Serigrafi Baskı Tekniğinde Kalıp Malzemesi Olarak Kullanılan Sentetik Dokumaların Baskı Kalitesi ve Kullanım Performansını Belirleyen Üretim Süreçlerinin Analizi
Öz
Serigrafi baskı operatörünün bilmesi gereken genel olarak, baskı yapacağı işin özelliğine göre teklifli (polyamid) veya çok lifli(polyester) dokuma çeşitleri arasından en uygun dokuma sıkılığı ve iplik kalınlığına sahip dokumayı seçmektir. Fakat seçtiği dokumanın iplik yapısından veya dokuma işleminden kaynaklanan problemler hem baskı sonucunu etkiler hem de teknik ve ekonomik açıdan kayıpların oluşmasına neden olabilmektedir.
Matbaacılık ülkemizde tüm baskı teknikleri ile çok büyük bir sektörel yapıya dönüşmüştür. Bu yapıda özellikle büyük işletmeler kalite konusunda çok hassasiyet göstermektedirler. Baskı kalitesinde sürekliliği sağlamak için tüm unsurlara hakim olmaya çalışılmaktadırlar. Baskı işleminde kullanılan girdilerin kaynağına ulaşılarak problemlere kalıcı çözümler bulunmaya çalışılmaktadır. Bu çerçevede sentetik dokumaların üretimini yapan işletmelerle ortak hareket edilme yoluna gidilmektedir. Ortak hareket ederek çözüm üretmede temel unsur karşılıklı bilgi alışverişinden geçmektedir. Matbaa tarafı performansı ve problemleri çok iyi tanımlamalı ki dokuma üreticisi de buna göre üretim yapısını yapılandırsın. Makalenin bu perspektiften değerlendirilmesi gerekmektedir. Makalede sentetik dokumaların baskı kalitesi ve kullanım performansında etkili olan üretim unsurları tanımlanarak sebep sonuç ilişkisi kurulmaya çalışılmıştır.
Anahtar Kelimeler
References
- T. Şahinbaşkan, “Kumaş Baskısında Serigrafi Baskı Elek Sıklığının ve Rakle Açısının Tram Nokta Yapısına Etkisinin İncelenmesi”, Politeknik Dergisi Journal of Polytechnic, c. 12, s. 3, ss. 138, 2009.
- M. Saçak, Polimer Kimyasına Giriş, Ankara, Türkiye: A. Ü. F. F. Yayınları, 1998, No. 50.
- B. Beşergil, Polimer Kimyası, Ankara, Türkiye: Gazi Kitabevi, 2008, ss. 31.
- E. Erdem ve İ. Morgit, “Lise Öğrencilerinin Temel Polimer Bilgileri Üzerine Bir Çalışma”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, s. 23, ss. 88, 2002.
- J. Rivlin, The Dyeing of Textile Fibres - Theory and Practice, Philadelphia, A.B.D: 1992, ss. 170-175.
- D. Yılmazer ve M. Kanık, “Poliamid Liflerinde Meydana Gelen Kimyasal Hasarın Tespiti”, Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, c. 14, s. 2, ss. 199, 2009.
- P. Kayadibi, “Dar dokuma kumaş yapıları ve üretimi”, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gazi Üniversitesi, Ankara, Türkiye, 2013.
- E. Bayramlı, “Kompozit Polimerler”, Bilim ve Teknik, Şubat, s. 38, 1995.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Engineering
Journal Section
Review
Authors
Engin Uğur
*
0000-0001-7831-5449
Türkiye
Publication Date
March 31, 2019
Submission Date
March 3, 2019
Acceptance Date
March 25, 2019
Published in Issue
Year 2019 Number: 15
Cited By
ÜNİVERSİTELERDE ALTERNATİF YÖNTEMLERLE BİR SERİGRAFİ BASKIRESİM ATÖLYESİ KURULUMU
Uluslararası Anadolu Sosyal Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.47525/ulasbid.1012723