Yenilenebilir Enerji Kaynağı Kurulum Gücü Minimize Katsayısının Belirlenmesi
Öz
Dünyamız gün geçtikçe daha fazla enerji ihtiyacı ile karşı karşıya kalmaktadır. İhtiyaç duyduğu enerji miktarını büyük oranda fosil yakıtlardan elde etmektedir. Günümüz dünyasında Fosil yakıtlarının fiyatlarında önlenemeyen artışlar, gelecekte tükenme olasılığı ve çevreye bırakmış olduğu kalıcı etkiler sebebiyle son yıllarda alternatif enerji kaynaklarına büyük bir yönelim başlamıştır. Bu alanda Güneş enerjisi, Rüzgar enerjisi, Dalga enerjisi, Gelgit enerjisi vb. alternatif enerji kaynaklarına örnek olarak verilebilir. Özellikle Güneş ve Rüzgar enerjisi dünyada ve ülkemizde alternatif enerji kaynaklarını kullanımında en önde gelen enerji türleridir. Ülkemizin farklı bölgelerinde kurulan değişik büyüklükte rüzgar ve güneş çiftliklerinin sayılarında da artışlar görülmektedir. Bunlarla birlikte gelişen dünyamızda yaşanan teknolojik gelişmeler, birçok alanda olduğu gibi enerji sektörüne de doğrudan katkı sağlamaktadır. Gelişen teknolojilerle birlikte alternatif enerjilerin verimli bir şekilde kullanılması bu enerjilere olan ilgiyi de arttırmaktadır. Özellikle otomasyon ve kontrol dünyasında yaşanan teknolojik gelişmeler, birçok alanda kolaylıkları da beraberinde getirmiştir. Endüstri 4.0’ın doğması otomasyon ve kontrol dünyasını farklı bir boyuta ve bir çok alanda vazgeçilmezler noktasına getirmiştir. PLC, SCADA, DCS sistemlerinin yenilenebilir enerjiler alanında da kullanılması enerji yönetiminin verimliliği açısından oldukça önemlidir. Elde edilen alternatif enerji, otomasyon sistemleri sayesinde daha verimli ve tasarruflu kullanılabilmektedir. Bu çalışmada, alternatif enerji kaynağı ve otomasyon sistemlerinin birbirine entegrasyonuyla birlikte kurulum maliyet oranlarının düşürülmesi hedeflenmiştir. Çalışma için alternatif enerji kaynaklarından güneş enerjisi tercih edilmiş, laboratuvar ortamında prototip test sistemi kurularak deneysel çalışma gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen bu çalışma sayesinde ihtiyaç duyulduğu düşünülen enerji miktarından daha az enerjiye ihtiyaç olduğu gözlemlenmiş, güneş enerjisi kurulum gücü için bir katsayı oluşturulmuştur. Elde edilen sonuç diğer alternatif enerji kaynakları içinde kullanılabilmektedir.
Anahtar Kelimeler
References
- Alphonsus, E.R., & Abdullah, M.O. (2016). A review on the applications of programmable logic controllers (PLCs). Renewable and Sustainable Energy Reviews, 60, 1185–1205.
- Bulut, E., & Akçacı, T. (2017). Endüstri 4.0 ve inovasyon göstergeleri kapsamında Türkiye analizi. ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi, 4(7), 50-72.
- Dimitru, C.D., & A. Gligor, A. (2012). SCADA based software for renewable energy management system, Procedia Economics and Finance, 3, 262-267.
- Eldem, M.O. (2017) Endüstri 4.0, TMMOB EMO Ankara Şubesi Haber Bülteni.
- Georgescu, V.C. (2014). SCADA Software used in Dispatch Centre for Photovoltaic Parks, 6th Edition Electronics, Computers and Artificial Intelligence, Bucharest, Romania, 1-4.
- Guozhen, H., Tao, C., Changsong, C. & Shanxu, D. (2009). Solutions for SCADA system Communication Reliability in Photovoltaic Power Plants, IEEE 6th International Power Electronics and Motion Control Conference, Wuhan, China, 2482- 2485.
- Grozdev, M. (2010). Alternatif enerji kaynakları, Yüksek lisans Tezi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı, İstanbul Üniversitesi, İstanbul, Türkiye.
- Kılıç, S., & Alkan, R.M. (2018). Dördüncü sanayi devrimi Endüstri 4.0: Dünya ve Türkiye değerlendirmeleri, Girişimcilik İnovasyon ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, 2(3), 29-49.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Engineering
Journal Section
Research Article
Publication Date
March 31, 2019
Submission Date
February 14, 2019
Acceptance Date
March 13, 2019
Published in Issue
Year 2019 Number: 15
Cited By
Fotovoltaik Sistemlerin Öğretimini Destekleyen Bir Eğitim Kiti
European Journal of Science and Technology
https://doi.org/10.31590/ejosat.745109Yenilenebilir Enerji Kaynaklarında Sürekliliği Sağlamak için Optimum Enerji Karışımının Belirlenmesi: Kahramanmaraş Bölgesinde Bir Uygulama
Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.21605/cukurovaummfd.764821Design, Application and Analysis of an OPC-based SCADA System
Journal of Polytechnic
https://doi.org/10.2339/politeknik.1029629Solar Sulama Sistemleri için MPPT tabanlı Üç Fazlı Evirici Tasarımı
Mühendislik Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.46387/bjesr.1295798Location choice in solar power plants by applying meteorological data to multi-criteria decision-making method
Engineering Applications of Artificial Intelligence
https://doi.org/10.1016/j.engappai.2025.110766