Research Article

Depremden Zarar Görebilirlik Boyutunu Etkileyen Faktörlerin Derecelendirilmesi

Number: 49 March 31, 2023
TR EN

Depremden Zarar Görebilirlik Boyutunu Etkileyen Faktörlerin Derecelendirilmesi

Abstract

Afetler geniş kapsamlı sosyal, fiziksel ve ekonomik zararlara neden olan insan veya doğa kaynaklı olaylardır. Deprem büyük yıkımlara neden olan maddi ve manevi ciddi zararlar veren en önemli afetlerden biridir. Depremin neden olacağı hasarların belirlenmesi ve hasarları engellemeye yönelik gerekli önlemlerin alınması zarar boyutunun azaltılmasında önemli bir adımdır. Bu çalışmada depremden zarar görebilirliğe etki eden faktörler literatür taraması ve uzman görüşleri ile belirlenir. Ana ve alt başlıklarda belirlenen zarar görebilirliğe etki eden faktörler etki boyut ve ilişkilerine göre açıklanır. Deprem risk planlamasının yapılması ve önlemlerin alınması için faktörlerin öncelik sıralaması yapılır. Öncelik sıralaması depremden önce, deprem sırasında ve depremden sonra olası maddi ve manevi zarar boyutunu en aza indirmede yardımcı olur. Çok kriterli karar verme problemi olarak tanımlanan problemde depremden zarar görebilirliği etki eden faktörler analitik hiyerarşi prosesi (AHP) ile yapılandırılır ve ikili karşılaştırma matrisleri (İKM) ile değerlendirilir. Ana ve alt faktörler ikili karşılaştırılarak faktörlerin öncelik değerleri elde edilir. Yapısal, çevresel ve sosyal ana faktörlerden yapısal faktörlerin önemi ön plana çıkarken sosyal faktörlerden nüfus yoğunluğu dışındaki faktörler sıralamada son sıralarda yer alır. Çevresel faktörlerden faylara uzaklık ve jeolojik yapının önemi vurgulanır. Yapısal faktörler ile çevresel faktörlerin beraber dikkate alınması depremden zarar görme ölçüsünü önemli ölçüde azaltacağı görülür. Depremden zarar görebilirliği azalmak için tüm faktörlerin bütünsel olarak ele alınması gerekliliği dikkat çeker.

Keywords

References

  1. AFAD. (2021). 1990-2020 Türkiye Deprem İstatistikleri. https://istatistik.com.tr/1990-2020-turkiye-deprem-istatistikleri/
  2. AFAD. (2023). Açıklamalı Afet Yönetimi Terimleri Sözlüğü. https://www.afad.gov.tr/aciklamali-afet-yonetimi-terimleri-sozlugu
  3. Aguarón, J., Escobar, M. T., Moreno-Jiménez, J. M., & Turón, A. (2020). The Triads Geometric Consistency Index in AHP-Pairwise Comparison Matrices. Mathematics, 8(6), 926.
  4. Alizadeh, M., Hashim, M., Alizadeh, E., Shahabi, H., Karami, M. R., Beiranvand Pour, A., Pradhan, B., & Zabihi, H. (2018). Multi-criteria decision making (MCDM) model for seismic vulnerability assessment (SVA) of urban residential buildings. ISPRS International Journal of Geo-Information, 7(11), 444.
  5. Alizadeh, M., Ngah, I., Hashim, M., Pradhan, B., & Pour, A. B. (2018). A hybrid analytic network process and artificial neural network (ANP-ANN) model for urban earthquake vulnerability assessment. Remote Sensing, 10(6), 975.
  6. Alonso, J. A., & Lamata, M. T. (2006). Consistency in the analytic hierarchy process: A new approach. International journal of uncertainty, fuzziness and knowledge-based systems, 14(04), 445-459.
  7. Armaş, I. (2012). Multi-criteria vulnerability analysis to earthquake hazard of Bucharest, Romania. Natural hazards, 63, 1129-1156.
  8. Bahadori, H., Hasheminezhad, A., & Karimi, A. (2017). Development of an integrated model for seismic vulnerability assessment of residential buildings: Application to Mahabad City, Iran. Journal of Building Engineering, 12, 118-131.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Engineering

Journal Section

Research Article

Publication Date

March 31, 2023

Submission Date

March 3, 2023

Acceptance Date

March 24, 2023

Published in Issue

Year 2023 Number: 49

APA
Çoban, V., & Yerel Kandemir, S. (2023). Depremden Zarar Görebilirlik Boyutunu Etkileyen Faktörlerin Derecelendirilmesi. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 49, 61-67. https://doi.org/10.31590/ejosat.1259757
AMA
1.Çoban V, Yerel Kandemir S. Depremden Zarar Görebilirlik Boyutunu Etkileyen Faktörlerin Derecelendirilmesi. EJOSAT. 2023;(49):61-67. doi:10.31590/ejosat.1259757
Chicago
Çoban, Veysel, and Suheyla Yerel Kandemir. 2023. “Depremden Zarar Görebilirlik Boyutunu Etkileyen Faktörlerin Derecelendirilmesi”. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi, nos. 49: 61-67. https://doi.org/10.31590/ejosat.1259757.
EndNote
Çoban V, Yerel Kandemir S (March 1, 2023) Depremden Zarar Görebilirlik Boyutunu Etkileyen Faktörlerin Derecelendirilmesi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi 49 61–67.
IEEE
[1]V. Çoban and S. Yerel Kandemir, “Depremden Zarar Görebilirlik Boyutunu Etkileyen Faktörlerin Derecelendirilmesi”, EJOSAT, no. 49, pp. 61–67, Mar. 2023, doi: 10.31590/ejosat.1259757.
ISNAD
Çoban, Veysel - Yerel Kandemir, Suheyla. “Depremden Zarar Görebilirlik Boyutunu Etkileyen Faktörlerin Derecelendirilmesi”. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi. 49 (March 1, 2023): 61-67. https://doi.org/10.31590/ejosat.1259757.
JAMA
1.Çoban V, Yerel Kandemir S. Depremden Zarar Görebilirlik Boyutunu Etkileyen Faktörlerin Derecelendirilmesi. EJOSAT. 2023;:61–67.
MLA
Çoban, Veysel, and Suheyla Yerel Kandemir. “Depremden Zarar Görebilirlik Boyutunu Etkileyen Faktörlerin Derecelendirilmesi”. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi, no. 49, Mar. 2023, pp. 61-67, doi:10.31590/ejosat.1259757.
Vancouver
1.Veysel Çoban, Suheyla Yerel Kandemir. Depremden Zarar Görebilirlik Boyutunu Etkileyen Faktörlerin Derecelendirilmesi. EJOSAT. 2023 Mar. 1;(49):61-7. doi:10.31590/ejosat.1259757

Cited By