TR
EN
Mobil Kontrol- Görüntü Aktarımı ve Lazer Savunma Gücüne Sahip Tank Robot Tasarımı
Öz
Robotlar günümüzde insan hayatını kolaylaştırmak ve insanların yapacakları hataları önceden tespit etmek amacı da dâhil olmak üzere birçok amaçla üretilmiştir. Bu makalede tasarlanan robotun (GÖKALP-01) kullanım amacı, Arduino kartının içinde bulunan ATmega mikroişlemci ile kartın içine atılan yazılım vasıtasıyla kameradan aldığı görüntü sinyallerini kullanarak mobil ve bilgisayar programlarına wifi sinyalleri ile canlı görüntü aktarımı yapmaktır. Savunma amaçlı robotun ön kısmında yer alan lazer kesim modülü ile nokta endeksli vuruş yaparak hedefi yok etmesi amaçlanmaktadır. Robotun (GÖKALP-01) üst yüzey kısmı, sensör ve aparat eklemeye uygun olarak tasarlanmıştır. GÖKALP-01, bomba imha robotu ile kullanıcının şüpheli bir nesneyi 600 m mesafeden inceleyebilmesini sağlamaktadır. Çelik araç platformu sayesinde ağırlık minimum seviyeye çekilerek hızlı hareket etmesini ve kayalıklı arazilerde, dik yamaçlarda, kar ve çamur gibi çevre koşullarında en zor zeminlerde rahatlık ile hareket edebilmektedir. Robotumuzun arazideki testleri yapılıp yol alması arazi şartlarına uyum sağlayıp sağlayamayacağının gerekli testleri yapılmıştır. Tanka enerji verip mobil uygulamadan kontrolü kameradan görüntü aktarılıp aktarılmadığı kontrol edilmiştir ve yapılan testlerden başarı ile geçmiştir. Tankımızın (GÖKALP-01) kullanım alanı keşif, savunma sanayi, arama kurtarmadır. Üzerine GPS modülleri gibi kartlar eklenerek girdiği arazinin konumlarını ve haritasını çıkarma gibi işlemler yapılabilir. Yapmış olduğumuz testlerde tankımızın 600 m alanda iletişimin kopmadığı saptanmıştır. Tankımızın üzerinde bulunan lazer modül ile 500m mesafelerde bile hedefe vurduğu ve erittiği tespit edilmiştir. Doğa ortamında yapılan bütün arazi testlerinden başarı ile çıkan tank (GÖKALP-01), rampa ortamında rampayı alırken dişlilerin bağlı olduğu paletin ön kısmından rampayı alabilmiştir.
Anahtar Kelimeler
References
- Bay, Ö. F. ve Görgünoğlu, S. (2002). 8051 Ailesi Mikrodenetleyici Eğitim Setinin Tasarımı ve Gerçekleştirilmesi, Politeknik Dergisi, 5 (3), 195-207.
- Gelen, A. ve Tüfekcioğlu, E. (2020). Lityum- Polimer Piller İçin Şarj ve Dengeleyici Devre Tasarımı, Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 13(2), 839-846.
- Güngör, O. (2015). Kaçak Elektrik Kullanımının GSM Aracılığıyla Takibi, EMO Bilimsel Dergi, 4(8), 29-33.
- Karacı, A. ve Erdemir, M. (2017). Arduino ve Wifi Temelli Çok Sensörlü Robot Tasarımı ve Denetimi, Bilişim Teknolojileri Dergisi, 10(4), 435-442.
- Ozan, E. (2020). Robotlar ve Uygulamaları, Yüksek Lisans Tezi, Batman Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı, Batman.
- Özdemir, D. ve Köse, C. (2008). Gezgin Robotların Çiftliklerde Ürün Yeri Belirleme ve Taşıma İşlemlerinde Kullanımı, EÜFBED Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 1(1), 49-60.
- Postalcıoğlu, S. ve Köktürk, Ç. (2019). Bilgisayar Destekli DC Motor Hız Denetimi, Erzincan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 12(2), 920-925.
- Tezel, C. (2017). Elektrik Tahrikli Mobil Kontrollü Tank Robotun Tasarımı ve Gerçekleştirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Gelişim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı, İstanbul.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Engineering
Journal Section
Research Article
Publication Date
November 30, 2021
Submission Date
October 27, 2021
Acceptance Date
November 1, 2021
Published in Issue
Year 2021 Number: 28