of Tourism Students in Turkey . İnternational Journal of Contemporary Hospitality Management , 436-447.
  • Çulhan, O. (2010). Turizm Öğrencilerinin Staj Sonrası Sektörde Çalışma ve Koşulları Hakkında Düşüncelerinin ve Memnuniyetlerinin Belirlenmesi. 11. Ulusal Turizm Konferansı (s. 115-127). Aydın: Detay Yayıncılık.
  • Duman, T., Tepeci, M., & Unur , K. (2006). Mersin’de Yükseköğretim ve Orta Öğretim Düzeyinde Turizm Eğitimi Almakta Olan Öğrencilerin Sektörün Çalışma Koşullarını Algılamaları ve Sektörde Çalışma İsteklerinin Karşılaştırmalı Analizi. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 51-69.
  • Erdinç , S. B. (2012). Determeninig of College Students' Trends about Tourism Sector: A Case Study at Akdeniz Universty . Procedia Social and Behavioral Sciences , 1573- 1577.
  • Erdoğmuş, N. (2003). Kariyer geliştirme:Kuram ve Uygulama. Ankara : Nobel Yayınevi.
  • Eryiğit, S. (2000). Kariyer Yönetimi. Kamu İş: İş Hukuku ve İktisat Dergisi, s. 1-25.
  • Gürkan , G., Dönmez, D., & Küçükaltan , D. (2010). Turizm Alanında Eğitim Gören Öğrencilerin Kariyer Hedefleri: Ön Lisans Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma . 11. Ulusal Turizm Kongresi (s. 351-363). Aydın: Detay Yayıncılık.
  • Jenkins, A. K. (2001). Making a Career of it? Hospitality Students'future Perspectives: an Anglo-Dutch Study . International Journal of Contemporary Hospitality Management , 13-20.
  • Kağnıcıoğlu, D. (2012). İnsan Kaynakları Yönetimi Açısından Kariyer Kavramı ve Temel Boyutları. C. Uyargil, D. Acar, H. Yılmaz, D. Kağnıcıoğlu, S. Aytaç, Ö. Uzun, et al., H. Tonus , & D. Kağnıcıoğlu (Dü) içinde, Performans ve Kariyer Yönetimi (s. 103- 127). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.
  • Kozak , M. (2001). Konaklama İşletmelerinde Kariyer Planlaması. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
  • Kozak, M. A., & Kızılırmak , İ. (2000). Meslek Yüksekokulu Turizm- Otelcilik Programları Öğrencilerinin Turizm Sektörüne Yönelik Tutumlarının İncelenmesi . Turizm İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi (s. 205-217). Nevşehir: Erciyes Üniversitesi .
  • Kusluvan , S., & Kusluvan , Z. (2000). Perceptions and Attitudes of Undergraduate Tourism Students Towards Working İn The Tourism İndustry in Turkey . Tourism Management , 251-269.
  • ÖSYM. (2013, 07 03). ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu . 08 22, 2013 http://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2013/OSYS/2013%20%C3%96SYS%20KO NT%20KILAVUZU%20BASKI%20(Tablo%203A%20-%20Tablo%203B)_KB.pdf adresinden alındı tarihindeÖSYM:
  • Richardson, S. (2009). Undergraduates' perceptions of tourism and hospitality as a career choice . International Journal of Hospitality Management , 382-388.
  • Roney, S., & Öztin , P. (2007). Career Perceptions of Undergraduate Tourism Students: A case Study İn Turkey. Journal Of Hospitality, Leisure, Sport& Tourism Education, 4- 17.
  • Sağdıç, M., & Demirkaya , H. (2009). Üniversite Öğrencilerinin Kariyer Gelişim Planlarına İlişkin Yaklaşımları. Erciyes Üniversites Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 233-246.
  • Sarıışık, M., & Akova, O. (2007). İnsanların Çalışmak İçin Seyahat Acentalarını Tercih Nedenleri ve Örgütsel İklim ve İş Tatmini Hakkındaki Görüşleri Üzerine Bir Araştırma . Çeşme Ulusal Turizm Konferansı (s. 537-548). İzmir : Ege Üniversitesi Çeşme Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu.
  • UNWTO. (2013). UNWTO Tourism Highlights. Madrid: Unwto Edition.
There are 18 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Füsun İstanbullu Dinçer This is me

Orhan Akova This is me

Fazıl Kaya

Publication Date October 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Volume: 1 Issue: 2

Cite

APA Dinçer, F. İ., Akova, O., & Kaya, F. (2013). MESLEK YÜKSEKOKULU TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN KARİYER PLANLAMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ VE GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Elektronik Mesleki Gelişim Ve Araştırmalar Dergisi, 1(2), 42-56.
AMA Dinçer Fİ, Akova O, Kaya F. MESLEK YÜKSEKOKULU TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN KARİYER PLANLAMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ VE GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Elektronik Mesleki Gelişim Ve Araştırmalar Dergisi. October 2013;1(2):42-56.
Chicago Dinçer, Füsun İstanbullu, Orhan Akova, and Fazıl Kaya. “MESLEK YÜKSEKOKULU TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN KARİYER PLANLAMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ VE GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ”. Elektronik Mesleki Gelişim Ve Araştırmalar Dergisi 1, no. 2 (October 2013): 42-56.
EndNote Dinçer Fİ, Akova O, Kaya F (October 1, 2013) MESLEK YÜKSEKOKULU TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN KARİYER PLANLAMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ VE GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Elektronik Mesleki Gelişim Ve Araştırmalar Dergisi 1 2 42–56.
IEEE F. İ. Dinçer, O. Akova, and F. Kaya, “MESLEK YÜKSEKOKULU TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN KARİYER PLANLAMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ VE GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ”, Elektronik Mesleki Gelişim Ve Araştırmalar Dergisi, vol. 1, no. 2, pp. 42–56, 2013.
ISNAD Dinçer, Füsun İstanbullu et al. “MESLEK YÜKSEKOKULU TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN KARİYER PLANLAMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ VE GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ”. Elektronik Mesleki Gelişim Ve Araştırmalar Dergisi 1/2 (October 2013), 42-56.
JAMA Dinçer Fİ, Akova O, Kaya F. MESLEK YÜKSEKOKULU TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN KARİYER PLANLAMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ VE GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Elektronik Mesleki Gelişim Ve Araştırmalar Dergisi. 2013;1:42–56.
MLA Dinçer, Füsun İstanbullu et al. “MESLEK YÜKSEKOKULU TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN KARİYER PLANLAMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ VE GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ”. Elektronik Mesleki Gelişim Ve Araştırmalar Dergisi, vol. 1, no. 2, 2013, pp. 42-56.
Vancouver Dinçer Fİ, Akova O, Kaya F. MESLEK YÜKSEKOKULU TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN KARİYER PLANLAMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ VE GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Elektronik Mesleki Gelişim Ve Araştırmalar Dergisi. 2013;1(2):42-56.