Kayısı yaygın olarak tüketilen ve talep edilen bir meyve ürünüdür. Kayısı çekirdeği meyvenin içinde bulunmaktadır. Geçmişte kayısı çekirdeği hiçbir ekonomik değeri olmayan, gıda atık maddesi olarak görülen bir ürün olmsına karşın gıda maddelerinin içinde bulunan bioaktve içerikle alakalı bilgi birikimi arttıkça gıda atık maddelerinde bulunun bu maddeler önem kazanmaya başlamıştır. Bu da kayısı çekirdeğinde bulunan besin içeriğin araştırılamsı gerekliliğini doğurmuştur.
Bu çalışmada 2022 yılında yetiştirilen acı ve tatlı kayısı çekirdekleri kullanılmıştır. Kullanılan tatlı kayısı çekirdek çeşitleri Hasanbey, Savak, Alyanak ve Hozat tatlı olup acı kayısı çeşidi olarak Zerdali ve Hozat acı kullanılmıştır. Pomolojik analiz olarak çekirdek ağırlığı, kabuklu çekirdek ağırlığı ve iç çekirdeğin toplam çekirdeğe oranı olarak gerçekleştirilmiştir. Fizikokimyasal özellik olarak nem, kül, asit (pH), protein, yağ ve toplam fenolik içerik analizleri yapılmıştır. Çeşidin bu özelliklere olan etkisini belirlemede SPSS 29 uygulaması kullanılmıştır.
Genel olarak, kayısı çekirdek çeşidinin çekirdeğin pomolojik ve fizikokimyasal özelliklerini öenmli düzeyde etkilediği belirlenmiştir. Bu da her bir kayısı çekirdek çeşidinin kendine özgü özelliklere sahip olduğunu göstermektedir.
Apricot is a fruit demanded and consumed in a variety of ways by consumers. Apricot fruit has a kernel inside of it. Due to limited knowledge of bioactive compounds, apricot kernels were predicted as a food waste in the past, and they had no economic value. Awareness as to nutrition and bioactive compounds increased recently, the idea has emerged that apricot kernel is as healthy as its fruit, therefore science research has focused on examining bioactive properties of fruit kernels.
In this study, sweet and bitter apricot kernel varieties harvested in 2022 were used. The sweet apricot kernel varieties used in this study were Hasanbey (Malatya), Savak (Igdir), Alyanak (Isparta) and Hozat sweet; the bitter apricot kernel varieties were Hozat bitter and Zerdali (Malatya). Pomological and physicochemical properties of Hozat apricot kernels, compared with other apricot kernels harvested in Turkiye, were performed. As pomological properties, weight of seed, weight of kernel and seed-to-kernel weight ratio were investigated. Moisture content, ash content, acidity (pH), protein content, oil content and total phenolic content of apricot kernels were also determined. The effect of the variety variable on pomological and physicochemical properties of the apricot kernel were evaluated using the SPSS 29 program.
Overall, it was found that the variety variable had a significant effect on pomological and physicochemical properties of apricot kernels. It means each apricot kernel variety has its unique pomological and physicochemical properties.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |