TR
EN
Bant Çentik Karakteristiği Gösteren Ultra Geniş Bant Mikroşerit Anten Tasarımları Üzerine Bir İnceleme
Abstract
Ultra Geniş Bant (UGB) teknolojisi özellikle kısa mesafeli iletişimlerde, çok düşük enerji seviyelerinde çalışabilen bir radyo teknolojisidir. Bu teknoloji sayesinde, dijital verilerin oldukça düşük enerji seviyelerinde ve yüksek veri hızlarında geniş bir frekans spektrumu üzerinden iletilmesi sağlanmaktadır. UGB teknolojisinin kablosuz sistemlerde kullanımı için 3.1-10.6 GHz frekans bandı, Federal İletişim Komisyonu (FİK) tarafından tanımlanmıştır ve bu frekans aralığında; WiMAX (3.3-3.7 GHz), WLAN (5.15-5.85 GHz), C-bant (3.8-4.2 GHz) ve X-bant (7.25-7.75 ve 7.9-8.4 GHz) gibi birçok dar bantlı iletişim sistemi yer almaktadır. UGB teknolojisinin, dijital iç mekân ve ev ağları uygulamaları için veri iletiminin düşük maliyetli ve yüksek hızlı olarak gerçekleştirmesi gibi avantajlarının yanında, 3.1-10.6 GHz frekans bandında yer alan dar bantlı iletişim sistemlerinden kaynaklanan elektromanyetik parazitlenme gibi bir dezavantajı bulunmaktadır. İletişim kalitesini arttırmak ve istenmeyen sinyalleri engellemek için mikrodalga filtreler kullanılabilir ancak bu yöntem sistemin maliyetini ve hacmini arttırdığı gibi kayıplara da neden olmaktadır. Bu nedenle, literatürde mevcut bantlardan kaynaklanan potansiyel parazitlenmeyi önlemek için bant reddetme özelliklerine sahip UGB antenlerinin tasarımı üzerine çok sayıda araştırma bulunmaktadır. Literatürdeki çalışmalar incelendiğinde, parazit sorunlarını önlemek için farklı yaklaşımlar kullanan, bant çentik karakteristiği gösteren birçok UGB anten geliştirildiği görülmüştür. Bu çalışmalarda; yama ve toprak düzleminde yarıklar kullanma, besleme hattı veya toprak düzleminde saplamalar kullanma, parazitik şerit kullanma, Elektromanyetik Bant Boşluğu (EBB) yapıları kullanma ve Yarık Halka Rezonatör (YHR) kullanma gibi tekniklerin tercih edildiği ve bu teknikler sayesinde de WiMAX, WLAN, X-bant ve C-bant frekans bantlarında bant çentik karakteristiği gösteren mikroşerit anten tasarlandığı gözlenmiştir. Bu bildiri kapsamında, UGB bandında çalışan ve bant çentik karakteristiği gösteren, literatürde yer almış mikroşerit anten çalışmalarının derlemesi sunulmuştur. Yapılan derleme sonucunda, kullanılan çeşitli teknikler sayesinde hem dar bantlı iletişim sistemlerinde bant çentik karakteristiği sağlandığı, hem de kazanç, bant genişliği ve geri dönüş kaygı gibi performans parametrelerinde de farklı sonuçlar elde edildiği görülmüştür.
Keywords
References
- Balanis, C. A. (2016). Antenna theory: analysis and design. John wiley & sons.
- FC Commission. (2002). Revision of part 15 of the commission’s rules regarding ultra-wideband transmission systems. First report and order, 02-48.
- Oppermann, I., Hämäläinen, M., & Iinatti, J. (Eds.). (2005). UWB: theory and applications. John Wiley & Sons.
- Mohammed, H. J., Abdullah, A. S., Ali, R. S., Abd-Alhameed, R. A., Abdulraheem, Y. I., & Noras, J. M. (2016). Design of a uniplanar printed triple band-rejected ultra-wideband antenna using particle swarm optimisation and the firefly algorithm. IET Microwaves, Antennas & Propagation, 10(1), 31-37.
- Murugan, N. A., Balasubramanian, R., & Patnam, H. R. (2016). Printed ultra-wideband monopole U-slotted antenna for triple band-rejection. Journal of ElEctromagnEtic WavEs and applications, 30(12), 1532-1544.
- Mewara, H. S., Deegwal, J. K., & Sharma, M. M. (2018). A slot resonators based quintuple band-notched Y-shaped planar monopole ultra-wideband antenna. AEU-International Journal of Electronics and Communications, 83, 470-478.
- Hosseini, H., Hassani, H. R., & Amini, M. H. (2018). Miniaturised multiple notched omnidirectional UWB monopole antenna. Electronics Letters, 54(8), 472-474.
- Jiang, W., & Che, W. (2012). A novel UWB antenna with dual notched bands for WiMAX and WLAN applications. IEEE Antennas and Wireless Propagation Letters, 11, 293-296.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Engineering
Journal Section
Review
Authors
Publication Date
April 15, 2021
Submission Date
March 25, 2021
Acceptance Date
April 6, 2021
Published in Issue
Year 2021 Number: 24
APA
Gürsoy, G. S., & Bayer Keskin, S. E. (2021). Bant Çentik Karakteristiği Gösteren Ultra Geniş Bant Mikroşerit Anten Tasarımları Üzerine Bir İnceleme. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi, 24, 314-320. https://doi.org/10.31590/ejosat.903121
AMA
1.Gürsoy GS, Bayer Keskin SE. Bant Çentik Karakteristiği Gösteren Ultra Geniş Bant Mikroşerit Anten Tasarımları Üzerine Bir İnceleme. EJOSAT. 2021;(24):314-320. doi:10.31590/ejosat.903121
Chicago
Gürsoy, Gürtay Sezay, and Sena Esen Bayer Keskin. 2021. “Bant Çentik Karakteristiği Gösteren Ultra Geniş Bant Mikroşerit Anten Tasarımları Üzerine Bir İnceleme”. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi, nos. 24: 314-20. https://doi.org/10.31590/ejosat.903121.
EndNote
Gürsoy GS, Bayer Keskin SE (April 1, 2021) Bant Çentik Karakteristiği Gösteren Ultra Geniş Bant Mikroşerit Anten Tasarımları Üzerine Bir İnceleme. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi 24 314–320.
IEEE
[1]G. S. Gürsoy and S. E. Bayer Keskin, “Bant Çentik Karakteristiği Gösteren Ultra Geniş Bant Mikroşerit Anten Tasarımları Üzerine Bir İnceleme”, EJOSAT, no. 24, pp. 314–320, Apr. 2021, doi: 10.31590/ejosat.903121.
ISNAD
Gürsoy, Gürtay Sezay - Bayer Keskin, Sena Esen. “Bant Çentik Karakteristiği Gösteren Ultra Geniş Bant Mikroşerit Anten Tasarımları Üzerine Bir İnceleme”. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi. 24 (April 1, 2021): 314-320. https://doi.org/10.31590/ejosat.903121.
JAMA
1.Gürsoy GS, Bayer Keskin SE. Bant Çentik Karakteristiği Gösteren Ultra Geniş Bant Mikroşerit Anten Tasarımları Üzerine Bir İnceleme. EJOSAT. 2021;:314–320.
MLA
Gürsoy, Gürtay Sezay, and Sena Esen Bayer Keskin. “Bant Çentik Karakteristiği Gösteren Ultra Geniş Bant Mikroşerit Anten Tasarımları Üzerine Bir İnceleme”. Avrupa Bilim Ve Teknoloji Dergisi, no. 24, Apr. 2021, pp. 314-20, doi:10.31590/ejosat.903121.
Vancouver
1.Gürtay Sezay Gürsoy, Sena Esen Bayer Keskin. Bant Çentik Karakteristiği Gösteren Ultra Geniş Bant Mikroşerit Anten Tasarımları Üzerine Bir İnceleme. EJOSAT. 2021 Apr. 1;(24):314-20. doi:10.31590/ejosat.903121