Bu araştırmada, mikrobiyal gübreleme ve P2O5 dozlarının Susamın (Sesamum indicum L.) yaprak klorofil içeriği üzerine etkisi, klorofilmetre SPAD-502 cihazı kullanılarak belirlenmiştir. Araştırma 2018’de semiarid özellik gösteren Türkiyenin orta kısımlarında yer alan Konya ekolojik koşullarında susam vejetasyon döneminde yürütülmüştür. Susamın yetişme döneminde çiceklenmeden hasata kadar olan sürede yaprak klorofil içeriği değerleri ölçülmüştür. Bu çalışmada Susamın (Sesamum indicum L.) vejetasyon süresi 113 gün olarak tespit edilmiştir. Mikrobiyal gübreleme yapılan parsellerde ilk kapsül oluşumuna kadar geçen süre ortalama 45 gün, diğer parsellerde ise 47 gün olarak hesap edilmiştir. Deneme sonucunda toprakta mikrobiyal gübre uygulaması ve artan P2O5 miktarlarının susamda klorofil içeriğini artırdığı belirlenmiştir. Mikrobiyal gübreleme kapsül oluşum döneminde susam yapraklarının klorofil içeriğini daha hızlı artırdığı ölçülmüştür.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 31, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |