Research Article

Killi zeminlerde MASW ile elde edilen kesme dalgası hızı ile plastisite indisi ve standart penetrasyon sayısı korelasyonu

Number: 20 December 31, 2020
EN TR

Killi zeminlerde MASW ile elde edilen kesme dalgası hızı ile plastisite indisi ve standart penetrasyon sayısı korelasyonu

Abstract

Temel zemin mekaniği parametreleri ile karmaşık zemin modeli parametrelerinin elde edilmesi mümkündür. Yumuşak sedimanlar, bir çalışma alanını etkileyecek olası kuvvetli sismik yer hareketinin büyütmesinden sorumlu en önemli faktörlerden biridir. Bu sorunun çalışılması için yapılan Sismik Mikrobölgeleme çalışmalarında kayma dalgası hızı’nın saha araştırmaları çok önem arz etmektedir. Kayma dalgası hızına dayalı zemin profilini belirlemek için farklı jeofizik arama teknikleri kullanılmaktadır. MASW tekniği zemin parametrelerini elde etmek için kullanılan jeofizik çalışma yöntemlerinden bir tanesidir. Yerine özgün olarak sığ yüzey altı topografya araştırmalarında hızlıca uygulanabilen doğaya tahribatsız ve çok hızlı değerlendirme imkânı sunan bu yöntem geoteknik çalışmalar için büyük bir öneme sahiptir. Çalışma kapsamında farklı noktalarda gerçekleştirilen MASW tekniği ile elde edilen kayma dalgası hızları (Vs), yine aynı noktalarda yapılan sondajlardan elde edilen SPT-N ve örselenmiş zemin numuneleri üzerinde yapılan deneylerle bulunan plastisite indisi (PI) değerleri ile karşılaştırılmıştır. Gerçekleştirilen değerlendirmeler neticesinde kayma dalgası hızları ile plastisite indisi ve SPT-N değerleri arasında bir anlamlı bir ilişki gözlenmiştir. Bu karşılaştırma sonucunda elde edilen bağıntı Plastisite indisi için %93’lük ve SPT-N değerleri için %74’lük bir benzerlik gösterdiği görülmüştür. Elde edilen korelasyon eğrileri göstermiştir ki plastik indisi ile kayma dalgası hızları arasında ters orantı varken, SPT-N değerleri arasında doğru orantı mevcuttur. Zemin mekaniği ile ilişkili her parametre birbiri ile bağlantılı olması gerektiği bilinmekle birlikte, her farklı deneyin birbirlerine göre sağladığı farklılıklar vardır. Bu farklılıkların beraber değerlendirilmesi mevcut zeminin tanımlanmasında daha doğru sonuçlar verecektir. Sonuç olarak plastisite indisi ve SPT-N gibi doğal zemin üzerinde yapılan deneyler kullanılarak hem yapısal hem de zemin modellerinde kullanımı değerli kayma dalgası hızları arazi çalışmaları öncesinde öngörülebilir.

Keywords

References

  1. ASTM D2487-17e1. Standard Practice for Classification of Soils for Engineering Purposes (Unified Soil Classification System); ASTM International: West Conshohocken, PA, USA, 2017.
  2. ASTM D1586 / D1586M-18, Standard Test Method for Standard Penetration Test (SPT) and Split-Barrel Sampling of Soils, ASTM International, West Conshohocken, PA, 2018, www.astm.org
  3. ASTM D4318-17e1. Standard Test Methods for Liquid Limit, Plastic Limit, and Plasticity Index of Soils; ASTM International: West Conshohocken, PA, USA, 2017.
  4. Ataee, O., Moghaddas, N. H., & Lashkaripour, G. R. (2019) Estimating shear wave velocity of soil using standard penetration test (SPT) blow counts in Mashhad city. Journal of Earth System Science, 128(3). doi: 10.1007/s12040-019-1077-x
  5. Boadu, F.K. (2000) Predicting the transport properties of fractured rocks from seismic information: numerical experiments. Journal of Applied Geophysics, 44: 103–113.
  6. Brandenberg, S. J., Bellana, N., & Shantz, T. (2010). Shear wave velocity as function of standard penetration test resistance and vertical effective stress at California bridge sites. Soil Dynamics and Earthquake Engineering, 30(10), 1026-1035.
  7. Chik, Z., Ariestianty, S. K., Rosyidi, S. A. P., Nayan, K. A. M., & Taha, M. (2010) Field Measurement of Dynamic Soil Properties of Tropical Meta-Sediment Residual Soils.
  8. Chrzan, T. (1997). The determination of rocks’ mechanical properties with the use of ultrasounds. In Mine Planning and Equipment Selection 1997: Proceedings of the 6th International Symposium, Ostrava, Czech Republic, 3–9 September 1997. Edited by V. Strakos, V. Kebo, R. Farana, and L. Smutny. A.A. Balkema, Rotterdam, The Netherlands. pp. 315–318.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Engineering

Journal Section

Research Article

Authors

Arif Özyankı This is me
Cyprus

Publication Date

December 31, 2020

Submission Date

September 13, 2020

Acceptance Date

October 29, 2020

Published in Issue

Year 2020 Number: 20

APA
Özyankı, A., Dindar, H., & Ekinci, A. (2020). Killi zeminlerde MASW ile elde edilen kesme dalgası hızı ile plastisite indisi ve standart penetrasyon sayısı korelasyonu. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 20, 490-497. https://doi.org/10.31590/ejosat.794260
AMA
1.Özyankı A, Dindar H, Ekinci A. Killi zeminlerde MASW ile elde edilen kesme dalgası hızı ile plastisite indisi ve standart penetrasyon sayısı korelasyonu. EJOSAT. 2020;(20):490-497. doi:10.31590/ejosat.794260
Chicago
Özyankı, Arif, Hilmi Dindar, and Abdullah Ekinci. 2020. “Killi Zeminlerde MASW Ile Elde Edilen Kesme Dalgası Hızı Ile Plastisite Indisi Ve Standart Penetrasyon Sayısı Korelasyonu”. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi, nos. 20: 490-97. https://doi.org/10.31590/ejosat.794260.
EndNote
Özyankı A, Dindar H, Ekinci A (December 1, 2020) Killi zeminlerde MASW ile elde edilen kesme dalgası hızı ile plastisite indisi ve standart penetrasyon sayısı korelasyonu. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi 20 490–497.
IEEE
[1]A. Özyankı, H. Dindar, and A. Ekinci, “Killi zeminlerde MASW ile elde edilen kesme dalgası hızı ile plastisite indisi ve standart penetrasyon sayısı korelasyonu”, EJOSAT, no. 20, pp. 490–497, Dec. 2020, doi: 10.31590/ejosat.794260.
ISNAD
Özyankı, Arif - Dindar, Hilmi - Ekinci, Abdullah. “Killi Zeminlerde MASW Ile Elde Edilen Kesme Dalgası Hızı Ile Plastisite Indisi Ve Standart Penetrasyon Sayısı Korelasyonu”. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi. 20 (December 1, 2020): 490-497. https://doi.org/10.31590/ejosat.794260.
JAMA
1.Özyankı A, Dindar H, Ekinci A. Killi zeminlerde MASW ile elde edilen kesme dalgası hızı ile plastisite indisi ve standart penetrasyon sayısı korelasyonu. EJOSAT. 2020;:490–497.
MLA
Özyankı, Arif, et al. “Killi Zeminlerde MASW Ile Elde Edilen Kesme Dalgası Hızı Ile Plastisite Indisi Ve Standart Penetrasyon Sayısı Korelasyonu”. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi, no. 20, Dec. 2020, pp. 490-7, doi:10.31590/ejosat.794260.
Vancouver
1.Arif Özyankı, Hilmi Dindar, Abdullah Ekinci. Killi zeminlerde MASW ile elde edilen kesme dalgası hızı ile plastisite indisi ve standart penetrasyon sayısı korelasyonu. EJOSAT. 2020 Dec. 1;(20):490-7. doi:10.31590/ejosat.794260