TR
EN
Çoklu Kaynak Gerektiren Parçalarda Kaynak Sırasının Genetik Algoritma Kullanılarak Belirlenmesi
Abstract
Artan enerji ihtiyacı-kullanımı ve yüksek rekabet şartları firmaları üretim aşamasında iyileştirmeler yapmaya itmektedir. Bu iyileştirmeler ile parça başına düşen maliyetlerin düşürülmesi amaçlanmaktadır. Parça başına düşen maliyetlerin azaltılması yüksek rekabetin olduğu pazarda firmaları bir adım öne çıkaracaktır. Yüksek sayıda üretim yapan firmalar çeşitli bilgisayar destekli imalat programları kullanarak iyileştirmeler yapabilmektedir. Ancak bu tip programlar oldukça maliyetlidir. Özellikle küçük ya da orta ölçekli işletmeler için bu programların satın alınabilmesi çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Bu düzeydeki firmaların da pazar içerisinde daha rekabetçi olabilmeleri için teknolojiyi kullanmaları gerekmektedir. Genetik algoritma ile düşük maliyetlerde iyileştirme sonuçlarının alınabilmesi mümkündür. Bu çalışmada da birden çok kaynaklı bölgeye sahip bir parça düşünülmüştür. Bu kaynakların hangi sıra ile yapılacak olması işlem süresini etkilediği için önemlidir. Kaynak sırasının doğru bir şekilde ayarlanması ile işlem daha kısa sürede bitirilebilecektir. Bu tip bir iyileştirme sağlanabilmesi amacıyla kaynaklar arası yolun belirlenmesi sırasında genetik algoritmadan yararlanılmıştır. Genetik algoritma ile üretilen yolun daha iyi bir sonuç verip vermediğinin anlaşılabilmesi amacıyla, kullanıcılar tarafından iki farklı rota belirlenmiştir. Belirlenen iki rota ile genetik algoritma tarafından belirlenen rota karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonuçlarına göre, genetik algoritma ilk rotadan % 20.62, ikinci rotadan % 3.75 daha kısa ve daha verimli bir sonuç vermiştir. Bu tip bir yazılım kullanımı birçok farklı işleme uyarlanabilir. Bu sayede çok çeşitli alanlardaki firmaların süreç iyileştirme aşamalarına yardımcı olabilecektir.
Keywords
References
- Crawley, D. B., Lawrie, L. K., Winkelmann, F. C., Buhl, W., Huang, Y., Pedersen, C. O., . . . Glazer, J. (2001). EnergyPlus: creating a new-generation building energy simulation program. Energy and Buildings, 4(33), 443-457.
- Eshelman, L., & Schaffer, J. (1993). Real-coded genetic algorithms and interval-schemata. San Mateo: Morgan Kaufmann Publishers.
- Goldberg, D. (1989). Genetic algorithms in search optimization and machine learning. Reading: Addison-Wesley.
- Goldberge, D. (1991). Real coded genetic algorithms, virtual alphabets, and blocking. Complex Syst, 5, 139-167.
- Hınçal, O., Altan-Sakarya, A., & Ger, A. (2011). Optimization of Multireservoir Systems. Water Resour Manage, 1465-1487.
- Minglun G., Yee-Hong, & Y. (2001). “Multi-resolution Stereo. Stereo and MultiBaseline Vision (pp. 21-29). IEEE.
- Wetter, M., & Wright, J. (2003). Compaarison of a Generalized Pattern Search and a Genetiv Algorithm Optimization Method. Eight International IBPSA Conference. Eindhoven.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Engineering
Journal Section
Research Article
Publication Date
November 30, 2021
Submission Date
October 20, 2021
Acceptance Date
October 20, 2021
Published in Issue
Year 2021 Number: 28
APA
Yurdakul, O., & Yavuz, B. (2021). Çoklu Kaynak Gerektiren Parçalarda Kaynak Sırasının Genetik Algoritma Kullanılarak Belirlenmesi. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 28, 990-992. https://doi.org/10.31590/ejosat.1012352
AMA
1.Yurdakul O, Yavuz B. Çoklu Kaynak Gerektiren Parçalarda Kaynak Sırasının Genetik Algoritma Kullanılarak Belirlenmesi. EJOSAT. 2021;(28):990-992. doi:10.31590/ejosat.1012352
Chicago
Yurdakul, Onur, and Başar Yavuz. 2021. “Çoklu Kaynak Gerektiren Parçalarda Kaynak Sırasının Genetik Algoritma Kullanılarak Belirlenmesi”. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi, nos. 28: 990-92. https://doi.org/10.31590/ejosat.1012352.
EndNote
Yurdakul O, Yavuz B (November 1, 2021) Çoklu Kaynak Gerektiren Parçalarda Kaynak Sırasının Genetik Algoritma Kullanılarak Belirlenmesi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi 28 990–992.
IEEE
[1]O. Yurdakul and B. Yavuz, “Çoklu Kaynak Gerektiren Parçalarda Kaynak Sırasının Genetik Algoritma Kullanılarak Belirlenmesi”, EJOSAT, no. 28, pp. 990–992, Nov. 2021, doi: 10.31590/ejosat.1012352.
ISNAD
Yurdakul, Onur - Yavuz, Başar. “Çoklu Kaynak Gerektiren Parçalarda Kaynak Sırasının Genetik Algoritma Kullanılarak Belirlenmesi”. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi. 28 (November 1, 2021): 990-992. https://doi.org/10.31590/ejosat.1012352.
JAMA
1.Yurdakul O, Yavuz B. Çoklu Kaynak Gerektiren Parçalarda Kaynak Sırasının Genetik Algoritma Kullanılarak Belirlenmesi. EJOSAT. 2021;:990–992.
MLA
Yurdakul, Onur, and Başar Yavuz. “Çoklu Kaynak Gerektiren Parçalarda Kaynak Sırasının Genetik Algoritma Kullanılarak Belirlenmesi”. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi, no. 28, Nov. 2021, pp. 990-2, doi:10.31590/ejosat.1012352.
Vancouver
1.Onur Yurdakul, Başar Yavuz. Çoklu Kaynak Gerektiren Parçalarda Kaynak Sırasının Genetik Algoritma Kullanılarak Belirlenmesi. EJOSAT. 2021 Nov. 1;(28):990-2. doi:10.31590/ejosat.1012352