The energy and food requirements have been increased depending on the growth of the world populations. The consumption of the food and energy cause for rising the carbon dioxide emissions. The increase of the greenhouse gases develops global warming therefore natural disaster occurred. In order to decrease of the effect of the greenhouse gases, the waste should sustainably be controlled and they should be managed for recycling. In consequence, such as an alternative energy resources biodiesel, wind power, biogas, sun have intensively been investigated. Algaes have been considered as an alternative sources supplier for investigating food stock and energy requirements. Algae is a general definition of organism can make a eukaryotic photosynthesis, and there are many sub-species in this class. In previous studies, 1.83 kg of CO2 have been consumed for production of 1 kg of dry algae and they can be used as fertilizer or bio-oil sources. Therefore, appropriate habitats of Algea along with the various features is necessary to investigate.
In this study, the two air bubble column type pilot scale photo-bio reactor 4L were designed for investigation of optimum living condition for "Cladhopora glomerata". Moreover, the effect of different feeding such as inorganic salts, and 17 percent natural amino acids were investigated on the growth of Algea. The results showed that the algae have developed their weight better at the 425 nm wavelength (purple light) compared to daylight. Also, 17 percent natural amino acid is better than the inorganic salts.
Dünya nüfusunun çoğalmasına bağlı olarak gıda ve enerji ihtiyaçları da artmaktadır. Enerji ve gıda tüketimi karbondioksit salınım miktarının yükselmesi ile yakından alakalıdır. Karbondioksit miktarının artması Sera gazı etkisi göstererek küresel ısınmaya sebep olmakta böylece doğal afetler yaşanmaktadır. Sera gazı etkisinin azaltılması için fosil kaynaklara alternatif enerji kaynakları bulunmalı ve atıkların sürdürülebilir şekilde kontrol edilerek geri dönüşüme kazandırılması gerekmektedir. Alternatif enerji kaynakları olarak biyogaz, biyodizel, güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları yoğun şekilde araştırılmaktadır. Algler, alternatif gıda ve enerji ihtiyacını karşılamak için araştırılan kaynaklar arasında yer almaktadır. Bu canlılar, genel olarak ökaryotik fotosentez yapabilen canlıların genel tanımlamasıdır ve bu sınıf içerisinde çok farklı alt türleri bulunmaktadır. Yapılan çalışmalarda, 1 kg kuru alg oluşumu sırasında 1.83 kg CO2 tükettiği, yağ protein kaynağı ve organik gübre olarak kullanılabildiği görülmüştür. CO2 tüketim miktarının yüksek olması, alternatif besin ve yenilenebilir enerji kaynağı gibi farklı amaçlar için kullanılma potansiyelinden dolayı Alglerin uygun yaşam alanlarının belirlenmesi gerekmektedir.
Yapılan bu çalışmada, hava karıştırmalı kolon tipi pilot fotobiyoreaktör imalatı yapılmıştır model alg üzerinde, ışığın ve beslenmenin büyüme üzerine etkileri araştırılmıştır. Model alg olarak ‘’Cladhopora glomerata’’ kullanılmıştır. Besleme için, inorganik tuzlar, %17’lik doğal kaynaklardan elde edilen amino asit çözeltisi ve 425 nm dalga boyuna sahip ışığın alglerdeki kütle artışı üzerine etkileri araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar, alglerin 425 nm dalga boyundaki (mor ışık) kütle artışı gün ışığındaki ışığa göre kıyaslandığında daha fazla kütle artışı gözlemlenmiştir. Bunun dışında alglerin kütle artışı beslemelerine göre kıyaslandığında %17 lik doğal amino asit kaynağı ile besleme yapıldığında inorganik tuzlara göre kütlece artışının daha fazla olduğu gözlemlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 |