Research Article
BibTex RIS Cite

Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Matematik Dersine Yönelik Umutsuzluk Düzeyleri

Year 2014, Volume: 2 Issue: 1, 1 - 16, 01.05.2014

Abstract

Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Matematik Dersine Yönelik Umutsuzluk Düzeyleri

Year 2014, Volume: 2 Issue: 1, 1 - 16, 01.05.2014

Abstract

Bu araştırmada, meslek yüksekokulu öğrencilerinin matematik dersine yönelik umutsuzluk düzeyleri; cinsiyet, mezun olunan lise türü, anne ve baba eğitim durumu, sosyo-ekonomik düzey (SED) ve matematik başarısı değişkenlerine dayalı olarak analiz edilmiştir. Araştırmanın örneklemini 2011-2012 öğretim yılında Atatürk Üniversitesi Erzurum Meslek Yüksekokulu’nda öğrenim gören 265 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veriler, araştırmacılar tarafından matematik dersine adapte edilen “Beck Umutsuzluk Ölçeği (BUÖ)” ve “Kişisel Bilgi Formu (KBF)” ile toplanmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde alma teknikleri, Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney-U testleri kullanılmıştır. Analiz sonuçları, öğrencilerin matematik dersine yönelik umutsuzluk düzeylerinin “gelecek ile ilgili duygular ve beklentiler”, “motivasyon kaybı” ve “umut” alt boyutlarında cinsiyet, okul türü, anne ve baba eğitim durumu ve SED değişkenlerinde farklılaşmadığı ancak matematik başarısı bakımından ölçeğin tüm alt boyutlarında farklılaştığını ortaya çıkartmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Serpil Yorgancı

Menşure Kolçak This is me

Ömer Terzioğlu This is me

Zafer Kartal This is me

Nilgün Bilici This is me

Publication Date May 1, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 2 Issue: 1

Cite

APA Yorgancı, S., Kolçak, M., Terzioğlu, Ö., Kartal, Z., et al. (2014). Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Matematik Dersine Yönelik Umutsuzluk Düzeyleri. Elektronik Mesleki Gelişim Ve Araştırmalar Dergisi, 2(1), 1-16.
AMA Yorgancı S, Kolçak M, Terzioğlu Ö, Kartal Z, Bilici N. Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Matematik Dersine Yönelik Umutsuzluk Düzeyleri. Elektronik Mesleki Gelişim Ve Araştırmalar Dergisi. May 2014;2(1):1-16.
Chicago Yorgancı, Serpil, Menşure Kolçak, Ömer Terzioğlu, Zafer Kartal, and Nilgün Bilici. “Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Matematik Dersine Yönelik Umutsuzluk Düzeyleri”. Elektronik Mesleki Gelişim Ve Araştırmalar Dergisi 2, no. 1 (May 2014): 1-16.
EndNote Yorgancı S, Kolçak M, Terzioğlu Ö, Kartal Z, Bilici N (May 1, 2014) Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Matematik Dersine Yönelik Umutsuzluk Düzeyleri. Elektronik Mesleki Gelişim Ve Araştırmalar Dergisi 2 1 1–16.
IEEE S. Yorgancı, M. Kolçak, Ö. Terzioğlu, Z. Kartal, and N. Bilici, “Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Matematik Dersine Yönelik Umutsuzluk Düzeyleri”, Elektronik Mesleki Gelişim Ve Araştırmalar Dergisi, vol. 2, no. 1, pp. 1–16, 2014.
ISNAD Yorgancı, Serpil et al. “Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Matematik Dersine Yönelik Umutsuzluk Düzeyleri”. Elektronik Mesleki Gelişim Ve Araştırmalar Dergisi 2/1 (May 2014), 1-16.
JAMA Yorgancı S, Kolçak M, Terzioğlu Ö, Kartal Z, Bilici N. Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Matematik Dersine Yönelik Umutsuzluk Düzeyleri. Elektronik Mesleki Gelişim Ve Araştırmalar Dergisi. 2014;2:1–16.
MLA Yorgancı, Serpil et al. “Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Matematik Dersine Yönelik Umutsuzluk Düzeyleri”. Elektronik Mesleki Gelişim Ve Araştırmalar Dergisi, vol. 2, no. 1, 2014, pp. 1-16.
Vancouver Yorgancı S, Kolçak M, Terzioğlu Ö, Kartal Z, Bilici N. Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Matematik Dersine Yönelik Umutsuzluk Düzeyleri. Elektronik Mesleki Gelişim Ve Araştırmalar Dergisi. 2014;2(1):1-16.