EN
TR
Toprak Üstü Yığın Siloda Sıkıştırma Tekniğinin Sıkıştırma Basıncı, Sıcaklık ve Sıkıştırma Süresi Üzerine Etkileri
Abstract
Silaj yapımında en önemli faktör sıkıştırma işlemidir. Bu aşamada kullanılan ekipmanlar, materyal özellikleri ve uygulanan yöntemler gibi bir çok faktör sıkıştırma etkinliği üzerine etkilidir. Kaliteli silaj elde etmede; yeterli seviyede ve silonun genelinde homojen bir sıkıştırmanın sağlanması önemlidir. Materyalin sıkıştırma seviyesi genel olarak materyal yoğunluğu ile ilişkilendirilmiştir. Ancak, silaj yapım sırasında bu durumu kontrol etmek zordur. Bu da bir çok parametrelerin etkili olmasından kaynaklanmaktadır. Bu araştırmada, sıkıştırma ekipmanı rotasının sıkıştırma basıncı ve sıkıştırma süresi üzerine etkileri incelenmiştir. Silolama aşamasında sıkıştırma basıncının saptanması için basınç ölçümü esas alınmıştır. Bu sayede ekipman rotasının sıkıştırma üzerine etkisini silolama aşamasında incelemek mümkün olmuştur. Araştırma saha koşullarında ve toprak üstü yığın siloda yürütülmüştür. Sıkıştırma ekipmanı olarak 92 BG sahip tek traktör kullanılmıştır. Sıkıştırma süresince sıkıştırma ekipmanı tarafından tek bir rota kullanmıştır. Materyale uygulanan sıkıştırma basıncının saptanabilmesi amacıyla basınç algılayıcılar silo içerisinde önceden belirlenen ölçüm noktalarına yerleştirilmiştir. Bu noktalarda sıkıştırma basıncı tüm sıkıştırma süresi boyunca ölçülerek kaydedilmiştir. Aynı zamanda bu noktalara yerleştirilen sıcaklık sensörleri ile sıcaklık ölçümleri de yapılmıştır. Basınç ölçüm sistemi tarafından sıkıştırma süreleri de kayıt altına alınmıştır. Araştırma sonucu olarak, Traktörün izlediği rota, materyalin sıkıştırma basıncı ve sıkıştırma süresi üzerinde etkisi önemli bulunmuştur. Sıkıştırma ekipmanının izlediği rota nedeni ile silonun sağ tarafında sıkıştırma basıncı yüksek değerlerde ölçülmüştür. Ölçülen en yüksek sıkıştırma basıncı (0.35 bar) ve en yüksek sıkıştırma süresi (228 dk) silonun alt katmanında kaydedilmiştir. Sıkıştırma basıncın yüksek ölçüldüğü noktalarda sıcaklık da en yüksek değerde bulunmuştur. Silonun konumu sıkıştırma ekipmanının rotasını belirlemede önemli bir etken olmuştur. Bu nedenle silo yerinin seçiminde dikkatli olunması ayrıca önerilmektedir.
Keywords
References
- ASAE Standarts. (2002). Moisture measurement -forages. ASAE S358.2. Standards 2002: 565. St. Joseph, MI.
- Allen D, Kilkeny B. (1986). Planned Beef Production. Collins Professional and Technical Boks. William Collins Sons & Co. Ltd. London.
- Ak İ, Doğan R, (1997). Bursa bölgesinde yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinin verim özellikleri ve silaj kalitelerinin belirlenmesi, Türkiye I. Silaj Kongresi, Bursa 83-93 s.
- Alçiçek A, Karaayvaz K. (2003). Sığır besisinde mısır silajı kullanımı. Animalia 203: 68-76.
- Chen J, Stokes MR, Wallace CR (1994). Effects Of Enzyme-Inoculant Systems On Preservation And Nutritive Value Of Hay Crop And Corn Silages. J.Dairy Sci,77:501-512.
- Dellal İ, Ege H, Tan S ( 2001). Türkiye’de Mısır Arz Talep ve Dış Ticareti. Türk-KOOP EKİN, 5, 16: 64-69.
- Filya I. (2002). Silaj Yapımı. Silaj Bitkileri Yetiştirme ve Silaj Yapımı.Hasad Yayıncılık, Kayseri, 59-86.
- Holmes B J and Muck R E. (2007). Packing Bunkers and Piles to Maximize Forage Preservation. UW-Extension Team Forage web site. www.uwex.edu/ces/crops/uwforage/storage.htm.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Engineering
Journal Section
Research Article
Publication Date
April 30, 2021
Submission Date
October 26, 2020
Acceptance Date
April 15, 2021
Published in Issue
Year 2021 Number: 23
APA
Odabaş, Y., & Tan, F. (2021). Toprak Üstü Yığın Siloda Sıkıştırma Tekniğinin Sıkıştırma Basıncı, Sıcaklık ve Sıkıştırma Süresi Üzerine Etkileri. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 23, 710-716. https://doi.org/10.31590/ejosat.816628
AMA
1.Odabaş Y, Tan F. Toprak Üstü Yığın Siloda Sıkıştırma Tekniğinin Sıkıştırma Basıncı, Sıcaklık ve Sıkıştırma Süresi Üzerine Etkileri. EJOSAT. 2021;(23):710-716. doi:10.31590/ejosat.816628
Chicago
Odabaş, Yavuz, and Fulya Tan. 2021. “Toprak Üstü Yığın Siloda Sıkıştırma Tekniğinin Sıkıştırma Basıncı, Sıcaklık Ve Sıkıştırma Süresi Üzerine Etkileri”. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi, nos. 23: 710-16. https://doi.org/10.31590/ejosat.816628.
EndNote
Odabaş Y, Tan F (April 1, 2021) Toprak Üstü Yığın Siloda Sıkıştırma Tekniğinin Sıkıştırma Basıncı, Sıcaklık ve Sıkıştırma Süresi Üzerine Etkileri. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi 23 710–716.
IEEE
[1]Y. Odabaş and F. Tan, “Toprak Üstü Yığın Siloda Sıkıştırma Tekniğinin Sıkıştırma Basıncı, Sıcaklık ve Sıkıştırma Süresi Üzerine Etkileri”, EJOSAT, no. 23, pp. 710–716, Apr. 2021, doi: 10.31590/ejosat.816628.
ISNAD
Odabaş, Yavuz - Tan, Fulya. “Toprak Üstü Yığın Siloda Sıkıştırma Tekniğinin Sıkıştırma Basıncı, Sıcaklık Ve Sıkıştırma Süresi Üzerine Etkileri”. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi. 23 (April 1, 2021): 710-716. https://doi.org/10.31590/ejosat.816628.
JAMA
1.Odabaş Y, Tan F. Toprak Üstü Yığın Siloda Sıkıştırma Tekniğinin Sıkıştırma Basıncı, Sıcaklık ve Sıkıştırma Süresi Üzerine Etkileri. EJOSAT. 2021;:710–716.
MLA
Odabaş, Yavuz, and Fulya Tan. “Toprak Üstü Yığın Siloda Sıkıştırma Tekniğinin Sıkıştırma Basıncı, Sıcaklık Ve Sıkıştırma Süresi Üzerine Etkileri”. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi, no. 23, Apr. 2021, pp. 710-6, doi:10.31590/ejosat.816628.
Vancouver
1.Yavuz Odabaş, Fulya Tan. Toprak Üstü Yığın Siloda Sıkıştırma Tekniğinin Sıkıştırma Basıncı, Sıcaklık ve Sıkıştırma Süresi Üzerine Etkileri. EJOSAT. 2021 Apr. 1;(23):710-6. doi:10.31590/ejosat.816628