Hasarlı Kurşun Koruyucu Giysilerin Atık Kriterlerinin Belirlenmesi
Öz
Materyal ve Yöntem: Bu çalışmada, hastanemizde kullanılan 167 kurşun koruyucu giysinin floroskopi eşliğinde yapılan kalite kontrol çalışmasında; delik/yırtık sayıları, bu deliklerin toplam alanları, x ışınlarını % geçirme oranları ve delik/yırtık altındaki eşdeğer ve ek doz değerleri belirlendi. Elde edilen bu verilerle, hasarlı ve riskli kurşun koruyucu giysiler belirlendi ve hasarlı kurşun giysiler için literatür destekli atık kriterleri tanımlandı.
Bulgular: Literatüre göre atık kriterleri, delik/yırtık alanının 10 cm2 ve fazlası, yüzde geçirme miktarının %5 ve fazlası, etkin doz değeri ise 0,4 mSv olarak belirlendi. Bu atık kriterleriyle yapılmış olan hasar değerlendirme kalite kontrol çalışmasına göre kurşun koruyucuların %7,8’i atık ve %12,8’i ise riskli olarak tespit edildi.
Sonuç: Kurşun koruyucu giysiler için hem kişisel radyasyondan korunmadaki güvenlik hem de maliyetleri açısından bu kriterlere göre hasarlı ve atık kararının verilmesi önemlidir. Hasarlı kurşun koruyucu giysilerin atık kriterlerine bağlı olarak kullanımdan çıkarılması, gereksiz kurşun önlük atığının olmasını da önler.
Anahtar Kelimeler
Thanks
References
- Çetin H, Yurt A, Yüksel SH. The absorption properties of lead-free garments for use in radiation protection. Radiat Prot Dosim 2016; 73(4):345-350.
- Duran P and Emmy B. Rejection criteria for defects in lead apparel used for radiation protection of x ray workers. Radiation Protection Services BC Centre for Disease Control 2003; p:1-7.
- International Commission on Radiological Protection. General principles of monitoring for radiation protection of workers. Oxford Pergamon Press; ICRP Publication 35. Ann ICRP 9(4):1982b.
- International Commission on Radiological Protection. Protection from ionizing radiation from external sources used in medicine. Oxford: Pergamon Press; ICRP Publication 33, Ann ICRP 9(1);1982a.
- Jones A and Wagner L. On the (f)utility of measuring the lead equivalence of protective garments. Med Phys 2013; 40(6): 063902-1-063902-9.
- Lambert K. and McKeon T. Inspection of lead aprons: criteria for rejection. Health Phys 2001; 80(5): 67-9.
- Oyar O. and Kışlalıoğlu A. How protective are the lead aprons we use against ionizing radiation? Diagn Interv Radiol 2012; 18: 147-152.
- Stam W. and Pilay M. Inspection of lead aprons: A practical rejection model. Operational Rad Safety 2008; 95(2): 133-136.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Engineering
Journal Section
Research Article
Authors
Ayşegül Yurt
*
0000-0002-2718-7325
Türkiye
Mustafa Tintaş
This is me
0000-0002-1477-7959
Türkiye
Publication Date
August 31, 2019
Submission Date
February 21, 2019
Acceptance Date
May 15, 2019
Published in Issue
Year 2019 Number: 16