Research Article

Cancer Detection with an Image Processing Application

Number: 28 November 30, 2021
TR EN

Görüntü İşleme Uygulaması ile Kanser Tespiti

Öz

Bu çalışmada görüntü işleme algoritmaları ve performansları incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde görüntü işleme, renk uzayı, C#'da kullanılabilecek fonksiyonlar ve çerçeveler incelenmiştir. Gerekli bilgilerin elde edilmesi sonucunda mevcut görüntüleri griye çeviren bir algoritma yazılmıştır. Daha sonra görüntünün kalitesini artırmak için görüntüye Medyan filtreleme uygulandı. Filtrelemeden sonra bölgeyi netleştirmek için eşik algoritması kullanıldı. Son olarak, görüntü işleme için Sobel kenar algılama algoritması kullanılmıştır. Görüntü işlemeden sonra tespit edilen tümör bölgesinin kanserli olup olmadığına karar vermek için makine öğrenmesi kullanıldı. Makine öğrenimi için bir veri kümesi ve NaiveBayes Sınıfı kullanıldı. Özetle proje, görüntü işleme ile tümör alanını belirler ve makine öğrenmesi ile tümörün kanserli olup olmadığını söyler.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Kaya, P.: 2017, Türkiye'de Her Yıl 163 Bin Kişi Kanser Tanısı Alıyor! Işte Kanser Istatistikleri, Medikal Akademi, Https://Www.Medikalakademi.Com.Tr/Turkiyede-Her-Yil-163-Bin-Kisi-Kanser-Tanisi-Aliyor-Iste-Kanser-Istatistikleri/ ,last accessed 2017/12/21.
  2. Siyah, B.: 2012, “Görüntü Filtreleme Uygulamaları Ve Amaçları Matlab”, Http://Www.Bulentsiyah.Com/Goruntu-Filtreleme-Uygulamalari-Ve-Amaclari-Matlab/, last accessed 2018/1/7.
  3. Evans, A. N., Liu, X. U.: A Morphological Gradient Approach To Color Edge Detection. In: Ieee Trans. On Image Processing,15(6),1454-1463,(2006)
  4. Cesar, S.: 2009, The accord.net image processing and machine learning framework, Http:// Accord-Framework.Net/Intro.Html, last accessed 2018/1/7.
  5. Bulu, H., Alpkoçak, A.: Tıbbi Görüntüler Için 3 Boyutlu Bölütleme Algoritmalarının Karşılaştırılması. In:15. Sinyal İşleme Uygulamaları Kurultayı Bildiriler Kitabı, Eskişehir, 2007
  6. Kutluk, T., Kars, A.: Kanser Konusunda Genel Bilgiler,Ankara,1992, 10040932
  7. Doğan, T., Sert, E., Taşkın, D.: Araç Destek Sistemleri Için Kuş Bakışı Görüntü Dönüşümü. In: Akademik Bilişim 2013 – XV. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri, 23-25 january 2013, Antalya
  8. Karateke, A.: Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir, Https://Www.Ateskarateke.Com/Meme-Kanseri-Belirtileri-Nelerdir. last accessed 2018/1/10

Details

Primary Language

English

Subjects

Engineering

Journal Section

Research Article

Authors

Gizem Poyraz This is me
Türkiye

Fatma Öztürk This is me
Türkiye

Publication Date

November 30, 2021

Submission Date

October 22, 2021

Acceptance Date

November 2, 2021

Published in Issue

Year 1970 Number: 28

APA
Poyraz, G., Öztürk, F., & Kırcı, P. (2021). Cancer Detection with an Image Processing Application. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 28, 1442-1146. https://doi.org/10.31590/ejosat.1013525