Research Article

Değerli Metal Katalizörlerde Katalizör Destek Malzemesi Olarak Biyotabanlı Malzemelerin Üretilmesi ve Karakterizasyonu

Number: 23 April 30, 2021
EN TR

Değerli Metal Katalizörlerde Katalizör Destek Malzemesi Olarak Biyotabanlı Malzemelerin Üretilmesi ve Karakterizasyonu

Abstract

Katalizörler kimya endüstrisinde geniş bir alanda kullanılan ve kullanıldığı sektörde maliyeti artıran en önemli kalemlerden biridir. Özellikle değerli metallerin katalizör olarak kullanıldığı reaksiyonlarda katalizör destek malzemesinin kullanılması, katalizör maliyetinin azaltılması için önem arz etmektedir. Karbonlu malzemeler katalizör desteği için istenen özellikleri sağlaması nedeniyle heterojen kataliz reaksiyonlarında uzun süredir kullanılmaktadır ve bu malzemelerin biyokütle gibi sürdürülebilir ve yenilenebilir bir kaynaktan elde edilebilmesi önemlidir. Yapılan bu çalışmada, göknar ağacı talaşından biyotabanlı malzeme elde edilmesi ve bu malzemelerin karbonlu katalizör destek malzemesi olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Çalışmada termokimyasal yöntemler olan karbonizasyon yöntemi ile biyochar; hidrotermal karbonizasyon yöntemi ile de hidrochar elde edilmiştir. Hem ham biyokütleye, hem de biyochar ve hidrochar örneklerine değerli metallerden olan Pt ve Pd kütlece %1 oranında yüklenmiştir. Elde edilen katalizör örneklerinin fizikokimyasal ve yüzey özellikleri farklı teknikler kullanılarak incelenmiş ve elde edilen sonuçlara göre, biyokütlenin katalizör desteği olarak doğrudan kullanılması için uygun özelliklere sahip olmadığı belirlenmiştir. Metal yüklenen biyochar ve hidrocharın katalizör özellikleri incelendiğinde ise örneklerin gözenekliliğinin daha yüksek olduğu, metal dağılımının homojen ve kristal yapısının daha iyi olduğu görülmüştür.

Keywords

Supporting Institution

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi

Project Number

2018-02.BŞEÜ.28-01

Thanks

Bu çalışma Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından 2018-02.BŞEÜ.28-01 numaralı proje ile desteklenmiştir.

References

  1. Anto, S., Sudhakar, M. P., Ahamed, T. S., Samuel, M. S., Mathimani, T., Brindhadevi, K., & Pugazhendhi, A. (2021). Activation strategies for biochar to use as an efficient catalyst in various applications. Fuel, 285, 119205.
  2. Arcanjo, M. R. A., Silva Jr, I. J., Rodríguez-Castellón, E., Infantes-Molina, A., & Vieira, R. S. (2017). Conversion of glycerol into lactic acid using Pd or Pt supported on carbon as catalyst. Catalysis Today, 279, 317-326.
  3. Armor, J., Farrauto, R., & Iglesia, E. (2008). What is catalysis. The North American Catalñysis Society (NACS) http: www. nacatsoc//org/what. asp.
  4. ASTM (1983), Standart test method for volatile matter in analysis sample refuse derived fuel-3, In ASTM Annual Book of Ame. Soc. for Testing and Materials Standarts, Easton, M.D., USA, E-897-82.
  5. ASTM (1983), Standart test method for ash in wood, In ASTM Annual Book of Ame. Soc. for Testing and Materials Standarts, Easton, M.D., USA, D-1102-84.
  6. Balagurumurthy, B., Singh, R., & Bhaskar, T. (2015). Catalysts for thermochemical conversion of biomass. In Recent Advances in Thermo-Chemical Conversion of Biomass (pp. 109-132). Elsevier.
  7. Balajii, M., & Niju, S. (2019). Biochar-derived heterogeneous catalysts for biodiesel production. Environmental Chemistry Letters, 1-23.
  8. Bartholomew, C. H., & Farrauto, R. J. (2011). Fundamentals of industrial catalytic processes. John Wiley & Sons.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Engineering

Journal Section

Research Article

Publication Date

April 30, 2021

Submission Date

January 11, 2021

Acceptance Date

March 20, 2021

Published in Issue

Year 2021 Number: 23

APA
Yaman, E., Gökmen, F., Temel, S., Özbay, N., & Özsin, G. (2021). Değerli Metal Katalizörlerde Katalizör Destek Malzemesi Olarak Biyotabanlı Malzemelerin Üretilmesi ve Karakterizasyonu. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 23, 181-188. https://doi.org/10.31590/ejosat.858676
AMA
1.Yaman E, Gökmen F, Temel S, Özbay N, Özsin G. Değerli Metal Katalizörlerde Katalizör Destek Malzemesi Olarak Biyotabanlı Malzemelerin Üretilmesi ve Karakterizasyonu. EJOSAT. 2021;(23):181-188. doi:10.31590/ejosat.858676
Chicago
Yaman, Elif, Fatma Gökmen, Sinan Temel, Nurgül Özbay, and Gamzenur Özsin. 2021. “Değerli Metal Katalizörlerde Katalizör Destek Malzemesi Olarak Biyotabanlı Malzemelerin Üretilmesi Ve Karakterizasyonu”. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi, nos. 23: 181-88. https://doi.org/10.31590/ejosat.858676.
EndNote
Yaman E, Gökmen F, Temel S, Özbay N, Özsin G (April 1, 2021) Değerli Metal Katalizörlerde Katalizör Destek Malzemesi Olarak Biyotabanlı Malzemelerin Üretilmesi ve Karakterizasyonu. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi 23 181–188.
IEEE
[1]E. Yaman, F. Gökmen, S. Temel, N. Özbay, and G. Özsin, “Değerli Metal Katalizörlerde Katalizör Destek Malzemesi Olarak Biyotabanlı Malzemelerin Üretilmesi ve Karakterizasyonu”, EJOSAT, no. 23, pp. 181–188, Apr. 2021, doi: 10.31590/ejosat.858676.
ISNAD
Yaman, Elif - Gökmen, Fatma - Temel, Sinan - Özbay, Nurgül - Özsin, Gamzenur. “Değerli Metal Katalizörlerde Katalizör Destek Malzemesi Olarak Biyotabanlı Malzemelerin Üretilmesi Ve Karakterizasyonu”. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi. 23 (April 1, 2021): 181-188. https://doi.org/10.31590/ejosat.858676.
JAMA
1.Yaman E, Gökmen F, Temel S, Özbay N, Özsin G. Değerli Metal Katalizörlerde Katalizör Destek Malzemesi Olarak Biyotabanlı Malzemelerin Üretilmesi ve Karakterizasyonu. EJOSAT. 2021;:181–188.
MLA
Yaman, Elif, et al. “Değerli Metal Katalizörlerde Katalizör Destek Malzemesi Olarak Biyotabanlı Malzemelerin Üretilmesi Ve Karakterizasyonu”. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi, no. 23, Apr. 2021, pp. 181-8, doi:10.31590/ejosat.858676.
Vancouver
1.Elif Yaman, Fatma Gökmen, Sinan Temel, Nurgül Özbay, Gamzenur Özsin. Değerli Metal Katalizörlerde Katalizör Destek Malzemesi Olarak Biyotabanlı Malzemelerin Üretilmesi ve Karakterizasyonu. EJOSAT. 2021 Apr. 1;(23):181-8. doi:10.31590/ejosat.858676

Cited By