Wheat cultivation in Turkey; is highly affected by environmental factors, such as drought stress, which reduces yields significantly. Applying chemicals that stimulate plant growth is an easy, low-cost, low-risk and effective approach to increase stress tolerance, and salicylic acid is prominent in adapting plants to adverse environmental conditions such as drought stress, salinity, and improving plants' tolerance to stress. In the study, Gün91 was used as drought tolerant variety and Ankara98 was used as the sensitive variety and two different doses (0.1 mM, 0.5mM) of salicylic acid were applied to the plants. Drought stress application was performed one week after salicylic acid application and RNAs were isolated from leaf samples collected from application and control pots, and expression levels of miR156, miR169, miR172, miR319 and mir398 and target genes belonging to these miRNAs were determined. While the expression level of miR156 and miR172 was higher in Day91 with tolerance to drought stress in leaf tissues treated with salicylic acid under drought stress conditions; the level of miR169 was higher in the sensitive Ankara98 variety. In Gün91 variety, miR319 expression level was higher in 0.5 mM salicylic acid + drought application, whereas in Ankara98 variety was higher in 0.1 mM salicylic acid + drought application. The miR398 expression level showed a significant decrease in both Gün91 and Ankara98 varieties in the plant groups where salicylic acid and drought stress were applied together compared to the control group. As a result; with this study, it was emphasized that salicylic acid is an important signal molecule in response to stress and it mitigates the effect in stress conditions, and the tolerance mechanism of drought tolerant and sensitive varieties with salicylic acid application were different.
Çankırı Karatekin Üniverstesi Bilimsel Araştırma Projeler Birimi
YM0150219B12
This study was financially supported by Çankırı Karatekin University Scientific Research Projects Coordinator (BAP) under the project numbered YM0150219B12.
Türkiye’de buğday yetiştiriciliği yapılan alanlarda bitki büyümesi, kuraklık stresi gibi çevresel bir faktörden yüksek oranda etkilenmektedir ve bu abiyotik stres tarımsal ürünlerin verimini önemli derecede düşürmektedir. Bitki büyümesini uyaran kimyasalların bitkilere uygulanması stres toleransını arttırmak için kolay, düşük maliyetli, düşük riskli ve etkili bir yaklaşımdır ve bunlar içerisinde salisilik asit kuraklık stresi, tuzluluk gibi olumsuz çevre koşullarına bitkilerin uyum sağlamasında ve bitkilerin strese dayanıklılık geliştirmesinde ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada kuraklığa toleranslı çeşit olarak Gün91, hassas çeşit olarak Ankara98 çeşiti kullanılmıştır ve bitkilere iki farklı doz (0.1 mM, 0.5mM) salisilik asit uygulaması yapılmıştır. Salisilik asit uygulamasından bir hafta sonra kuraklık stresi uygulaması gerçekleştirilmiştir. Kuraklık stresi uygulamasının sonunda uygulama ve kontrol saksılarından toplanan yaprak örneklerinden RNA’lar izole edilmiş ve miR156, miR169, miR172, miR319 ile mir398 ve bu miRNA’lara ait hedef genlerin ifade seviyeleri belirlenmiştir. Kuraklık stres koşulları altında salisilik asit ile muamele edilen yaprak dokularında; miR156 ve miR172'nin ekspresyon seviyesi kuraklık stresine toleranslı Gün91 çeşidinde yüksek iken, miR169 seviyesi hassas Ankara98 çeşidinde daha yüksek olarak belirlenmiştir. miR319 ifade seviyesi Gün91 çeşidinde 0.5mM salisilik asit+kuraklık uygulamasında daha yüksek iken, Ankara98 çeşidinde 0.1mM salisilik asit+kuraklık uygulamasında daha yüksek olarak gözlenmiştir. miR398 ekspresyon seviyesi, hem Gün91, hem de Ankara98 çeşitlerinde salisilik asit ile kuraklık stresinin birlikte uygulandığı bitki gruplarında miR398 ifade seviyesi kontrol grubuna göre belirgin azalma göstermiştir. Salisilik asit uygulamasının tek başına yapıldığı gruplarda ise miR398 ifade seviyesi daha yüksek olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak; bu çalışma ile salisilik asidin strese yanıtta önemli bir sinyal molekülü olduğu ve stres koşullarındaki etkiyi azalttığı ve stres tolerans mekanizmasının uygulanan salisilik asit ile kuraklığa toleranslı ve hassas buğday çeşitlerinde farklı olduğu vurgulanmıştır.
YM0150219B12
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | YM0150219B12 |
Publication Date | August 31, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 |