Research Article

The Effect of Biodiesel from Canola, Safflower and Waste Oils on Engine Performance and Exhaust Emissions

Number: 32 December 31, 2021
TR EN

Kanola, Aspir ve Atık Yağlardan Elde Edilen Biyodizelin Motor Performans ve Egzoz Emisyonlarina Etkisi

Öz

Dünyada enerji ve petrol kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Bu sebeple hava kirliliğinin enerji kullanımına paralel olarak yükselmesi, insanların yaşam standartlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Dünyadaki enerji gereksinimlerinin %80’i petrol, kömür, doğalgaz gibi fosil yakıtlarla karşılanmaktadır. Fosil yakıtların tükenmesi, artan enerji talepleri ve katı emisyon normları, enerji kaynağı ve talep arasındaki boşluğu azaltabilecek motor uygulamaları için biyodizel gibi alternatif yakıtlara ihtiyaç duyulmaktadır. Biyodizel taşınabilir, doğada yenilenebilir ve biyolojik olarak parçalanabilir. Birçok doğal hammadde kaynağından elde edilir ve biyodizel üretimi için tahmini 300 ürün bulunmaktadır. Bu çalışmada, biyodizel kanola, aspir ve atık yağlardan elde edilen biyodizel kullanılmıştır. Yapılan deneyler sonucunda, karışımdaki biyodizel oranı arttıkça dizel yakıtına göre özgül yakıt tüketiminde %6.47 artış fren termik veriminde ise %3.37 artış gözlemlenmiştir. Emisyon analiz sonuçlarında ise, karışımdaki biyodizel ile ilişkili olarak dizele kıyasla motor yük miktarına göre karbon monoksit (CO) %18,23, hidrokarbon (HC) %4,43 ve is %10,95 oranında azalma olduğu, bununla birlikte azot oksit (NOx) %54,17 ve karbon dioksit (CO2) %26,92 oranında motor yük miktarına göre artış göstererek kararlı bir yapı sergilemiştir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Alptekin, E., & Çanakçı, M. (2006). Biyodizel ve Türkiye’deki durumu. Mühendis ve Makine, 47(561), 57-64.
  2. Attia, A. M., & Hassaneen, A. E. (2016). Influence of diesel fuel blended with biodiesel produced from waste cooking oil on diesel engine performance. Fuel, 167, 316-328.
  3. Baghban, A., Kardani, M. N., & Mohammadi, A. H. (2018). Improved estimation of Cetane number of fatty acid methyl esters (FAMEs) based biodiesels using TLBO-NN and PSO-NN models. Fuel, 232, 620-631.
  4. Demirbas, M. F., & Balat, M. (2006). Recent advances on the production and utilization trends of bio-fuels: a global perspective. Energy Conversion and Management, 47(15-16), 2371-2381.
  5. Er, H. (2009). Pamuk yağı metil esterinin yakıt olarak bir dizel taşıtında kullanımı ve taşıt performansına etkisinin araştırılması. Fen Bilimleri Enstitüsü,
  6. Ilgazlı, Ö. (2010). Değiştirilebilir sıkıştırma oranına sahip bir sıkıştırma ateşlemeli motorda diesel-biodiesel karışımlarının motor performansına ve emisyonlarına etkisinin araştırılması.
  7. Kafadar, A. (2010). Yağlardan biyodizel eldesine etki eden faktörlerin araştırılması. Doktora Tezi, Dicle Üniversitesi,
  8. Karmakar, A., Karmakar, S., & Mukherjee, S. (2010). Properties of various plants and animals feedstocks for biodiesel production. Bioresource technology, 101(19), 7201-7210.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Engineering

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 31, 2021

Submission Date

December 25, 2021

Acceptance Date

January 2, 2022

Published in Issue

Year 1970 Number: 32

APA
Şimşek, S., Şimşek, H., & Kaya, O. (2021). Kanola, Aspir ve Atık Yağlardan Elde Edilen Biyodizelin Motor Performans ve Egzoz Emisyonlarina Etkisi. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 32, 577-582. https://doi.org/10.31590/ejosat.1045568